Revanschens sötma

Text:

Två bilder av förnedrande nederlag. Den första är från 1998. Göran Persson lägger faderligt armen på Anders Sundströms trötta axlar efter presskonferensen. Person har valt Rosengren framför Sundström som lämnar regeringen och drar sig tillbaka till en anonym tillvaro som sparbankschef i Piteå.

Vi förflyttar oss till 2011. Elfsborg förlorar med 4-0 mot norska Ålesund i Europa League. Svensk fotboll har det senaste decenniet inte befunnit sig i samma stjärnsystem som de främsta lagen i Europa. Även med hänsyn taget till vår ringa folkmängd är allsvenskan en gärdsgårdsserie.

Anders Sundström blev så småningom vd för Folksam men nöjde sig inte med det. I dag är han den i särklass mäktigaste personen i den folkrörelseägda delen av näringslivet. Anders Billing berättar om en makalös comeback som de närmsta veckorna kröns med att Anders Sundström tar ordförandeklubban i både KF och Swedbank.

Att Elsfborg skulle gå och vinna Champions League är föga troligt, men något har ändå hänt som förändrat förutsättningarna för svensk klubbfotboll i grunden. Kärva ekonomiska tider i många av de stora fotbollsländerna har minskat åderlåtningen av svenska talanger, samtidigt som den starka kronan gör det billigare att köpa utländska spelare. Johan Anderberg ser ett ljus i det allsvenska mörkret.

Maggie Strömberg förklarar varför Fredrik Reinfeldt är så förtjust i hennes hemstad Malmö, speciellt nu när Ilmar Reepalu lämnar över makten över det socialdemokratiska styret.

På Sista ordet gör Thomas Engström slut på ett långvarigt, men alltmer dysfunktionellt, äktenskap med papperstidningen.

Oavsett om du läser veckans tidning digitalt eller i pappersform (du vet väl att den digitala utgåvan ingår utan extra kostnad för dig som prenumererar!) så önskar vi dig en trevlig stund med Fokus.