»40 personer förstörde för 10 500 människor«

Text:

Foto: Scanpix

– Min företrädare Björn Eriksson landade i slutbetänkandet »mer glädje för pengarna« och i mitt uppdrag ingår det att arbeta vidare med frågor om bland annat pyroteknik och förekomsten av våld under matcher.

Vad kommer du tillföra?

– På min föregångare låg mycket som berörde lagstiftning och där mycket fortfarande är under remiss. Jag vill starta dialogen mellan myndigheter och organisationer för att komma fram till samsyn kring de åtgärder som krävs för en positiv supporterkultur.

Hur ska en samordnare kunna lösa något som enligt många snarare är ett samhällsproblem?

– Det är ett samhällsproblem men det behövs någon som samordnar diskussioner om var ansvaret ligger för de olika delarna. Exempelvis det som skedde under Hammarby–Gais-matchen, där 40 personer kapade ett evenemang och förstörde för 10 500 människor. Spelarna och supportrarna blev tillsammans med klubbarna brottsoffer, men man försökte lägga ansvaret på klubbarna och det håller jag inte med om. Som samordnare kan jag bygga förtroende mellan aktörer som polis, idrottsklubbar och intresseorganisationer.

Brukar du själv gå på allsvenska matcher?

– Ja, absolut. Jag är ordförande i Örebro Sportklubb, vice ordförande för Svensk Elitfotboll och även vice ordförande för Svenska Fotbollförbundet så jag går ofta på fotbollsmatcher, både allsvenskan men även superettan och landskamper.

Hur upplever du läktar-kulturen?

– Det är lite varierande. Problemet är egentligen under högriskmatcherna där klackarna kör med hatramsor som bidrar till en stämning som inte alls är bra. Här behöver vi jobba med att få till en positiv atmosfär så att en bredare publik kommer till matcherna, som barnfamiljer och framtida stjärnspelare.

Fakta | Rose-Marie Frebran

Rose-Marie Frebran, landshövding i Örebro län, är ny nationell samordnare i supporter/huliganfrågor. I förra veckan fick en skandalmatch mellan Hammarby och Gais avbrytas på grund av en huliganattack.