Glögghett

Text:

Bild: Ida Knudsen

»Ska du lukta på glöggen, pojke?« Varuhusdirektör Tyko Jonsson frågar sin son Karl-Bertil och sticker fram den lilla koppen under hans näsa. Scenen finns i Per Åhlins klassiska julsaga som visats på tv varje julafton sedan 1975.

För många är just lukten av glögg ett säkert tecken på att julen närmar sig. Och den som vill göra sin egen julebrygd och ha den färdig lagom till första advent gör bäst i att sätta igång nu. Ska man göra glögg från grunden bör blandningen stå minst i tre veckor. Till hands behöver man svagdricka, skivad potatis, socker, jäst, russin, kardemumma, pommeransskal, kanel och ingefära. Allt ska sedan blandas i en väl rengjord tiolitershink som täcks med plastfolie. Därefter ska blandningen vila tills den slutligen silas och hälls upp på flaska.

Det finns förstås snabbvarianter där man värmer upp rött vin, slår i en skvätt sprit och kryddar efter smak. För enligt dryckesexperten Simon Axéll-Thoor är det bara fantasin som sätter gränserna när man smaksätter sin hemgjorda glögg.

– Man kan experimentera hur mycket som helst. Men självklart ska man utgå från de kryddor och smaker man själv tycker om.

Några grundregler finns trots allt. Man bör vara försiktig med kryddorna när man står vid spisen. Kryddor som blir varma släpper ifrån sig mycket smak så provsmaka gärna drycken titt som tätt. Det är också viktigt att aldrig låta glöggen koka eftersom alkoholen då försvinner.

Den som varken har tid eller lust att stå vid spisen kan i stället välja och vraka bland årets glöggsortiment. Sedan mitten av nittiotalet har glöggtillverkarna låtit experimentlustan styra över recepten och i år finns smaker som hallon/lakrits, päron, kaffe, chili, äpple och delicatoboll på hyllorna. Men Simon Axéll-Thoor spår att kulmen av påhittiga smakkombinationer nu är nådd.

– I år ser vi att flera tillverkare har dragit sig tillbaka mot de mer traditionella svenska julkryddorna vilket är lovande.

Fakta | Prova något nytt
Dryckesexpertens tre glöggtips:

1. Servera glöggen kall med krossad is som en fördrink.

2. Byt ut de klassiska tillbehören mandel och russin mot kanderade äpplen till vitvinsglöggen.

3. I slutet av december är man rätt trött på den söta glöggen. Gör en egen fransk variant. Slå på ett kraftigt rödvin över karamelliserat socker och strö i lite farinsocker. Då får man en frisk, inte fullt så söt glögg.