Allt på ett kort

Text:

När Löfven valdes till partiledare var det med ett övergripande argument: hans förhandlingsskicklighet. Med den parlamentariska situation som valet lämnade efter sig behöver han överträffa sig själv. Visst, det var imponerande att, som ordförande för IF Metall, få ihop ett avtal om lönesänkningar för att rädda jobb när krisen slog till med full kraft 2009. Men det är ingenting mot den utmaning han nu står inför.

Först ska han förhandla fram en regeringspolitik ihop med miljöpartiet. Den politiken ska sedan förhandlas med inte ett, utan två partier i opposition. I ett spel med höga insatser hägrar förstås stora vinster. Lyckas Löfven så har han också lyckats med två andra saker. Han har brutit upp blockpolitiken och han har tagit död på alliansen som politiskt projekt. Han har återgett socialdemokraterna rollen som det regeringsdugliga statsbärande partiet och banat väg för ett långt regeringsinnehav. Om han misslyckas då? Få inom socialdemokratin vågar nog ens tänka tanken. Nina Brevinge, Claes Lönegård, Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg presenterar ett dramatiskt skådespel som inkluderar samtliga riksdagspartier. Det enda som vi ännu inte kan ge svar på är om stycket är en tragedi eller en komedi.

Johan Anderberg skriver om hur vägar och flygplatser blir brickor i spelet i regeringsförhandlingarna.

I veckans tidning får ni också valanalyser av Agneta Berge, Mikael Odenberg, Stefan Stern och Mikaela Valtersson.

Valet, valet … suckar Malte Persson på Sista ordet och funderar över helt andra val än de som Stefan Löfven står inför. Jordgubb
eller choklad till exempel.

Trevlig läsning!