»Politisk klåfingrighet ska inte få utrymme«

Text:

Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Jag har med mig en lång erfarenhet som publicist både i public service och som vd för ett kommersiellt medieföretag. Jag är en lyssnande person som gillar diskussioner, att stöta och blöta. I grunden så är SVT ett väldigt välskött företag. Det ska skapa starkt bärande berättelser, och ha en bredd av genrer – från underhållning till drama och samhälle.

Var det något som fick dig att tveka innan du tackade ja?

– Jag funderade ett tag eftersom uppdraget innebär en roll som offentlig person. Det var jag tvungen att tänka igenom ordentligt.

En vanlig invändning mot SVT är att public service bör ägna sig åt att producera högkvalitativa samhällsprogram, kulturprogram och dokumentärer i stället för att försöka tävla med de kommersiella kanalernas underhållningsutbud. Vad tycker du?

– Men SVT gör redan allt det där du nämner. Vi gör högkvalitativa program. För mig är det viktigt att slå fast att SVT är till för alla svenskar. Allt ska rymmas – från Melodifestivalen till »Bron«.

I juni beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att tv-avgiften inte gäller för mobiltelefoner och surfplattor. Hur ska licensfrågan lösas? 

– Viktigast är frågan om oberoende och att SVT:s utbud inte påverkas av politiska och kommersiella intressen. Det ska inte finnas utrymme för politisk klåfingrighet. Sedan är den ekonomiska situationen på sikt förstås viktig. Det är en stor utmaning som ligger framför oss.

Vad missar du aldrig på tv?

– SVT Play är min bästa vän och hjälper mig att kunna välja i det stora utbudet. Jag tittar väldigt brett, från »Jills veranda« och »Fröken Frimans krig« till »Doobidoo«. Barnkanalen går också het här hemma.

Fakta | Fem frågor

Hanna Stjärne utsågs för en vecka sedan till ny vd för SVT. Hon kommer från arbetet som chefredaktör och vd på Upsala Nya Tidning.

Stjärne har en lång bakgrund från public service, bland annat som programdirektör på Sveriges Radio, men också som chef för P1 samt utrikeskorrespondent och inrikeschef på Ekot. Hon efterträder nuvarande vd Eva Hamilton och tillträder posten som vd för SVT inom sex månader.