Fokus avslöjanden väcker reaktioner

Text:

Foto: Bezav Mahmod

Fokus avslöjanden om förhandlingarna som resulterade i decemberöverenskommelsen i ”En osvensk politisk historia” blev en nyhet i bland annat Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen.

Även flera ledarredaktioner intresserade sig för de nya detaljerna i reportaget.

»Regeringskrisen förvärrades av felbedömningar och tillfälligheter bidrog till dess lösning. Men slutsumman är ändå att Stefan Löfven den 27 december fick svart på vitt att han skulle kunna regera vidare i minoritet. Hur många regeringschefer runt om världen får det?« skriver Dagens Industri.

»”Stefan Löfven gjorde det ­rätta när han vägrade dansa efter Lööfs pipa. Hans beslut banade väg för decemberöverenskommelsen som innebär att Alliansen förbinder sig att släppa ­igenom regeringens budgetar« skriver Aftonbladet.

»Med trådar från ett femtiotal intervjuer väver artikelförfattarna bilden av en höst som för partierna handlade mer om spelteori än ideologi, mer om taktik än politik. Och alla avvägningar till trots mynnade det hela ut i något helt annat än de inblandade hade tänkt sig. ”Grava felbedömningar skapade en historisk regeringskris”, konstateras i Fokus.« skriver Sydsvenskan.

»Även om det är svårt att skilja fakta från fiktion i vad som mest liknar ett kapitel ur en roman ger det ändå en bild av konflikterna, även inom Alliansen, under den turbulenta hösten.« skriver Smålandsposten.

»Artikeln vittnar om ett förlopp som ledde fram till en slutpunkt där ingen av parterna kunde känna sig helt nöjda. Och där står vi nu« skriver Allehanda.

»Till största delen handlar Decemberöverenskommelsen om form. Den är på intet sätt juridiskt bindande, utan mer ett ”gentlemen’s agreement”. Socialdemokraterna fick till slut med ett par vaga löften om breda politiska överenskommelser inom energi, pensioner och försvar, men det var i egentligen inget nytt.« skriver Kristiansbladet.

»Minoriteten släpper fram majoritetens statsministerkandidat och budgetalternativ. Detta gäller oavsett vilken konstellation som för tillfället är störst. Det är grundtanken i den så kallade decemberöverenskommelsen. Det jag beskrev (22/2) var vikten av att ”eftervårda” denna lösning, vars omedelbara tillkomst klargörs av Johan Anderberg, Nina Brevinge och Torbjörn Nilsson i tidskriften Fokus, nummer 9/2015.« skriver Dagens Nyheter.

»Men efter valet 2014 pekar Folkpartiets egen analys ut ny riktning, sammanfattad på följande sätt av tidningen Fokus: ”Enfrågetaktiken har nått vägs ände, …, Vad partiet behöver är ett sammanhängande budskap. En helhet.”« skriver Dagen.

 Men vissa läsare var mindre imponerade av Fokus reportage om decemberöverenskommelsen: »För att vara en sååå lååång artikel om vad som hände när Sverige skulle få nyval men fick en decemberöverenskommelse (DÖ) är Fokus analys ganska tunn, En osvensk politisk historia. Jag retar mig på att journalister alltid, också här, utgår ifrån den socialdemokratiska positionen och utifrån denna bedömer andra aktörer. Det betyder att de inte ger en korrekt övergripande beskrivning, även om alla pusselbitar nämns«, skriver Dick Erixon på sin blogg.

På Twitter var dock de flesta positivt inställda till det superlånga reportaget.

Tycker att det bästa med reportaget om #dö i @FokusRedaktion är bilderna. Förmedlar känslan av storm i en ankdamm, skriver @Juristfan.

Få kan som @FokusRedaktion skriva om politisk nutidshistoria i rafflande deckartappning. Läs om tillkomsten av #dö, skriver @NiklasBolin.

Långsam lördagsmorgon. Drar mig extra länge och njuter av @FokusRedaktion och monsterreportaget en dag efter alla! skriver @ErikssonMarika.

Maktspelet, hemlighetsmakeriet. Fokus text om dt politiska spelet inför Dec.överensk. är som ett avsnitt ur House of cards. @FokusRedaktion, skriver @SilfverM.

Läs och njut, @FokusRedaktion när den är som allra bäst!!! Begåvat, initierat och en extrem jag-var-där-känsla, skriver @mattiasfyrenius.

Läs alla reaktioner på Twitter här.