Sagan om Alliansen

Text: Annie Reuterskiöld & Jens Kärrman

Bild: TT, Colorbox, Sveriges riksdag, Youtube

alliansen

2004 I alla relationer finns en romantisk resa, vars minne vårdas ömt. Sommaren 2004 skriver Nya Moderaternas partiledare ett brev. Initiativet kallas »allians för maktskifte«. Resan går till Högfors i augusti. På soffan i Maud och Rolf Olofssons kök myser partiledarna i fotoblixtarnas sken, i kvällningen promenerar vännerna till ett kalhygge för att bedyra sina känslor genom tallplantering.

Affich

2006 Under Almedalsveckan lurar den fantastiska fyran skjortan av lede fi, självaste Göran Persson. Hägglund har hittat fastighetsskatten och de fyra allianshjältarna kommer överens, motståndarna blir tagna på sängen. I den klassiska slutscenen firas valsegern långt in i septembernatten.

2010 Valseger igen. Men molnen tornar upp sig i fjärran. Moderaterna växer på bekostnad av sina mindre kolleger, partiet blir alltmer dominant och småpartierna alltmer obekväma. Dessutom gör en ny karaktär – Jimmie – livet surt för allianshjältarna.

2013 Nykomlingen i gänget – Annie – vill gjuta nytt liv i relationen och bjuder hem kollegorna till sina föräldrar i Maramö. Resultatet tas inte emot väl av kritikerna. Den farsartade filmen slutar med en av historiens mest obekväma korvgrillningar.

2014

2014 Nu börjar verkligen manusförfattarnas idéer tryta. I stället för spännande förslag och banbrytande kampanjidéer hyrs en hejarklacks-ledare in för att blåsa liv i Alliansen. Deltagarna känner obehag men är fortfarande lyckligt ovetande om att det de nu upplever snart blir en viral succé.

Affisch-6-och-7

2014 Varken alliansdans i orange tröja eller att varna för kommunistspöket hjälper i valkampanjen. Sverigedemokraterna får fler röster än Centerpartiet och Folkpartiet tillsammans. Fredrik Reinfeldt avgår på valnatten, men han har en plan …

2015 285 dagar, 6 partier, 1 överenskommelse. I Alliansen 7 höjs pulsen rejält! I stället för extraval enas Socialdemokraterna och Miljöpartiet med Alliansen om att låta största block få genom sin budget och därmed kunna regera. Decemberöverenskommelsen ska hålla över flera val – men en av de mest dramatiska perioderna i modern svensk politisk historia avslutas med att korken åker ur.

Affisch-8

2017 Med 18 månader till valet är allt som det brukar på ytan, men där under lurar mörka tankar. Trots alliansfikor och fototillfällen vet ingen längre om det blir någon mer uppföljare. Mycket känns igen från Alliansen 3, ändå är allt annorlunda. Jimmie Åkesson gör comeback när Anna Kinberg Batra släpper in SD i farstun. Alliansen äter på sig själv, men det är andra som växer nu …