Riskabelt engagemang

Text:

Gustav Fridolin, utbildningsminister och det ena av miljöpartiets två språkrör, är utan tvivel högst engagerad i skolan och drivs av att försöka förbättra den. I bland hörs han också debattera klimatförändringarnas påverkan och vad som kan göras för att stoppa den stundtals alarmerande utvecklingen. Men det finns en sak som nog betyder än mer för Fridolin: »Ingen politisk fråga berörde honom så djupt«, som Fokus politikreporter Maggie Strömberg beskriver hans engagemang i det reportage hon har gjort inför miljöpartiets kongress i helgen. Och det är inte vilken fråga som helst, utan en som på allvar kan riskera hela regeringsbygget eftersom den grundar sig i en fast personlig övertygelse. Minns Olof Johansson och hans Öresundsbro. Eller koalitionsregeringen mellan socialdemokraterna och bondeförbundet som sprack på ATP-frågan 1957. Eller 1970-talets Fälldin-regering som fick upplösas efter att statsministern hållit fast vid sin antikärnkraftslinje.

84 000. Så många läsare har Fokus nu, enligt en mätning gjord av Orvesto. Det innebär att rekordmånga läser tidningen och naturligtvis är vi oerhört stolta över detta och tackar alla våra läsare för förtroendet.

Vill också passa på att nämna att Fokus tog en mycket hedrande andraplats när de bästa affärsmagasinen korades i veckan av Financial Hearings/Halvarsson & Halvarsson.

Dessutom: Bezav Mahmod, denna duktiga fotograf som under våren gjort sin praktik på Fokus, har bland flera tusen blivit utvald att ställa ut på Höstsalongen 2015 på Fotografiska i Stockholm. De bilder Bezav ska ställa ut är från ett flyktingläger i irakiska Kurdistan.

I höst inleder Fokus ett samarbete med seminarieserien »Smarta samtal«. Tanken är att ni läsare ska ges möjlighet att ta del av tidningens innehåll, fast i samtalsform där ledare från politik, näringsliv och akademi debatterar.

Trevlig läsning av veckans tidning.