theresamay

Fler blad än ett vitkålshuvud

Med sådana vänner behöver Theresa May inga fiender.

Man önskar att man mindes sin Sun Zi, sin Clausewitz, eller åtminstone den senaste säsongen av »Game of Thrones«. Theresa Mays beslut att kalla till parlamentsval har fler lager taktik och strategi än ett vitkålshuvud har blad.

Det finns inga givna valresultat längre, men Jeremy Corbyn är det närmsta en given förlorare man kan komma. Verkligt stridsrusiga tories drömmer om en parlamentsmajoritet på närmare 200 röster. Osannolikt, men inte omöjligt. Där har ni Mays enklaste drivkraft. Sedan blir det mer komplicerat.

Vilka är Mays farligaste fiender? De finns i det egna partiet. Det är så det brukar vara i Tories när Labourpartiet är svagt och EU-frågor står främst i ledet. Så May har egentligen utlyst ett val för att besegra sitt eget parti, genom att leda det till storvinst.

Vill du läsa hela artikeln nu?

Det här är ett utdrag från en artikel publicerad i ett nummer av Fokus. Om du vill få full tillgång till artikeln och hela tidningen digitalt, välj det alternativ som passar dig bäst.

Prenumerera på Fokus!

Fokus, 144 kronor per månad!