Partierna prioriterar pensionärerna

Text: Jens Kärrman

Bild: Lars Pehrson/SVD/TT

Kavajen hade åkt av och ärmarna på den himmelsblå skjortan var uppkavlade. Stefan Löfven trivdes i solskenet på bouleplanen i Handen, söder om Stockholm. Statsministern kostade till och med på sig en »high five« med en av PRO-medlemmarna på grusplanen.

Tillsammans med finansminister Magdalena Andersson hade han presenterat en sänkning av skatten för pensionärerna. Målet är att skatteskillnaden mellan pensionärer och löntagare ska vara borta 2020.

– Våra äldre har byggt det här landet, dem ska vi hedra, inte straffbeskatta, sa finansministern när budgeten presenterades.

Duon Andersson-Löfven är inte ensam om att prata om villkoren för pensionärerna dessa dagar. Socialminister Annika Strandhäll aviserade på Twitter en höjning av bostadstillägget – med progg- och punkblinkningen »kapitalet höjer hyrorna, då måste staten höja bostadstillägget«. Regeringens mest oväntade sociala medierprofil, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, dök upp på Facebook med sin mamma Doris, 88 år.


Nog är pensionärerna
extra populära denna höst.

Och inte är det så konstigt. Statistik från SCB visar att gruppen över 65 år blir rekordstor i valet 2018. Av de röstberättigade har cirka två miljoner, eller 27,5 procent, passerat den gamla pensionsgränsen.

Samtidigt minskar antalet unga väljare, en grupp som partierna ägnat så mycket möda åt att förstå de senaste valen.

Pensionärsgruppen rymmer allt från de sista som minns depressionen, till de första punkarna. Men är det någon politisk åtgärd- som slår brett, både för pensio-närerna på äldreboendet och de som fortfarande springer ultramaror, så är det skatterna.

För Socialdemokraterna handlar det om realpolitik. Partiet är oproportionerligt starkt bland pensionärer, i de senaste SCB-mätningarna ligger S väljarstöd stabilt kring 40 procent i gruppen över 65 år.

– Det är en grupp vi bara måste upprätthålla, den är jätteviktig, säger en S-källa.

Regeringen är inte ensam om att göra den analysen. Hösten har bjudit på en rad bud om hur villkoren för pensionärerna ska förbättras – och fler väntas.

Kristdemokraterna vill ta bort skatteklyftan i ett slag och finansiera det med momshöjningar. För dem handlar pensionärerna om överlevnad. Alf Svenssons äldreparti går i dag  lika uselt bland pensionärer som i alla andra grupper.

I mitten har Centerpartiet lanserat en egen modell där, utöver skattesänkningarna, garantipensionerna höjs med 1 200 kronor om året.

 

Regeringen är inte ensam om att göra den analysen. Hösten har bjudit på en rad bud om hur villkoren för pensionärerna ska förbättras – och fler väntas.

Kristdemokraterna vill ta bort skatteklyftan i ett slag och finansiera det med momshöjningar. För dem handlar pensionärerna om överlevnad. Alf Svenssons äldre-parti går i dag  lika uselt bland pensionärer som i alla andra grupper.

I mitten har Centerpartiet lanserat en egen modell där, utöver skattesänkningarna, garantipensionerna höjs med 1 200 kronor om året.

Satsningen riktar sig mot de pensionärer som har det sämst ställt. Center-partister pratar mer än gärna om att det ofta handlar om hemmafruar som jobbat hårt, exempelvis på ett lantbruk, utan att få några inkomster från förvärvsarbete.

Förslaget är som skräddarsytt för partiets kärnväljare på landsbygden.

– Pensionärerna har varit med och byggt Sverige. Det är viktigt att de också känner tryggheten i en värdig ålderdom, sade Annie- Lööf när modellen presenterades.

Det där hörde Socialdemokraterna. Visst lät C-ledaren nästan som Löfven?

För alla politiska diskussioner i Sverige 2017 slutar i regeringsfrågan. Även de som börjat i skattesatser hit och bostadstillägg dit. Man tolkar och letar tecken på positionsbyten.

Centerns inriktning på de fattigaste pensionärerna hör somliga socialdemokrater på samma sätt som de lyssnade på Annie Lööfs tal om växande klyftor i Alme-dalen; man tycker sig se början på en klassanalys och en ökad samsyn i fördelningsfrågor. Mer folkhemspolitik, färre blinkningar åt Stureplan. Stora förändringar av arbetsrätten, nej det örat har man stängt av.

Inom Centerpartiet skakar man uppgivet på huvudet åt förhoppningarna inom S. Det gör för all del många socialdemo-krater också. Politiskt har det under mandatperioden inte skett något substantiellt närmande mellan regeringen och L och C. Det stora som hänt är att klyftan inom alliansen blivit synligare.

– Till syvende och sist handlar det om att räkna mandat på valnatten. Först då kan det hända något. Allt annat är önsk-tänkande, säger en socialdemokrat med insyn.

Nästa valrörelse kommer till stor del handla om regeringsfrågan. Men det blir säkert en del politik på vägen också. Räkna med att mycket kommer att handla om de 1 997 810 väljare som fyllt 65