Veckans bråk: ”Folk blir rädda”

Fredrik Malms inlägg på X fick flera fd S-ministrar att resa ragg.

Text:

Bild: TT

"De uppträder aggressivt och vrålar på arabiska så folk blir rädda", skrev riksdagsmannen Fredrik Malm (L) på X efter en propalestinsk demonstration i lördags. Och fortsatte: "Det är enorm skillnad mot iranier, syrianer o kurder som alltid manifesterar för att vinna svenskar – inte stöta dem ifrån sig.

 Iakttagelsen fick flera fd S-ministrar att resa ragg.

"Det sker just nu en slakt av palestinier på Gaza", skrev Annika Strandhäll på plattformen. “Om det hade varit din bakgrund, kanske dina anhöriga, vad hade du gjort?”. Medan Ardalan Shekarabi uppmanade Fredrik Malm att visa respekt: ”Människors språk och etnicitet ska inte påverka hur vi ser på dem."

Även internt inom L kom hård kritik, från bland annat Uppsalas förra kommunalråd Mohamad Hassan: ”Fattar inte hur samhällsdebatten kunnat hamna här med generaliseringar som ställer folk mot folk, det är så tragiskt & okunnigt.”

Malm själv vägrar krypa till korset när Expressen pratar med honom.

– Jag har följt manifestationer i 25 år i Stockholm och det har genomgående varit så att de palestinska skiljer ut sig. Det är en mer aggressiv stämning och vanliga människor ryggar tillbaka.

Han exemplifierar med viftandet med olika diktaturers flaggor, och nämner också ett möte i Malmö, då man brände en docka föreställandes en jude.

 Malm får också en del stöd.

Kontot Slava Ukraini skriver: "Rätt intressant Annika att du var rätt tyst när palestinier firade med fyrverkerier första dagarna när judar mördades." Och Hanif Bali jämför med tyskar: "Att araber låter hotfulla för utomstående när de skanderar saker på gator och torg får de helt enkelt brösta på samma sätt som att tyskarna får brösta att utomstående får obehagliga vibbar när de håller passionerade tal."

Läs även: VARför envisas du, Reinfeldt?