Andra kammaren / Inrikes

Vem tar över efter Dan Eliasson?

Så kom då dagen när rikspolischefen Dan Eliasson mötte sitt öde. Helt ställd på bar backe blev han inte. Bara sparkad lite snett till vänster. Generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan han sätta på det strax rykande, färska visitkortet.

Nu efterfrågar allt från borgare i riksdagen till poliserna själva en polis på posten som rikspolischef. Så låt oss då lägga örat mot marken för att se vilka som kan kallas (eller vilka som kan känna sig kallade).

Vem blir ny polischef?

På Röda korset gick det inget vidare och som landshövding i Västra Götaland har han knappt installerat sig. Är svaret Anders Danielsson är frågan hur lockande tjänsten som rikets högsta polis kan vara? Likheterna mellan livet i Torstensonska palatset på Södra Hamngatan i Göteborg med Polhemsgatan i Stockholm är obefintliga. Å andra sidan har han goda vitsord i bagaget från tiden som Säpo-chef och länspolismästare i Skåne. Fast åldern – 64 år – talar emot.

Hon har både invigningstalat på Pride, ursprungligen skolad till förskollärare och med en brinnande passion för marsvin; Carin Götblad. Garanterat till den skara som känner sig kallad. Dessutom utsedd till både Årets hetero, Årets eldsjäl, Årets ledare och Årets chef. Är hon vår nästa polischef (eller kanske landshövding?). Mot henne talar den minst sagt kletiga historien med allt från misstänkt brottsprovokation till tre kilo heroin som bara försvann, medan hon var polismästare på Gotland. Juridiskt sett har ingen skugga fallit över Götblad. Men orkar regeringen med fler ifrågasättanden av landets högsta polis?

Chefsåklagare Lise Tamm har både deklarerat att Rinkeby nästan är som en krigszon och samtidigt varit lika tydligt med att det inte är krig i Rinkeby. En tuffing som både har varit chef för Internationella åklagarkammaren och bekämpat gängkriminalitet. Hon är lite av en »loose canon«, men kanske är det precis vad regeringen vill ha när alla politiker pratar brott och straff. Kom ihåg var ni hörde det först.

Ann-Marie Begler? Å ena sidan inte polis men å andra sidan van att efterträda Eliasson, nu som GD på Försäkringskassan. Och polis och polis…tidigare överdirektör på Rikspolisstyrelse är väl inte direkt patrullerande konstapel, men visst lokalsinne i korridorerna finns åtminstone. Det som talar emot är just att hon redan har varit polischef och att hon inte drar sig för att bita ifrån mot klåfingriga ministrar. Hennes famösa brev till regeringen, där hon varnade för det stundande assistanskaoset, är ett bra exempel på det. Fyller snart 64, och under sin tid på polisen fläckades hon av mutskandalen i Kriminalvården, där den dömde fastighetschefen tidigare hade samma jobb på polisen.

Hade Bo Lundgren blivit statsminister hade Anders Hall blivit hans statssekreterare. Nu blev det som bekant inte så. Hall blev heller inte riksdagsledamot men har väl hunnit med att vara stabschef på Justitiedepartementet hos Beatrice Ask och chef för polisavdelningen inom Rikspolisstyrelsen. Nu utvecklingschef vid nationella operativa avdelningen inom rikspolisen. Ni vet vad de säger; hoppet är det sista som lämnar människan.

Andra namn på radarn:

Klas Friberg är en ständig problemlösare i polismyndigheten. Tidigare utlånad som t f regionpolischef i Skåne, nu i samma funktion i Västra Götaland och varit chef för rikskriminalpolisen. Tålmodig och ett säkert kort om regeringen vill få poliskåren på gott humör.

Petra Lundh, chef för Södertörns tingsrätt och lagman. Har som jurist granskat Palmeutredningen, hur polisen skötte sig under Göteborgskravallerna och utrett straffen för grova narkotikabrott. Ingen poliserfarenhet men har utrett hur polisutbildningen ska fungera som högskoleutbildning.

Precis efter semestern slutade Helena Trolläng tjänsten som polisområdeschef i Skaraborg för att bli utredningschef i Väst. Rimligtvis borde hon kanske passera ett länspolismästarskrivbord innan hon blir aktuell som rikspolischef. Sägs vara en duktig ledare och ett framtidsnamn. Är det dags?

Martin Valfridsson, sedan i höstas chef för Rättsavdelningen på polismyndigheten. Tidigare statssekreterare hos Beatrice Ask på Justitiedepartementet och inhoppare som chefsombudsman hos Moderaterna i Stockholm en period. Har även varit rådman, och rättsråd vid svenska representationen i EU. Nuvarande regering gav honom uppdrag som nationell samordnare i arbetet med EU-migranter där han först tog ställning mot ett tiggeriförbud men senare ändrade sig.

 

 

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera