»Bah Kuhnke bröt mot regel 1«

Text: Fokus | Andra Kammaren

Bild: TT

Andra kammaren 1:

Häromveckan sa Alice Bah Kuhnke till Aftonbladet att hon kunde tänka sig att bli språkrör för Miljöpartiet. Efter att ha satt skräck i främst Gustav Fridolin fick hon gå ut och säga att jo, det kan hon tänka sig. Men inte nu. Kanske om några år.

Bah Kuhnke fick klart för sig att hon brutit mot regel 1 i den politiska kodboken: Om du vill ha ett politiskt uppdrag ska du vara svårflörtad.

Att hon bröt mot den regeln fick tidigare finansministern Erik Åsbrink att utropa »Heja Alice!« på Facebook. »Sverige kryllar och har kryllat av politiker som (lögnaktigt) har hävdat att de inte vill bli partiledare… Partiledare kan man bara bli om man har sagt nej, nej, nej ända in i kaklet. Detta är trams«, skrev han.

Kommer ni ihåg Göran Perssons svar? Bara några timmar innan valberedningens möte den 5 december 1995 fick han frågan om han kunde tänka sig bli partiledare.

– Nej, nej och åter nej, svarade Persson.

Fast mellan det att Ingvar Carlsson i augusti 1995 berättade att han tänkte avgå och att Sahlinaffären briserade i Expressen den 7 oktober samma höst hände saker som tyder på allt annat än ointresse från Persson.

Den dåvarande finansministern bjöd in ett fåtal personer en och en för samtal om deras möjliga medverkan i hans kommande partiledning. För att inte skapa onödiga rykten hölls samtalen i en diskret miljö på Hotell Sheraton, intill Rosenbad. Där ansågs risken minimal att springa på någon ur rörelsens led.

De hemliga Perssonsamtalen väckte stort bryderi hos dem som deltog. Mona Sahlin betraktades ju då som given efterträdare till Carlsson.

Så när det var »nej, nej och åter nej« satt Göran Persson på Sheraton med sin beryktade svarta bok och komponerade sitt team. En som rimligen bör ha varit där är just Erik Åsbrink. För en finansminister som kan tänka sig bli partiledare och statsminister lägger yttersta vikt vid vem som blir hans efterträdare. Åsbrink, då vd för Vasakronan, tog i alla fall jobbet.

Att det sedan skar sig rejält mellan dem tre år senare är en helt annan historia.

* * *

LOST IN TRANSLATION: Åtta timmars tidsskillnad skojar man inte bort. Eller så var det alla uppdrag på Annika Strandhälls axlar – precis som de borgerliga partierna ofta påminner om – som fick henne att stänga ögonen och knoppa till i en av fåtöljerna på »Sweden Arena« vid OS i Pyeongchang. »Jag åt lunch och så fick jag sätta mig i en skön fåtölj och så kände jag bara mmm«.

AK2

* * *

Jasenko Selimovic (L), ledamot i EU-parlamentet, varnades för att ha trakasserat sin egen personal och han har blivit allt mer obekväm med sitt parti och partiet ännu mer med honom. Dåligt utgångsläge inför Europavalet 2019. Nu ryktas det att han genom allt flitigare besök i sitt gamla hemland Bosnien Hercegovina siktar på en politisk comeback där. Som om inte den politiska situationen där redan var tillräckligt kaotisk.

* * *

Marksistiska nyheter 1: Med över 60 000 insamlade burkar och flaskor på ett år är Öxabäck IF bland de bästa idrottsföreningarna i Västra Götaland på att panta. 2017 samlade föreningen in 61 900 burkar och petflaskor, vilket placerar dem på en fjärde plats länet och plats 30 i landet.

* * *

En av årets viktigaste böcker. Om hon får säga det själv.

AK3

* * *

Senaste nytt från Feministiskt initiativs butik:

Fi-Skateboard för 800 spänn. Den feministiska kampen rullar vidare. Watch out!

AK5 skateboard

* * *

Lika som bär:

 

Skärmavbild 2018-02-10 kl. 09.48.37

 

* * *

Marksistiska nyheter 2: Ung i Marks HBTQ-träffar har på grund av personalneddragningar fått flyttas från tisdagar till torsdagar och ska samköras med LSS-verksamheten.

* * *

Andra kammaren funderar på en sak: kan det inte uteslutas eller är det osannolikt att Peter Hultqvist och Margot Wallström sitter intill varandra på regeringsluncherna?

* * *

Ofrivillig ironi – eller?

AK6

* * *

Nytt grepp för att visa löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Kanadensiska Macleans gör två omslag:

ak7

* * *

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.