Andra kammaren

Bondepraktik eller sharialagar?

Den socialdemokratiska Kalmarbänken blev räddaren i nöden igen. När Åsa Regnér fick klartecken för att dra till New York skyndade sig Stefan Löfven att utse Lena Hallengren till hennes efterträdare. Och hon får behålla Regnérs lite-av-varje-blandning med barn-, äldre- och jämställdhetsfrågorna. Senast Kalmarbänken fick rycka in var när Håkan Juholt blev partiledare 2011.

AK1

Hallengren kampanjar med »Helvetesmannen« (?)

Lena Hallengren har ju varit minister förr. Men hon var också på den andra sidan i Kalmar när partiledarjakten pågick i S vintern 2010-11. Juholt var distriktsordförande och innan han själv blev aktuell kastade han fram alla möjliga namn, som Tomas Eneroth, Stefan Löfven, Anders Sundström, Ulrica Messing, ja säkert fler.

Dock aldrig Mikael Damberg. Honom ville däremot Lena Hallengren, då ordförande i Kalmar arbetarekommun, se som partiledare, och hon ledde en mindre Damberg-fraktion tillsammans med maken Jonas Hellberg som är politisk sekreterare och politiker i landstinget.

Det blev minst sagt frostigt mellan Hallengren och Juholt. Och på den senares gamla arbetsplats, Östra Småland, skrev de om »(S)prickan i länets partitopp«.

Det hela handlar som vanligt om vad som utspelade sig i ungdomen, och vilka som var höger respektive vänster då. Att sedan 80-talets och det tidiga 90-talets höger till stor del har blivit dagens vänster i S är förbryllande och svårförklarat.

PS: Helvetesmannen lystrar till namnet Linus Hellman och är S-ombudsman

* * *

Apropå att dra till New York: När man känner sig ensam och övergiven på utlandstjänst är det kul när gamla kompisar på landsbesök ändå tar sig tid och tittar förbi. Tar en pilsner och snackar en stund. Vi tänker oss att snacket gick så här:

– Annars då, Paggan, vad gör du nu för tiden?

– Jag är ju generalkonsul i New York.

– Å fan, var det där du hamnade…

Lövfen

Löfven och Pagrotsky besöker Astra Zeneca i Maryland. Foto: TT

* * *

Bondepraktikan eller sharia?

Det beskrevs som en dag när satiren skrev sig själv. Två nämndemän från Centerpartiet tog ställning för att fria en man som var anklagad för att ha slagit sin fru. Skälet var att mannen kom från en »god familj« enligt domen. Centerpartiet agerade snabbt och uteslöt de två nämndemännen.

Debattglade Andreas Henriksson föreslog på Facebook att det borde hållas ett Almedalsseminarium till sommaren: »Ska Bondepraktikan eller Sharia styra: Centerpartiet reder ut«.

Fast plötsligt ryckte en oombedd Miljöpartist ut till nämndemännens försvar:

– Hela den här historien är uppdiktad, förklarade nämndemannen Robert Ahl (MP).

Han är förste vice ordförande stadsmiljö- och tekniska nämnden och var tidigare politisk sekreterare åt Miljöpartiet i Sundbyberg.

Nu är inte Miljöpartiet i Sundbyberg som vilket parti som helst heller. Alla sex ledamöterna i fullmäktige har lämnat partiet. Det kom efter att MP:s kommunalråd Siyamak Sajadian Sasanpour tvingats avgå efter anklagelser om trakasserier mot medarbetare.

MP:s lokalavdelning i Sundbyberg är nu satt under »tvångsförvaltning« uppifrån av distriktsorganisationen.

Men det är inte enda stället där MP har problem. När planerna på att bygga 550 bostäder i Tumba skog i Segersjö togs upp i kommunstyrelsen i Botkyrka meddelade Miljöpartiet plötsligt att man röstar nej.

– Till en början var det en bra plan med 150 bostäder närmast den befintliga bebyggelsen. Nu har det blivit 550 bostäder som byggs en bra bit in i skogen. Där går vår gräns, vi kan inte vara med på dem längre, förklarade Ali Khalil, gruppledare för Miljöpartiet.

Man undrar vad bostadsminister Peter Eriksson (MP) tänker om det.

Planen antogs ändå. M, KD, L och C liksom Botkyrkastyrets S+V tycker att Tumba skog är ett »utomordentligt bra område att bygga nya, attraktiva bostäder i«.

Men förtroendet för MP som samarbetspartner och bostadsbyggare – åtminstone på kommunala planet – tycks bli allt bräckligare.

* * *

Partikarusellen i Staffanstorp

Tina Xhemajli, ledamot i kommunstyrelsen och förste vice ordförande i kommunfullmäktige, lämnade i höstas Moderaterna och fullmäktige eftersom hon ansåg att det fanns en »medeltida kvinnosyn« inom Staffanstorpsmoderaterna. Ny på moderaternas valsedel är däremot Birgitta Heyle Wiahl som tidigare representerade Liberalerna. Från Liberalerna kom Helene Öhman som blev Moderat, fast nu har hon gått till Centerpartiet i stället, och anför flyktingfrågan som tyngst vägande.

Moderaten Staffan Möller fick sparken från partiets lista redan 2010 efter att det avslöjats att han låtit en funktionshindrad 20-åring bo ensam i hans uthus utanför Staffanstorp. Han knep ändå ett mandat då genom att skriva dit sitt eget namn på några av SD:s valsedlar. Rolf Lind kandiderar däremot för pensionärspartiet SPI i årets val. Han har genom åren tillhört Miljöpartiet, Folkpartiet, Ny Demokrati, Staffanstorpspartiet och Hjärupspartiet.

Ryktet säger också att en vänsterpartist som tidigare satt i barn- och utbildningsnämnden nu är invald som moderat i socialnämnden. Så trots att Staffanstorp saknar kustremsa verkar det som hela havet stormar. Och än kanske inte sista partibytet inför valet har skett.

* * *

Marksistiska nyheter 1:  Framtiden för ytterligare ett parti i Mark är osäker.

Marks oberoende demokrater har inte hittat ersättare till den en av två fullmäktigeledamöter som valt att sluta.

– Vi behöver fylla på med fler namn, men det är inte lätt. Det går inte att ha en enmans- eller tvåmansshow. Samtidigt är det inte seriöst att släppa in en massa blåbär som inte kan representera oss, säger partiets starke man, Jan-Ola Gustafsson till Borås Tidning.

* * *

Lika som bär:

LÖfven

Foto: TT

* * *

Marksistiska nyheter 2:  KD-ledaren Elise Arnell i Mark är tveksam till att partiledaren Ebba Busch Thor ska frågas ut av Ber Karlsson på en turné runt om i landet.

– Jag vet inte vad jag tycker om det. Vi sagt att vi inte vill förknippas med hans åsikter. Jag ska åka och lyssna på dem i Borås med ett öppet sinne. Det är väl friskt vågat och hälften vunnet som gäller, säger Elise.

* * *

Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: andrakammaren@fokus.se

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också just Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera