Hubertushögern tar över S och Sjöstedt slarvar

Text: Fokus | Andra kammaren

Bild: Fredrik Sandberg/TT

På Palmes tid pratade man om en kanslihushöger. Den ansågs kretsa kring dåvarande finansminister Kjell-Olof Feldt och hans rådgivare, där ofta Klas Eklund var måltavlan.

Nu kanske vi i stället ser Hubertushögern inom S.

Hubertushögern? Jo, det gamla gänget från IF Metall som brukade luncha på Hubertus på Holländargatan (allra helst på tisdagar när det var raggmunk), ett stenkast från Metalls förbundskontor, har i dag starkast makt inom S. Och de gillar maten som serveras på Morgan Sliwos restaurang.

[caption id="attachment_472386" align="alignleft" width="150"] Äta lunch är bra för karriären.[/caption]

I kretsen runt chefen, Stefan Löfven, fanns då liksom nu Odd Guteland och Wille Birksten. Guteland är presschef i statsrådsberedningen och även om han har en låg profil utåt, sägs det att det mesta som sker runt Löfven ska processas genom Odd som gör uttolkningar av hur saker ska kommuniceras.

Wille Birksten, inrikespolitisk rådgivare, har en lika stark ställning, enligt våra källor. Birksten tog fram underlag och var Löfvens bollplank på IF Metall och har samma roll i dag.

Att rörelsen nu pyr av missnöje med det senaste utspelet kring migrationspolitiken har riktat blickarna internt mot valgeneralen John Zanchi, där S-röster kräver hans avgång.

– Han styr ganska mycket men partiledningen backar ju upp det. Odd (Guteland) är en av hjärnorna bakom detta. Två saker intresserar honom: idrott och hårdare tag, säger en person med insyn i regeringsarbetet.

Zanchi var inte på IF Metall men är lierad med Hubertushögern genom SSU i Stockholms län där han liksom Guteland varit försteombudsman. Det har Löfvens statssekreterare Nils Vikmång också varit. Han var den ursprungliga valgeneralen, men fick hoppa in som statssekreterare när Emma Lennartsson tvingades sluta efter Transportstyrelseskandalen.

Både John Zanchi och Odd Guteland tillhörde för övrigt det kampanjgäng som samlades för att driva Jan Emanuel Johansson personvalskampanj inför valet 2002.

Det var på en middag hemma hos Odd Guteland 2000 som ursprungsstrategin drogs upp.


S-högkvarter hyr hos Horace

Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Möjligen följer den socialdemokratiska partitoppen händelseutvecklingen i Svenska akademien med extra stort intresse. Partiets riksdagskansli, där partiledningen huserar, håller till i kvarteret Cephalus i Gamla stan. Fastigheten ligger söder om gamla kanslihuset vid Mynttorget. Och den ägs av just Svenska akademien.

Nu slipper i och för sig partisekreteraren Lena Baastad Rådström att hyresförhandla med Horace Engdahl eller någon av de kvarvarande akademiledamöterna. Sådant sköts av riksdagsförvaltningen.

Cephalus var i grekiska mytologin son till Hermes som hade gåvan att kunna förvandla sig. Frågan är om akademien har det.

 


Totto på Kungliga Djurgården

Det går inte så bra för Sven Otto Littorins bolagsgrupp. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sven Otto Littorin lämnade alliansregeringen och jobbet som arbetsmarknadsminister mitt under Almedalsveckan 2010 efter att jagats av Aftonbladet som hade uppgifter om hans umgänge med en prostituerad.

Littorin flyttade till Storbritannien där han engagerade sig i kristen hjälpverksamhet i London.

När han återvände till Sverige bosatte han sig i Skåne, på Stjärneholm i Skurups kommun. Men sedan i höstas är Littorin stockholmare igen, närmare bestämt bosatt vid Valdemarsudde på Kungliga Djurgården. Och hur får man en bostad där? Är det goda känningar i kungahuset och Djurgårdsförvaltningen som gäller? Nej, enligt uppgift fick Littorin tag på bostaden via något så simpelt som en annons på Blocket.

Tillbaka i Sverige startade han också något som såg ut att vara början till en företagsgrupp. Under samlingsnamnet Serio drog Littorin igång konsultbolag för samhällsbyggnad, för fastighetsutveckling, för public affairs och Serio Care, som efter flyktingsströmmarna 2015 siktade in sig på att driva asylboenden.

I dag är det inte mycket till företagsgrupp. Serio Samhällsbyggnad lämnade in konkursansökan i februari i år. Förra året var omsättningen 145 000 kronor och rörelseresultatet 2,1 miljoner back. De andra existerande bolagen, Serio Real Estate och Serio Care, har inte haft några intäkter alls.

Serio Government Affairs hann inte ens bli ett företag. De skulle agera rådgivare på regeringsnivå förklarade Sven Otto Littorin sommaren 2016. Och förutom han själv skulle ex-ministrarna Maud Olofsson (C) och Christina Husmark Pehrsson (M) vara konsulter liksom en tidigare brittisk arbetsmarknadsminister. Men den person som pekades ut som vd i bolaget var inte ens tillfrågad.

Och längre än till ett mingel i Volvo Cars showroom i Kungsträdgården sträckte sig inte Serio Government Affairs existens.


 Sjöstedt slarvar med skaften…

Hur ser V-ledaren på det här med solidaritet? Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Solidaritet. Ett nyckelord för alla vänsterpartister. Som används flitigt inom idépolitiken, men också i kampen mot enskilda ledamöter som försöker kryssa sig förbi sina kamrater på riksdagslistan (läs Andra Kammaren om #KryssaAmineh18).

Men hur ser partiledaren Jonas Sjöstedt på det här med solidaritet?

Frågar man hans grannar i Stockholmsförorten Midsommarkransen så vette fanken. Som nyinflyttad i bostadsrättsföreningen visade sig vänsterledaren från sin bästa sida: efter det årets gårdsstädning hölls en gemensam fest, och i baren ställde sig ingen mindre än Jonas Sjöstedt och hällde upp drinkar till sina grannar. Trevlig och lagom social, som vi känner honom.

Men den här våren har V-ledaren än så länge inte synts till när det vankats gemensamma insatser kring föreningens rabatter. Sådär solidariskt, kan man tycka. Men snart får han chans att reparera sitt rykte. Inom kort väntar en ny fest, och då har vänsterledaren alla möjligheter att med spritens hjälp visa att han är en hyvens kille. Kanske en Moscow Mule. En White Russian. Eller för all del ett glas Ruby of Crimea, fast sånt håller väl inte ens vänsterledare på med längre.


Tony gillar Corbyn

Morgan Johansson är som justitieminister ytterst ansvarig för den svenska migrationspolitiken. Men socialdemokraternas allt tuffare migrationspolitik möter stort motstånd i partiet. Anar vi inte just detta i valet av profilbild hos Tony Johansson, som där han väljer att återge den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyns ställningstagande.

Tony Johansson är politisk sekreterare (S) i Region Skåne. Men också bror till Morgan Johansson. Kritikerna finns närmare än man tror.


Veckans Juholtare: Håkan röjer på Island


Marksistiska nyheter 1:  Två personer greps och förhördes under torsdagen misstänka för kopparstölder i Fritsla. Enligt polisen misstänks de inte tillhöra någon kopparliga och misstänks inte heller för tidigare stölder.


Lika som bär:

Annie Lööf/Nicolle Wallace ankare på amerikanska tv-kanalen MSNBC.


Marksistiska nyheter 2: Kultur -och fritidsnämnden sparar 3,1 miljoner i budgeten för 2019 för att hålla budgetramen. De drar in det stödet på 900 000 kronor till Fotskäls HC. Det beror på allvarliga brister i ishallen som Fotskäls hockey driver, förklarar Lo Göthberg Larsson (MP), ordförande i nämnden.


Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.

Text: Fokus | Andra kammaren

Bild: Fredrik Sandberg/TT