Ambassadörer, en tvårätters och VM-stuga

Text: Fokus | Andra Kammaren

Strid om MP-dominans i Naturskyddsföreningen

För många av samma sort blir inte bra, tänker en del inför Naturskyddsföreningens årsstämma i helgen. Det är för många Miljöpartister i förslaget till ny styrelse, menar de.

Till de föreslagna hör riksdagsledamoten Carl Schlyter, Mårten Wallberg, kanslichef på Miljöpartiet i Stockholms och Gudrun Hubendick, tidigare verksam inom MP i Nacka. Till styrelsen kandiderar också Rebecka Le Moine, som kandiderar för en riksdagsplats för Miljöpartiet. I valberedningen sitter också Ingegerd Saarinen som tidigare suttit i riksdagen för Miljöpartiet.

– Tidigare har det varit enstaka personer i styrelsen som varit politiskt aktiva. Men det har de senaste decennierna aldrig varit mer än en från samma parti. Att nästan en tredjedel av styrelsen ska komma från ett och samma parti tycker jag är problematiskt. Jag undrar hur valberedningen tänkte här, säger Naturskyddsföreningens tidigare ordförande Mikael Karlsson till Aktuell Hållbarhet.

Men när Naturskyddsföreningen skulle peka ut vilket parti som hade bäst miljöpolitik blev det… Vänsterpartiet.

* * *

Varför ingen S-bostadsminister?

I veckan presenterades Socialdemokraternas expertgrupp sin rapport »En ny social bostadspolitik«. Men till skillnad från annat som hörs från S i dag var det inget valutspel, arbetet ska gå igång efter valet, sades det.

Men flera var imponerade av gruppens arbete. Denna leddes av Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, som har en stark bakgrund i S-leden.

– Varför blev inte han bostadsminister? Nu gav ju Stefan Löfven bort den taburetten till MP. Lika stort frågetecken bakom den manövern också, tyckte en S-aktivist.

Men det fanns förklaringar, viskades det.

– Om S hade fått bostadsministerposten hade de inte kunnat runda Veronica Palm, som hade varit deras talesperson i frågorna. Då fick det bli MP, förklarade en strateg.

* * *

Fyra vallok framför en damm, men ingen Damberg

Ministerns far valutasmugglare

Näringsminister Mikael Damberg fick inte bli vallokomotiv för S. Till den skaran utsågs Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Peter Hultqvist och Margot Wallström.

Kanske bäst så, Damberg har varit ganska osynlig som minister, och sägs vara i grunden konflikträdd. Annat var det med hans far, Nils Gösta Damberg, som härskade över pengarna under en rad år som S partikassör.

När några finska gäster skulle resa hem efter svenska S-kongressen i oktober 1975 fastnade de i en säkerhetskontroll. Där hittades 50 800 kronor i en mans fickor och i  hans hustrus handväska låg 94 000 kronor. Hos en tredje person fanns ytterligare 50  000 kronor. När hela historien rullades upp visade det sig att ytterligare en person klara sig utan kontroll.

Totalt hade de fått med sig 244 800 kronor. Pengarna kom från svenska Metall och deras västtyska motsvarighet. Syftet med pengarna var att understödja S-sidan i de fackliga val som skulle hållas i finska Metall.

Nils Gösta Damberg hamnade som pengaförmedlare i skottgluggen och åtalades som medskyldig till valutabrott och dömdes till dagsböter. Han hade starka band till Finland genom sin fru, Riitta-Liisa, som varit S-aktiv i Finland. Och när han slutade blev han passande nog svensk generalkonsul på Åland. Han gick bort 2002.

* * *

En tvårätters

En källa som påminner Andra kammaren om Dambergs valutasmuggling kommer också ihåg hur Mikael Dambergs matvanor såg ut i unga år. Han varierade mellan två rätter: kebab eller spagetti med köttfärssås. Vi hoppas att hans matvanor blivit lite mer varierade.

* * *

Håkans fotbollsambassad

Med både Sverige och Island som deltagare i fotbolls-VM noterar vi att ambassadör Håkan Juholt gjort om residenset till en fotbollsambassad.

* * *

Ambassaden i Ottawa på Dalhousie Street kanske inte har världens mest imponerande utsikt, men erbjuder ett mycket attraktivt ambassadörsjobb.

Hetaste ambassadörsjobbet just nu

Apropå ambassadörer. Med några få månader till val följs utnämningspolitiken med allra största intresse.

Just nu finns fyra ambassadörstjänster vakanta. Den i särklass mest attraktiva är ambassadörsposten i Ottawa, Kanada. Där finns dessutom en tradition av att hämta ambassadörer från politiken. Här har den nyligen bortgångne tidigare FP-ledaren Ola Ullsten residerat, liksom Ingrid Iremark, som var pressekreterare hos Ingvar Carlsson och Göran Persson.

* * *

I valrörelsen 1982 återkom Olof Palme hela tiden till att ett ökat byggande skulle ge jobb också åt Ludvig Svenssons gardinfabrik. Nu satsar de själva stort på att bygga bostäder i Kinna. Foto: TT

Marksistiska nyheter 1: Det går bra för Ludvig Svenssons gardinfabrik. Så bra att de nu kan bygga 400 nya bostäder i Kinna. Ludvig Svenssons blev något av en valgimmick för Olof Palme i valrörelsen 1982. I sina tal förklarade han att byggandet behövde öka. Ökade det skulle det ge effekter i övriga i samhället. I slutändan betydde det bättre tider också för Ludvig Svenssons gardinfabrik i Kinna.

Nu sluts cirkeln när ägarbolaget Ludvigson Invest har storslagna planer för byggande i Kinna. Ja, inte Kina alltså.

* * *

Lika som bär:

[caption id="attachment_476929" align="alignnone" width="750"] Kenneth Johansson, avgående landshövding Värmland och Göran Persson, tidigare statsminister[/caption]

* * *

Marksistiska nyheter 2: Marks kommun satsade 140 000 kronor och 260 arbetstimmar i näringslivsgalan Markshow förra året. Efter kritik ska kommunen nu dra upp riktlinjer kring hur stödet till liknande arrangemang ska se ut.

– Det är inte okej att kommunen ska gå in med skattepengar i ett sådant jippo, säger Arthur Thiry (V) till Borås Tidning.

* * *

Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.