DJ-battle – en »no-go-zon« för sossar

Text: Fokus | Andra Kammaren

Bild: TT

Politikerveckans eget svar på Studio 54 – DJ-battle – har lockat många toppolitiker genom åren. Från det att Per Schlingmann stod på Burmeister och spelade Neil Youngs »Rockin’ in a free world« för nästan tio år sedan, till dagens mönstring av statsråd, de som varit eller vill bli statsråd.

Annika Strandhäll, Ardalan Shekarabi, Alice Bah Kuhnke, Anders Ygeman från de rödgröna, Carl Bildt, Beatrice Ask och Maria Larsson från andra sidan, hör till de som sedan dess sjåpat sig på (numera) Kallis scen.

Men för S-statsråden är det slut på det, därmed basta, säger klassens ordningsman, Stefan Löfven. Enligt kretsen runt Löfven har partiet »tackat nej till att medverka«.

Om MP har en lika hård policy vet vi inte, men Gustav Fridolins medarbetare hälsar att han tackat nej. För Moderaternas del tycks det däremot fortsatt vara »Rockin’ in a free world«

»«

* * *

Löfven ratar Hubertus och Visby för Nordpolen

Stefan Löfven tar sig som bekant till Visby för att hålla tal först på torsdag och gör en Sverigeturné dessförinnan. Det gör han för att »prata om politik med så många som möjligt, inte bara de som åker till Almedalen«. I morron ska han tillbringa en stor del av dagen i Vara.

Vara? Hur ska ens gamla försteombudsmän från SSU i länet hitta dit? Nu finns ju GPS, som tur är. Och kommunen som ligger på västgötska slätten är en av de platser i landet som S-märkte statsvetaren Anders Lidström uppmärksammat i rapporten »Socialdemokraternas tillbakagång 1973 – 2014«. Skaraborg beskrivs där som en av tre regioner där partiet presterat mycket bättre än vad som kan förväntas utifrån strukturförklaringar.

Det gäller alldeles speciellt i södra delarna av det gamla länet. Så Löfven åker till Vara för att få tips från en riktig valvinnare, kommunstyrelsens ordförande i Vara Fredrik Nelander (S).

S i Vara ökade från 31,8 till 35 procent i senaste valet och fick två nya mandat. Kanske bidrog den lokala S-affischkampanjen där Fredrik Nylander poserade med en yxa till rubriken »Alltid på hugget«. Fast uppgången får ses som långsiktig. Efter valet 1970 hade S nio mandat av 41 i fullmäktige. I dag har de 16 av 45.

Löfven ska också luncha på anrika Conditori Nordpolen. Andra kammaren rekommenderar definitivt ställets köttbullsmackor. Vill Stefan dessutom bjuda på något lite sött efteråt finns det ett givet val: Nordpolens supermaxade dammsugare i form av en »centraldammsugare« som lär räcka till hela Löfvens följe.

Finns det tid över kan Löfven också höra sig för om Varas egen Metoo-skandal långt före Weinstein. Dåvarande kommundirektören ska ha tafsat på unga kvinnor under kommunens julfest 2014 och fick avgå när det avslöjades (fast med utköp).

 

[caption id="attachment_479770" align="alignnone" width="357"] Yxmannen i Vara[/caption]

I Vara fanns under några perioder ett lokalt missnöjesparti, Opolitisk kommunal sparsamhet. Under sin första period yttrade sig de två ledamöterna bara vid två tillfällen i fullmäktige. Den ena har alla glömt, men den andra var när fullmäktige skulle fatta beslut om pengar till bokbörsen. Då gick en av OKS-ledamöterna upp och sa:

– Såna däringa som läser böcker – kan di inte lika gärna fara in te Vara!

Här är en Fokus-artikel om Vara:

* * *

Kändisarna i M

I Almedalen är alla där, åtminstone förväntas de alla vara där, långt framme i bänkraderna när partiledaren talar. Och När Ulf Kristersson tog till orda sågs flera kända M-ansikten i myllret, som förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Men vart var Hanif Bali, den twittrande M-riksdagsledamoten? Eller för den delen den kontroversiella riksdagskandidaten Ann Heberlein? Eller dragplåstret Richard Herrey? Kändisarna tycks, enligt röster i Almedalen, inte vara uppskattade när den nye ledaren visar upp sig. Med ett undantag: Dominika Peczynski. Men hon är inte politiker och dessutom tillsammans med en före detta finansminister. Det väger tungt, även om denne visade snoppen för hela Stockholms skärgård för bara en sommar sedan.

* * *

Annie snubblar på retoriken

Retorik är ett viktigt vapen i den politiska berättelsen. Fråga bara Fredrik Reinfeldt och hans moderata kompisar som i mitten på 00-talet introducerade ordet »utanförskap« i den svenska vokabulären. Eller Ulf Kristerssons senaste tillägg, som onekligen fått rejäl spridning det gångna året: »Det vuxna samtalet«.

Frågan är om Annie Lööfs senaste bidrag kommer att få samma fäste. I ett öppet bråk på Twitter gormade KD:s Sara Skyttedal om ett bristande ledarskap i Centerpartiet, varpå Lööf svarade:

– Din attityd Sara är inte direkt allianssammanhållande.

Allianssammanhållande. Frågan om vad som är allianssammanhållande kommer onekligen att vara på alla konservativa/liberala läppar denna höst. Men sanna denna kammares väl avvägda ord, ingen kommer att använda Annies knöliga, 21 tecken långa, retoriska styggelse för att beskriva problematiken.

* * *

Vilken blir årets mest udda give-away?

Politikerveckan i Visby myllrar av utdelare av allt möjligt. Fast ibland undrar man hur de som står bakom tänkte. Under förra årets Almedalsvecka delade Syrianska-Arameniska ungdomsförbundet ut tuggummipaket för att uppmärksamma det syrianska folkmordet 1915. Ja, hur tänkte de egentligen?

Sett något liknande i år? Tipsa: [email protected]

* * *

Privatskolan som trollar med vinsten

»Man får tycka vad man vill i skoldebatten«, skrev den förra Cuf-ordföranden Hanna Wagenius på Twitter, och fortsatte: »men ni vet att Hogwarts (Harry Potters skola, kammarens anm.) är en privatskola? Och att hela femte boken handlar om hur fruktansvärt det blir när Ministeriet tar över den..?

Kul tagning på en infekterad fråga, tyckte Magdalena Anderssons förtrogne, Peter Gerlach, tjänsteman på Finansdepartementet som lånats ut till S valorganisation, och frågade den unga centerpartisten syrligt:

»Men är Hogwarts en vinstdrivande privatskola? I England är nämligen sådana förbjudna…«

Oavsett lär det hela bli svårt att granska då vinsten, som en twittrare lite längre ner i diskussionen poängterade, antagligen trollats bort.

* * *

Ullman och tomten

Han är lite grand som jultomten. En figur som man inte tänker på stora delar av året och vars existens man ibland kan betvivla. Fast till Almedalen (eller jul) uppstår han alltid i något slags format. Vi tänker på Harald Ullman, S-märkt pr-veteran. Som man under stora delar av året inte alls tänker på men som vecka 27 varje år alltid påminner om sin existens.

I år sker det genom att han värvat tidigare tunga M-politikern och östgöten Gunnar Axén som konsult. Axén var tidigare ordförande i socialförsäkringsutskottet liksom i socialförsäkringsutredningen. Fast på senare tid mest uppmärksammad som styrelseordförande i det skandalomsusade fondbolaget Allra.

Men nu ansluter han alltså till Ullman PR.

– Rekryteringen av Gunnar är en del av den uppfräschning av Ullman PR som vi har jobbat hårt med sedan årsskiftet, säger Harald Ullman i ett uttalande.

Ullman PR har annars huvudsakligen rekryterat unga, kvinnliga medarbetare som i flera fall jobbat på byrån väldigt kort tid. Att byrån lät de unga kvinnorna går runt i T-shirts i Almedalen med den äldre mannens porträtt strategisk placerad på två ställen framtill orsakade för några år sedan en hel del kommentarer i stil med »gubbsjukt«.

Vi utgår från att Gunnar Axén kommer att trivas i sällskapet.

[caption id="attachment_479772" align="alignnone" width="336"] Foto: Ullman PR[/caption]

* * *

T-shirts vi minns

Vi har inte riktig koll på årets kollektion ännu, men vi vet att partierna löper samma risk som de stora klädkedjorna i att satsa stort på en T-shirt som visar sig få kort livslängd, och riskerar ge dryga förluster i ett osålt lager.

Fast i likhet med mycket annat finns det samlare även här. Den tidigare kabinettssekreteraren och biståndsministern Pierre Schori lär ha en imponerande samling av politiska T-shirts.

* * *

V-utmanaren

Amineh Kakabaveh skulle först inte alls få plats på Vänsterpartiets riksdagslista i Stockholm. På medlemsmötet som avgjorde listan fick hon till slut plats åtta, normalt sett inte valbar.

Men nu pågår en rätt intensiv kryssa-kampanj för Kakabaveh. Och hon utmanar även på andra sätt. På onsdag medverkar hon på ett seminarium med rubriken »Vårt nya land? Sverige efter flyktingkrisen«. Att delta på ett Timbro-evenemang kanske inte direkt stärker hennes aktier i partiet. Kvartals journalist Jörgen Huitfeldt (tidigare SR) och skribenten Erik Hörstadius medverkar också.

* * *

Vi slipper i alla fall vuvuzelor

Att fotbolls-VM sammanfaller med Almedalsveckan har sina risker. Dels kan det menligt påverka deltagandet på vissa evenemang, dels riskerar VM-trender sprida sif till Visbys innerstad.

Så var det definitivt 2010 – när VM avgjordes i Sydafrika och till ljudligt ackompanjemang. Vuvuzelorna intog arenorna men även Almedalen. Den som ville föra ett vuxet samtal då fick finna sig i att vara överröstad av tutorna.

I VM i Ryssland har än så länge bara Irans fans tagit vuvuzelorna till hjälp. Inte att undra på, efter VM 2010 förbjöds vuvuzelorna i europeiska fotbollen.

[caption id="attachment_479775" align="alignnone" width="360"] SSU-are i hejarklacken för Mona 2010.[/caption]

Fast fotbollen väcker starkare känsloyttringar än politiken, konstaterar Lars Stjernqvist i en krönika i Borås Tidning:

»Visst är det primitivt att reservationslöst hålla på ett visst fotbollslag. Ingen kan rimligen med sunda och logiska argument leda i bevis att IFK Göteborg är en mer förfinad fotbollsklubb än till exempel Elfsborg, och därför förtjänar min lojalitet. Trots det, det är bevisligen fler som byter politiskt parti och livspartner än som byter favoritlag«.

* * *

Har de för övrigt kokkaffe på Conditori Nordpolen?

Ibland vill man som toppolitiker inget hellre än att ta emot statschefer på röda mattan, resa jorden runt och skaka hand med potentater. Men ibland, gärna i anslutning till ett val, så är det enklare saker som lockar. Som när Mona Sahlin sade sig hellre »äta falukorv med barnen än oxfilé med LO«. Som när Stefan Löfven mitt under brinnande Almedalsvecka, år efter år, gör en poäng av att träffa vanligt folk i stället för att frottera sig med eliten i politiken. Eller som en av hans medarbetare uttrycker det, »hellre kokkaffe än rosé«.

* * *

[caption id="attachment_479776" align="alignnone" width="453"] Foto: Skandiamäklarna[/caption]

Kinesiska hotelldrömmar hos Moderat strateg

Äntligen! Om du har gått och burit på drömmar om att starta ett kinesiskt hotell kan du förverkliga drömmen nu. I Älvkarleby dessutom.

»Affärsmöjligheten vi alla väntat på«, skriver Per Nilsson, strategichef hos Moderaterna (och från Ockelbo).

Hotellet Dragon Gate uppfördes ursprungligen 1986 och genomgick 2004 en omfattande renovering. Men hela projektet har trasslat till sig i oändlighet. Det har handlat om finansiering, om bygglov och allt annat möjligt.

Nu säljs fastigheten av Skandiamäklarna.

Detta är »Europas kanske mäktigaste Kinainfluerade byggnad med 58 unika hotellrum i kinesisk stil. Restaurang med plats för upp till 300 gäster och konferensavdelning på plan 8 och 10. Framför hotellet ligger ett Himmelska fridens torg i miniatyr med ett fantastiskt museum innehållandes en terrakottaarmé med 200 krigare i mänsklig storlek«, skriver mäklarna.

Hotellytan är på 8 000 kvadratmeter på en friköpt tomt på 144 131 kvadratmeter. Fastigheten är pantsatt till 15 000 000 kronor.

Priset? Ingen uppgift om det. Säkert förhandlingsbart.

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_479777" align="alignnone" width="750"] Erna Solberg, statsminister Norge, Høyre & Birgitta Ed, pr-guru och gift med M- ledaren Ulf Kristersson Foto: TT[/caption]

Erna Solberg, statsminister Norge, Høyre Foto: TT       Birgitta Ed, pr-guru och gift med M-

ledaren Ulf Kristersson Foto: TT

Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]