S-spekulationer i Ankedalen

Text: Fokus | Andra Kammaren

Bild: TT

 

 

Under torsdagen gör Stefan Löfven sin korta visit i Visby under Almedalsveckan. Att hellre vara ute bland »folket« än mingla med eliten i Visbys gränder har drivits så långt att pressträffen med Löfven på torsdagen hålls på ett äldreboende i Roma.

I hans mestadels frånvaro i Visby spekuleras det en del i om också hans partiledartid blir relativt kort. Speciellt eftersom S verkar gå mot ett rekorddåligt valresultat.

– Han aviserar sin avgång redan på valnatten, menar en S-tänkare.

– Inte alls, invänder en annan. Ingen vill ha tillbaka samma läge som efter Persson och Sahlin, med ett mindre inbördeskrig i partiet. Så det kommer – men dröjer ett tag tills den interna räddningstjänsten börjat verka.

Om valet resulterar i att S trots allt fortsätter regera blir Löfven kvar, tror S-källorna. Men när han lämnar – vem kan ta över?

– Inte Magdalena (Andersson), säger S-Knatte. Trots att hon hårdlanserats under våren är hon inte tillräckligt populär i partiet. Hon är lite för aggressiv och vill alltid ha rätt.

– Kanske Kålle (LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson), säger S-Fnatte. Han är det Löfven inte är: en lysande talare och debattör. Fast att han då inte sitter i riksdagen kan vara ett problem. Men sitter de kvar får han bergis från om statsrådspost.

– Nä, det blir Anders Ygeman eller Ardalan Shekarabi, säger S-Tjatte. Ygeman kan få med sig partivänstern, även om han blev lite Batong-Anders som inrikesminister. Shekarabi är annars den som spelar korten bäst.

Båda är ordförande i sina partidistrikt och har varit runt ganska mycket i landet under våren, konstaterar S-Tjatte och tillägger:

– Ardalan har insett att han blir betraktad som högerssosse men har vägt upp det på ett smart sätt; han har konsekvent rekryterat medarbetare från SSU-vänstern.

– Fast Ylva Johansson och Annika Strandhäll blir det inte. Man kan inte ha en S-ordförande som varit riksdagsledamot för ett annat parti som Ylva. Och Ankis gloria anfäktades rätt rejält när hon sparkade Ann-Marie Begler från Försäkringskassan. Och hon har ingen riktig partibakgrund. Jag har hört att hon hade en Vänsterpartist som mentor när hon var i Göteborg, tillägger S-Fnatte.

– Kommer ni ihåg Mikael Damberg, frågar S-Tjatte. Undra vad han gör nu förtiden? Fast man ska nog inte utesluta »Ibbe« (Ibrahim Baylan). Han tillhör »de som vill upp«. Och han är faktiskt kompis med Jan Björklund.

Så där gick snacket runt bordet på en uteservering i Visby. Och har de inte spekulerat klart så sitter väl S-Knatte, S-Fnatte och S-Tjatte kvar där än.

Vem (förutom Ardalan) har nr 12? Jo, i VM-laget är det Karl-Johan Johnsson, Guingamp, en pålitlig bänknötare. Foto: Shekarabis Facebook.

Anki enligt ankologin: »Anki är den yngsta av karatärerna i serien (DuckTales, på svenska Ankliv) och är ibland rätt tanklös, vilket ofta leder till en hel del dramatik i avsnitten. Hon är oerhört nyfiken och har en förmåga att ta resten av gruppen när hon ser något spännande… Hon har en förmåga att bli vän med alla möjliga farliga djur hon stöter på«.

* * *

Vad är väl en bal i utskottet

Riksdagens utskott. Få institutioner är väl så mäktiga som dessa kokande miniparlament. Eller? Varje gång utskotten hamnar i det borgerliga strålkastarljuset byter nämligen dessa utskott skepnad, och får olika betydelse, beroende på vilken sida av det aktuella utskottskäbblet man talar med.

För ett år sedan var utskotten kombinerat med SD en het fråga på Helgeandsholmen. Då hette det att samtal med Sverigedemokraterna i utskotten var lika med bjuda upp Jimmie Åkesson till dans, dra med honom hem och glatt ringa mamma dagen efter. Åtminstone enligt Anna Kinberg Batras kritiker.

Andra sa att man alltid hade pratat med Sverigedemokraterna i utskotten, något annat hade varit omöjligt, och att det hela var en storm i ett vattenglas. Eller ett miniparlament, om man så vill.

Så i veckan var det dags igen. De borgerliga partierna hade kommit överens om att inte utestänga SD när ordförandeposterna skulle fördelas – om bara sossarna var med på båten. Det var de inte. Och plötsligt drog mörka moln in över »allianssammanhållandet« (Se Annie Lööfs styggelse till ordval i måndagens Andra Kammaren). L och C tog avstånd, anklagande mejl skickades och fick sedan förtydligas. Tidningarna jagade och förvirringen växte.

Samtidigt i Almedalen gick snacket: vad betyder det egentligen om SD skulle få ordförandeposter i utskotten? Det skulle ge dem aldrig tidigare makt, rös en del politikkännare. Äsch, sa en moderat, utskottsordförande är en ickefråga! Det är bara en markering från partierna vem som är talesperson i respektive fråga.

Men än en gång: det beror nog på vem man frågar. Skulle den riktas till partikollegan Andreas Norlén – konstitutionsutskottets ordförande som stolt ställer sig i givakt så fort någon så mycket som nämner ordet »grundlag« – så hade svaret nog varit ett annat.

* * *

Lika som bär

 

[caption id="attachment_480502" align="alignnone" width="750"] Riksdagsledamot Alexandra Völker (S) och Angelika Bengtsson (SD) Foto: Riksdagen[/caption]

 

 

* * *

 

Foto: TT

Ny Löfven-klassiker:

»Nu har vi läget i fotbollen en annan situation och då kan vi ta ett annat beslut och det kommer också andra länder att göra«, säger Stefan Löfven

Kommentar till att statsråd nu besöker fotbolls-VM i Ryssland, efter tidigare bojkott.

* * *

Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]