Organisationer larmar om övergrepp i Burma

Text:

Bild: Jonas Gratzer/TT

I dagarna är det ett år sedan den senaste flyktingvågen från Rakhine till Bangladesh. Och situationen i Burma och Rakhine ser inte ut att bli bättre – tvärtom. De som flytt vill, eller kan, inte återvända hem, rapporterar TT.

I veckan larmade människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) om att de som återvänt har utsatts för tyrtyr. Hittils har HRW dokumenterat sex fall där rohingyer bland annat slagits med käppar och fått elchocker av polis i samband med förhör.

– De cirka 400 000 som är kvar i Rakhine kan inte röra sig fritt och har därför väldigt svårt att tjäna sitt uppehälle. Jag har hört fasansfulla historier om personer som försvunnit när de gått till doktorn, säger Martin Gemzell, Myanmarkännare och Asienchef på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, till TT.

Och situationen i  Bangladeshs flyktingläger är inte mycket bättre. Mer än en tredjedel av alla kvinnor och barn uppger att de inte känner sig säkra eller bekväma för att hämta vatten eller använda lägrets sanitära möjligheter, enligt hjälporganisation Oxfam som intervjuat personer i lägret.

Enligt bedömare är demokratiikonen och landets ledare Aung San Suu Kyi långt ifrån att ta landet ut ur vanstyret och infria sin fars drömmar om en federation.

Situationen i Burma

Burmas president avgår – mer press på Suu Kyi

Burmas järnlady ger Kina guldläge

Mot freden på gamla meriter

Är kritiken mot Aung San Suu Kyi rättvis?

En iskall pragmatiker