Trippelagenten

Text:

Foto: TT

Det finns strax över 700 politiska sekreterare i kommuner, regioner och landsting. De ska bistå de förtroendevalda politikerna med alla möjliga sysslor, högt som lågt. Inte sällan handlar det om att ta fram faktaunderlag till politikerna från tjänstemän i förvaltningen.

Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon har en bakgrund som verksam i Sverigedemokraterna sedan 2006. Hon började som ordförande för dåvarande ungdomsförbundet SDU i Gävle och blev 2007 förbundssekreterare för SDU på riksnivå. Där lärde hon känna partiledaren Jimmie Åkesson och de två blev ett par.

I valet 2010 kom Louise Erixon in i både kommunfullmäktige i Gävle och landstingsfullmäktige i Gävleborg. Men redan året därpå, 2011, flyttade Louise Erixon ihop med Jimmie Åkesson i Sölvesborg. Då hade hon samtidigt en tjänst som politisk sekreterare åt SD:s dåvarande partisekreterare Björn Söder.

I Sölvesborg har hon engagerat sig i kommunpolitiken, och kom efter förra valet in i fullmäktige, liksom kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Sedan februari i år är hon även SD:s gruppledare.

För sina kommunala uppdrag har hon ett arvode som motsvarar 15 778 kronor per månad, inklusive mötesarvoden. Louise Erixon har också en tjänst som politisk sekreterare för SD i landstinget på 40 procent. Det ger ytterligare 12 632 kronor i månaden.

Men hon har också mellan 1 februari 2017 och 1 juli 2018 haft en tjänst som politisk sekreterare åt SD i Gävle kommun på 50 procent. Det betydde ytterligare 15 950 kronor i månadsinkomst. Jobben och uppdragen kombinerat ger en månadslön kring44 000 kronor.

– Jag hade då 40 procent på landstinget och 50 procent i Gävle. Det var mitt arbete så att säga. Uppdragen i Sölvesborg fick jag sköta på fritiden, säger Louise Erixon.

– Jag har min familj däruppe, och när jag åkte upp kunde morfar ta hand om sonen. I Gävle finns också mitt SD-gäng, när det blev en ledig tjänst sökte jag den.

Regelverket för politiska sekreterare i kommuner och landsting säger inget om att de måste vara bosatta i kommunen eller landstinget. Men jobbet kräver mycket personlig närvaro, menar en tidigare politisk sekreterare.

– Vi satt i samma korridor, hon delade rum med SD:s gruppledare Richard Carlsson. Men jag såg henne en gång på ett kommunstyrelsemöte och sedan kanske två gånger till på ett och ett halvt år, säger Marie Kärnström, tidigare politisk sekreterare i stadshuset i Gävle och numera S-ombudsman.

Går det inte att sköta jobbet på distans?

– Som politisk sekreterare ska du också vara ett bollplank och inte minst vara en länk mellan politiker och tjänstemän. Om du ska leta fram faktaunderlag och liknande behöver du kunna prata direkt med folk, säger Marie Kärnström.

Louise Erixon har en annan bild:

– Jag åkte upp ungefär en gång i månaden. Och det var roligt att jobba i min hemkommun igen. Men när valåret ökade i intensitet blev det mer och mer på hemmaplan, så jag sa upp mig från 1 juli.

– Och det är egentligen ett optimalt jobb att ha på distans. Politisk hjälp till främst gruppledaren kan man sköta via telefon och det mesta av handlingar finns digitalt. Tjänsten blir vad man gör den till och partierna formar den själva, säger hon.

Men mellan juli 2017 och februari 2018 var hon sjukskriven från båda jobben som politisk sekreterare. Louise Erixon hoppas på att efter valet bli kommunalråd i Sölvesborg och har just presenterat ett kommunalt samarbete med Kristdemokraterna i kommunen. <

Fotnot: Louise Erixons mor, Margareta Larsson, är i dag politisk vilde i riksdagen, och lämnade partigruppen efter ett bråk med partiledningen i september 2015.

Fakta | Louise Erixons inkomster

Månad     År
50 % tjänst Gävle 15 950 191 400
40 % tjänst Blekinge 12 632 151 584
Arvode gruppled S-borg 4 289 51 468
Arvode ks-au Sölvesborg 9 805 117 660
Mötesarvoden S-borg 1 684 20 208
44 360 532 320