Som en gummiboll kommer Totto tillbaks

Text: Andra kammaren

 Han skrattar ofta, Sven Otto Littorin, fast inte hela vägen till banken, precis. Tottofoto: TT

Hans affärsverksamhet kantas av misslyckanden. Men ändå ger tidigare partisekreteraren och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) inte upp.

Sven Otto Littorin lämnade alliansregeringen och jobbet som arbetsmarknadsminister mitt under Almedalsveckan 2010 efter att konfronterats av Aftonbladet med uppgifter om hans kontakter med en prostituerad.

Littorin flyttade till Storbritannien där han engagerade sig i kristen hjälpverksamhet i London. När han återvände till Sverige bosatte han sig i Skåne, på Stjärneholm i Skurups kommun. Men sedan förra hösten är Littorin stockholmare igen, närmare bestämt på Kungliga Djurgården.

I veckan skrev Dagens Opinion om en ny exportorganisation, NSTO, Nordic Sustainability Trade Organization, som till viss del ska konkurrera med halvstatliga Business Sweden. I NSTO:s advisory board skulle bland annat den tidigare handelsministern Ewa Björling (M) liksom den förra näringsministern Maud Olofsson (C) ingå.

Har inte vi sett något liknande förr? tänkte Andra Kammaren. Jo, visst. Sommaren 2016 gick Littorin ut och berättade om sitt nya bolag Serio Government Affairs som skulle agera rådgivare på internationell regeringsnivå. Förutom han själv skulle ex-ministrarna Maud Olofsson (C) och Christina Husmark Pehrsson (M) vara konsulter liksom en tidigare brittisk arbetsmarknadsminister från Labour. Men den som pekades ut som vd i bolaget, Lena Bäcker, visade sig inte ens tillfrågad.

 

Expressen 8 juli 2016

Längre än till ett mingel i Volvo Cars showroom i Kungsträdgården sträckte sig inte Serio Government Affairs existens. Enligt årsredovisningen gick bolaget 602 000 kronor back under 2017, kanske beroende på minglet.

Lika illa ser det ut för Serio Real Estate Development (0 kronor i omsättning) och Serio Care (0 kronor i omsättning). Undantaget var Serio Samhällsbyggnad (113 000 kronor i omsättning 2017). I Serio Samhällsbyggnad skulle ex-ministern verka tillsammans med tidigare borgarrådet (M) i Stockholm, Kristina Alvendal, och Joachim Grundin, tidigare M-ombudsman och kommunpolitiker i Skara.

Genom dotterföretaget Serio Care ville de 2015 slå sig in på den lönsamma marknaden för asylboenden.

– Vi jobbar med progressiva lösningar och har utvecklat en modell tillsammans med modulhustillverkaren Expandia. I vår kalkyl blir det ganska mycket pengar över, de ska vi använda för att ta det ansvar som samhället inte klarar av, med språkutbildning och integration, sa Joachim Grundin till Dagens Samhälle 2015.

Av det blev det heller inget. Varken kommunerna eller Migrationsverket ville skriva kontrakt med Serio-gänget.

Men Totto ger inte upp. Nu ska NSTO med honom som ordförande bland annat ge sig i kast med att få till handel med hållbarhetstjänster och produkter med Förenade Arabemiraten, enligt Dagens Opinion. Maud Olofsson (C) sägs vara med som rådgivare även denna gång, liksom den tidigare LRF-basen och statssekreteraren Leif Zetterberg (C), tidigare handelsministern Ewa Björling (M) liksom Anna Ljungdell, tidigare kommunstyrelseordförande i Nynäshamn (S).

Fast även under resans gång har det funnits rejäla motgångar. I november 2015 skulle Littorin och hans affärspartner Grundin, genom Serio Real Estate köpa en fastighet i Köpenhamn av danska SEB Pensionsforsikring. Men köpet hävdes sedan Serio inte kunnat uppfylla villkoren i köpeavtalet. Enligt avtalet skulle Serio ersätta SEB med två miljoner danska kronor för kostnader som drabbat företaget. Någon betalning skedde aldrig och det hela slutade med SEB stämde Serio.

Malmö tingsrätt dömde till förmån för det danska bolaget. Och Littorin och Grundin ska betala 2,6 miljoner kronor plus ränta från den 1 juli 2016 och framåt och sin motparts rättegångskostnader.

Men Littorin ger sig ut på nya äventyr. Samtidigt som nya detaljer om mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul rullades upp reste Littorin till Saudiarabien som som topprådgivare åt den saudiska regeringen. Ett uppdrag han ska ha fått genom ett »nätverk av internationella och seniora rådgivare med tidigare egen operativ politisk erfarenhet på hög nivå, som managementkonsulten Boston Consulting Group (BCG) leder och samordnar«, enligt nättidningen Realtid.

– Jag har tagit upp det med BCG och funderat noga, och tänker så här: Jag representerar inte någon, har ingen officiell funktion och de jag möter är folk på arbetsmarknadsdepartementet. Sverige har också än så länge en fortsatt diplomatisk närvaro och representation på plats. Så jag följer FN:s beslut i frågan men följer också förloppet så noga jag kan, säger Sven Otto Littorin till Realtid.

* * *

© äger Alliansen!

Just nu dödförklaras Alliansen på de flesta håll. Men LO.s tidning Arbetet kom i veckan med ett tungt avslöjande: det är Centern som »äger« Alliansen. Centerpartiet inregistrerade Alliansen som varumärke i mars 2010.

Arbetet har pratat med advokat Monique Wadsted som är expert på immateriella frågor som tror att varumärkesskyddet främst har betydelse för den som försöker sälja varor och tjänster.

– Politiska uppfattningar kan man inte riktigt skydda som varumärken, utan där får man tänka på andra sätt, säger hon till Arbetet.

Och någon merchandising där Centern skulle börja sälja Alliansprylar som står för bara deras uppfattning tycks ju inte bli aktuellt framöver.

* * *

Ohoi! Högern snor din Voi

Alla som har försökt att få tag i en eldriven hyrscooter från Voi vet hur svårt det stundtals kan vara. Voi har blivit omåttligt poppis på senare tid vilket märks på utbudet på Stockholmsgatorna.

Kanske är högern skuld till det hela.

Kolla här bara, så här såg det ut utanför Moderna museet i Stockholm i onsdags då Timbro firade 40 år. Några ämnen för dagen var teknik i en ny tid och delningsekonomi. Den här kammaren håller det inte för otroligt att de frihetliga i hörsalen ville visa sitt stöd till delningstjänsten i tider då sparkcyklar och andra hyrfordon hotas av oförstående kommunledningar.

Men, vad är då Voi, undrar kanske du. Det är en berättelse i sig. Också den med kopplingar till högern.

Bakom satsningen står Voi Technology AB, som enligt uppgift drivs av några KTH- och Handelsstudenter. Tjänsten lanserades i augusti och kapital har redan tagits in från börsnoterade Vostok New Ventures. Om namnet klingar bekant beror på att bolaget förr hette Vostok Nafta och på den tiden hörde till familjen Lundins bolagssfär.

Här kommer den moderata kopplingen: Vostok Nafta blev nämligen famöst när forna statsministern Carl Bildt år 2002 tog plats i dess styrelse. Att investmentbolagets främsta innehav var aktier i ryska statens energibolag Gazprom väckte kritik från olika läger; aktieoptionerna han blev tilldelad höll Bildt hårt i, innan han till slut sålde dessa när han hunnit bli utrikesminister.

Familjen Lundin har också lämnat bolaget. Lundin ägde en tredjedel av bolaget men sålde 2013 aktierna till det New York-baserade investeringsbolaget Luxor Capital.

För tre år sedan ändrades också namnet till Vostok New Ventures och blivit allt mer aktiv inom techinvesteringar. Delägande finns i bland annat ryska Blocketkopian Avito och bostadssajten Hemnet.

Vostok New Ventures drivs av vd Per Brilioth, som också står bakom Pomegranate Investment AB där han är styrelseordförande. Pomegranate Investment AB är något så ovanligt som ett svenskt riskkapitalbolag som enbart fokuserar på investeringar i Iran. Trumps höga tonläge mot landet och följande sanktioner har haft en rejäl åverkan.

Enligt senaste kvartalsrapporten (maj-juli 2018) uppgår Pomegranates portföljvärde till motsvarande 1,2 miljarder kronor, vilket är 13 procent mindre än i början på samma kvartal.

Voine, voine… Kanske ger el-sparkarna bättre kickback.

* * *

Apropå Carl Bildt och hans kopplingar till Lundin Oil. En av gästerna när Anders Borg och Dominika Peczynski gifte sig förra lördagen var Leo Lagercrantz. Han jobbade länge på en rejält nedgörande bok om Carl Bildts engagemang i Lundin oil. Den blev aldrig färdig, men det skrevs och rapporterades mycket om ämnet, baserat på Leos undersökningar, under tiden han jobbade med boken. Bildt vägrade konstant att låta sig intervjuas. Och inte heller under bröllopsyran blev det något samtal mellan Carl och Leo.

Däremot höll Bildt bröllopets enda tal. Eller snarare »roast« av brudgummen, om vi ska tro skvallret inifrån.

* * *

Åter till urliberala rötter?

DN-skribenten Fredrik Strage fick det ärofyllda uppdraget att vara DJ på efterfesten när Timbro firade 40 år i veckan. Strage som kom ut som partibytare inför valet, då han deklarerade att han skulle rösta S i stället för M, höll tempot uppe på efterfesten som var en nostalgisk blinkning till den gamla svartklubben Tritnha.

Tritnaha? Jo, i den ultraliberala vågen var detta en av de idéer som högerrebellen Christian Gergils stod för.

Under några sommarmånader 1989 hann han och andra i Fria moderata studentförbundet FMS öppna spritbar på Drottninggatan (i protest mot alkohollagarna), sända fri radio från FMS lokal (för yttrandefriheten) och öppna den nattöppna svartklubben Tritnaha. Christian Gergils hade lyckats blir vald till ordförande i FMS Stockholm, men kastades handgripligen ut av moderaternas dåvarande partisekreterare Per Unckel.

Gergils d y hemma på hästgården. Foto: TT

Christian Gergils lämnade sedan politiken och rebellandet och skaffade hästgård i Östergötland. Men dök många år senare upp som deltagare i tv-såpan Farmen. Han har på senare år också dykt upp i ett annat projekt. Han var inblandad i Nordiskt Psykiatricentrum, som hade planer på att starta kliniker för att göra adhd-utredningar på vuxna. En terapiform skulle vara att jobba med hästar. Landstingen skulle kunna remittera patienter till kliniken.

Planen var att första kliniken skulle startas på Husby säteri. Ägaren där var först mycket tveksam till idén. Men när han såg tunga namn inom näringsliv, politik och psykiatri stå bakom planerna, ändrade han sig och tackade ja. Två av dem var Peje Emilsson, ägare till skolkoncernen Kunskapsskolan och grundare av pr-företaget Kreab och Sten Levander, professor emeritus i psykiatri vid Lunds universitet.

De startade också med nio klienter, men det uppstod ett bråk mellan Christian Gergils och en av de anställda, vilket påskyndade vad som beskrivs som en time-out.

Bråket ledde till att Peje Emilson sålde sina andelar till majoritetsägaren Håkan Gergils, Christians far.

Fadern Håkan Gergils ärvde ett företag som drev klädaffärer i Uddevalla och Trollhättan och blev i skiftet 70- och 80-tal ordförande i Aktiespararnas riksförbund. Fadern blev rikskänd när han som ordförande drev en hård aktiespararkampanj mot PG Gyllenhammar och dennes planer på en Volvo-Norgeaffär. Volvo skulle byta ägarandelar i bilföretaget mot norsk olja.

Affärsmannen Peje Emilsson ville gärna ställa upp för Gergils som han känt länge, förklarade han för Norrköpings Tidningar 2015:

– Som en affärsängel. Jag har lagt ner mycket tid på det och satsat två miljoner på det här. Det finns ett skriande behov av hjälp inom psykiatrin, kan jag på något sätt stötta det så vill jag göra det,

Nordiskt Psykiatricentrum försattes i konkurs 2017.

* * *

 

Lika som bär 1:

Gunnar Hökmark (M) Europaparlamentariker och Michael Dertouzo, dataprofessor hyllad av GoogleFoto: TT

Lika som bär 3:

 

Henrik Frenkel, Silvio Berlusconi och Christer Sjögren. Foto: TT

* * *

Som i Sundbyberg...

Kanske växte hos en del drömmen om en »center-left«-regering lite på fredagen. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i Sundbyberg deklarerar att de tar över styret i Sundbybergs kommun. Viktigt? Jo, de politruker som inte bor i Nacka bor i Sundbyberg. När Alliansen tog över styret 2006 var det en prestigeseger. Men med två M-avhoppare varade det inte länge.

Mindre kul är det för kommunmedborgaren Gustav Fridolin som nu både fått se sitt gamla Miljöparti i staden  gå upp i rök (de uteslöts och bildade ett nytt, lokalt parti) och MP hamna utanför styret. Fast tidigare ministergrannen Helene Hellmark-Knutsson (S) grattar nya styret på Facebook: »Ser framemot hur ni ska utveckla fina Sundbyberg tillsammans! ??❤«

En Calle Bildt-are

* * *

I kväll kl 18.30 samlas de – det gamla gänget från MUF Östergötland. Äntligen ett tillfälle för den numera opolitiske talmannen Andreas Norlén att bekänna färg och koppla av tillsammans med gamla MUF-kompisar med annat än en kopp kaffe.

Andra ex-östgötar som borde dyka upp är ex-ministrarna Anders Borg, Sven-Otto Littorin och Gunilla Carlsson, Carl-Fredrik Jaenson (Prime PR), Paul Lindvall  och Henry Sténson.

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]