Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Ekonomi

Vad vill Cristina Stenbeck?

På måndag gör Cristina Stenbeck exit i Kinnevik. Hon ska istället ta plats i Zalandos styrelse. Varför gör hon så?

Blogg

På måndag håller Kinnevik sin årsstämma på Hotel At Six vid Brunkebergstorg i centrala Stockholm. Det blir en historisk förmiddag på sätt och vis, eftersom storägaren Cristina Stenbeck därmed lämnar bolagets styrelse efter 17 år.

Investmentbolaget ägs alltjämt av familjen. Tillsammans med sina syskon kontrollerar hon omkring 40 procent av rösterna. Hon har motiverat sin avgång med en önskan om att vara mer fri.

– När jag var 24 år fick jag ett jobb jag inte hade sökt, sa hon till Dagens industri i januari.

Vad frihet innebär har skymtas på sociala medier i ett antal månader. Aktieägare och andra intresserade har kunnat följa hennes arbete och liv bortom styrelserummen. På Instagram delar hon med sig av bilder från möten i Japan och brittisk landsbygd, husjakt, skidåkning i fjällmiljöer, och julfirande i tropiska paradis, privatflyg och annat.

Samtidigt, för några veckor sedan blev det klart att hon är föreslagen som styrelseordförande i modejätten Zalando, som utgör hela 44 procent av Kinneviks värde eller cirka 30 miljarder kronor. Det är en comeback efter att ha lämnat samma post 2016.

Beslutet att ta återvända till Zalando men lämna Kinnevik är överraskande på många sätt. Visst, alla aktieägare i Kinnevik tjänar på att det helt klart viktigaste innehavet utvecklar sig väl och sannolikt kommer uppgiften inte vara lika stor som att vara ordförande i Kinnevik.

Men frågan är om ett begränsat engagemang möjligen ändå gett större effekt som blott styrelseledamot i maktbolaget. Ett klart besked till varför Zalando lockar mer har inte getts. Varför gör Cristina Stenbeck så?

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Ekonomi
Blogg / Ekonomi

Bolagsjättar med egen utrikespolitik

Bolagsjättarna är numera stora som stater och beter sig också som nationer - med en helt egen utrikespolitik.

Ekonomi / Utrikes

Grispest höjer köttpriset i Kina – väcker symbolisk oro

En svinpest har drabbat Kina. Det driver upp fläskpriset – vilket skapar en ekonomisk oro i landet.

Blogg / Ekonomi / Inrikes

Göran Persson går i Carl Bildts fotspår

Blogg: Göran Persson vägrar sälja aktier när nya uppdrag adderas till portföljen. Carl Bildt har gjort likadant. Enda skillnaden – den ene är socialdemokrat.

Prenumerera