Centerpartiet en arvsmonarki?

Text: Andra kammaren

Debatten om »Den politiska adeln« tog fart redan 2002 med författaren och journalisten Anders Isakssons bok om hur de politiska uppdragen går i arv. Kanske tar den fart nu igen. Och som oftast är det framförallt S och C som är i blickpunkten.

När unga centerpartister träffas för CUF-stämma i Mora i början på augusti kan de passa på att ta en titt på Vasaloppsportalen mitt i staden. För budskapet där är högst relevant:

»I fädrens spår för framtids segrar«.

För till ny CUF-ordförande föreslår valberedningen Ida Alterå, i dag civilingenjörsstudent i Lund. Men också dotter till Ola Alterå (CUF-ordförande 1990–93) och Anna-Karin Hatt (IT-minister i alliansregeringen och tidigare andre vice ordförande C).

Blir hon vald efterträder hon Magnus Ek, son till Lena Ek (miljöminister och Europaparlamentariker).

Till förste vice ordförande i CUF föreslås Eva Mörtsell, vars pappa Tomas är kommunstyrelsens ordförande C i Storuman.

Mellan 2011 och 2015 hette CUF:s generalsekreterare Karin Fälldin, numera landstingspolitiker i Stockholms läns landsting, och vars farfars kusin var Thorbjörn Fälldin. Hennes make Johan Fälldin (tidigare Pettersson), var tidigare Annie Lööfs talskrivare. Hennes pappa Hans-Göran Johansson är kommunstyrelseordförande i Värnamo.

I Örnsköldsvik är Anna-Britta Åkerlind, oppositionsråd (C), sonen Emil Källström, är partiets ekonomisk-politiske talesperson, och ex-maken Anders, var tidigare oppositionsråd, nu avgående vd för LRF, där hans efterträdare heter Anna-Karin Hatt (se nedan!). Tidigare oppositionsrådet i Örnsköldsvik, Dan Olsson, är för övrigt bror till Maud Olofsson. Och hennes son Per Olofsson sitter i fullmäktige i Robertfors.

Och Olof Johanssons son Daniel Johansson var en av de tyngsta C-rådgivarna i samordningskansliet under alliansåren.

Ja, så där kan man hålla på i en evighet. Utan att ens behöva dra in påståenden om likheter med den Nordkoreanska arvsmonarkin.

* * *

Blåskjortan ute hos nästa L-ledare

Kan strategerna i den pågående partiledarfighten i Liberalerna dra några slutsatser av danska valet? Knappast. Kravliberalerna i Venstre ökade, och socialliberalerna i Radikale Venstre nästan fördubblades. Men det liberal-konservativt mixade Liberal Alliance tappade stort.

Partiledarkampanjen är i alla fall igång med två utfrågningar i Stockholms och Göteborg avverkade. Fast kampanjuttrycken är tillbakahållna, det har emellertid inte förhindrat några att på egen hand framställa kampanj-T-shirts.

Än så länge bara i begränsad upplaga. Typ ett ex. Foto: Andra Kammaren

I utfrågningarna uppmanas de som tittar via Facebook att komma med inspel på frågor. Och allt handlar inte om migrationspolitik eller äldreomsorg; vilket är kandidaternas favoritlag i fotboll? Det brännande frågan väckte genast spekulationer, men ledde inte till några svar från kandidaterna. Mer än att örebroaren Johan Pehrson, som sig bör, håller på ÖSK. Fast ett nytt besked kom i alla fall:

Och så var det ju skjortan. De blå som blivit något av Björklunds signum. Ska det fortsätta?

 

Svaret kom kanske på ungdomsförbundets LUF:s utfrågning, dit Persson och Ullenhag kom i närmast uniform klädsel. Så den björklundska traditionen kan eventuellt hålla i sig nedtill hos de manliga kandidaterna, fast den blå skjortan ersätts av en blå kavaj.

Betydelsen av ett partinamn kan diskuteras. Det görs också. Danska S bestämde sig 1965 för att slopa alla tillägg och konsekvent använda sig av Socialdemokratiet. 2002 kom de på att det skulle ändras till Socialdemokraterne. Men med nuvarande ledaren Mette Fredriksen tog man tillbaka det gamla namnet igen.

Vi får väl se vad Nyamko, Erik eller Johan tycker, men redan nu finns röster i samma riktning:

* * *

Nej, vi glömmer aldrig!

Skärmdump: Twitter

Vem kan väl glömma denna skammens dag? När den käcke uppvärmaren Peter Rylander, för fem år sedan i veckan som gick, drog på sig en orange Allianströja och manade till partystämning bland de församlade borgarna vid Alliansens valupptakt i juni 2014.

Se styggelsen HÄR

Anders Borg klappade med försiktigt och såg mest ut att vilja försvinna från jordens yta. Maria Abrahamsson likaså. De enda som verkade trivas i den konsult-peppiga stämningen var centerpartisterna i regeringen. Inte minst Eskil Erlandsson, som var snabbt framme och skulle ge damerna en svängom.

Skärmdump: Twitter

»Fame! I’m gonna live forever«, sjöng Irene Cara i högtalarna.

»Shame« hade varit mer passande.

* * *

Konspiration Rosenbad

Det är som i »Konspiration 58«, mokumentären som hävdar att fotbolls-VM i Sverige aldrig ägde rum. Filmen från 2002 hävdar att allt bara var fejk, att allt från Kurre Hamrins ryck på högerkanten mot Västtyskland till Pelés genombrott bara var iscensatt.

Några bilder från SVT-dokumentären »Svetsaren i Rosenbad« ger oss samma känsla. Tänk om en viss statsministers uppväxt i Vingåker bara är en fejk, och att han i själva verket växte upp i Ångermanland – och dessutom i samma familj som Stefan Löfven. Att det i de norrländska skogarna byggdes en maktaxel som skulle styra Sverige under lång tid.

Bilderna kan ge oss anledning att fundera på en »Konspiration Rosenbad«. Döm själva!

Roland eller Göran? Foto: SVT Play 

* * *

Boken avslöjar Feldts hundår på finansen

Ibland blir recensionsförslagen för många. Eller så glömmer vi helt enkelt bort att ta oss genom traven av böcker som förlagen skickar till redaktionen.

Vad som fick oss att missa deadline för »Silhuetter: karakteristik och karikatyr« av Gunnar Unger vet vi inte, men nog ska den få ett par ord på vägen. Även om deadline var för 50 år sedan..

Gunnar Unger är död. Likaså de flesta av de gubbar och tre damer han porträtterade i denna odödliga pocket. Unger var länge verksam som krönikör på Svenskan och var en riktig högerman. Så vi hoppade över texterna om hans gelikar – som den »stridbara men ridderliga« Gösta Bohman, *snaaark* – och bläddrade oss fram till de sossar han valt att förnedra med sin vassa penna.

Med vissa undantag. Gunnar Unger gillade Ingvar Carlsson, vågar vi påstå. Även om han beskriver den framtida S-ledaren under sina SSU-år som en »outtröttligt, aggressiv och hänsynslöst demagogisk debattör«. Annars berömmer Unger den unge Carlssons ambition och hårda arbete, när han jobbade på Folksam, var deltidsstudent och läste in ordinarie studentexamen på fritiden. Allt medan resten av hans vakna tid lades på att vara engagerad politiskt.

»Det är inte förvånande att ryktet om denne framåtsträvande unge lundensare nådde till örat på en redan arriverad gammal lundensare i skepnad av statsminister Erlander«, skriver Gunnar Unger.

Desto mer bitsk är omdömet om Kjell-Olof Feldt. En annan yngling i regeringen som var sprungen ur akademin, och inte hårt kroppsarbete (paradigmskifte i S på den här tiden). Kjell-Olof Feldt är en hund – Tage Erlanders lydiga hund – hävdar Unger. Han beskriver syrligt hur Feldt, »piggt gläfsande som en terrier«, gjort karriär i såväl kanslihus som finansdepartement.

Hundmetaforen når klimax när Unger ondgör sig över Pressutredningen, där Kjell-Olof Feldt var sekreterare. Den hade politiserats av Feldt, ansåg Högerns ungdomsförbund, vilket var helt väntat, enligt författaren.

»Det var ju just vad Erlander önskat – det var därför han till utredningens sekreterare valt inte en objektiv och pressakkunnig person utan just en man, lyhörd för husbondens röst«.

Voff!

Gunnar Unger spår i sin bok att Kjell-Olof Feldt en dag kan gläfsa sig hela vägen upp i toppen som finansminister. Han skriver:

»Men frågan är om inte det allra bästa för Sveriges ekonomiska utveckling vore att han beredes tillfälle att syssla med något annat än statens finanser«.

Tänk vad kul det hade det varit att se Ungers min när Feldt faktiskt slutligen blev finansminister 1983. Och blev känd som överstepräst för »kanslihushögern« i S. Men då var författaren redan död.

Vi vet att vi är sent ute, men hoppas ändå att Natur och Kultur kan klämma in några ord omslaget till nästa upplaga. För det kommer väl en till!?

* * *

Auk-vard?

Ida Auken Foto: Folketinget

Familjeträffarna i den danska politikerfamiljen Auken måste ha varit högst speciella. Svend Auken var danska Socialdemokratiets ledare 1987–1992. Hans syster Margrete är politiker i Socialistisk Folkeparti, SF, och sitter i Europaparlamentet. Hennes dotter Ida blev först folketingsledamot för SF, men skiftade sedan parti till Radikale Venstre, som hon representerar i dag i folketinget. Den politiska röran fortsatte när Auken efterträddes som S-ledare av Poul Nyrup Rasmussen, som i andra giftet slog sig samman med Lone Dybkjær, folketingsledamot för Radikale Venstre. Hans efterträdare begav sig inte över partigränsen utan landsgränsen, Helle Thorning-Schmidt är gift med Stephen Kinnock, son till tidigare Labourledaren Neil Kinnock.

Fullt logiskt blev också högerextrema Stram Kurs partiledare Rasmus Paludans bror inblandad i danska valrörelsen. Martin Paludan, författare och debattör, gör i en stark video upp med broderns valbudskap.

* * *

Sexa som Miss Danmark – men tvåa på Grönland

En lite oväntad valvinnare i danska valet i veckan var 22-åriga Aki-Matilda Høegh-Dam, för några år sedan kandidat i Miss Danmark-tävlingen. Aki-Matilda har studerat statskunskap på universitetet i Köpenhamn och jobbat i folketinget. Nu blev hon inkryssad som kandidat för det grönländska socialdemokratiske parti Siumut med 3 467 personröster, näst flest på Grönland.

Men definitivt etta om tävlingen handlar om hela danska valrörelsens fräckaste valaffisch.

* * *

Hatt tar över hos kepsarna

[caption id="attachment_558156" align="alignnone" width="458"] Hatt som tar över hos kepsarna. Foto: Almega[/caption]

I augusti skiftar LRF vd och koncernchef. Tidigare IT-ministern Anna-Karin Hatt tar då över efter Anders Källström. Det får oss att minnas en klassisk reklamkampanj från LRF:

Även i LRF är det en närmast dansk situation. Avgående Anders Källström var alltså på 90-talet oppositionsråd för Centerpartiet, och sonen Emil är i dag partiets ekonomisk-politiske talesperson. LRF:s Vice vd Anders Holmestig, jobbade åt Hatt under allianstiden, och är gift med Lena Holmestig som tidigare var kommunikationschef C. Ansvarig för skogspolitiken är Magnus Kindbom, som var statssekreterare hos Eskil Erlandsson, och hans pappa Bengt satt som riksdagsledamot för C i 20 år.

Familjerelationer hos näringspolitiske chefen Thomas Bertilsson har vi inte koll på, men han ser till att dra sitt strå till den lokala centerstacken i alla fall.

Hur var det nu Mao Tse-Tung sa? Jo, »Bonderörelsens nuvarande uppsving är en väldig tilldragelse«. Centerpartiet och LRF håller säkert med.

* * *

Bryggt och tryggt med Löfvenbräu

Apropå Källströms så driver familjen också ett bryggeri på gården i Ångermanland. Lättdrucket, friskt men kanske lite opersonligt i karaktären, menar Andra kammaren som provsmakat. I veckan hamnade det Källströmska microbryggeriet i centrum för den mer skämtsamma politiska debatten:

 

Originalet.

* * *

 

Och så konstaterar vi att ledarredaktionen på Dagens Nyheter inte riktigt har koll på när val hålls i Sverige.

* * *

En liten bonus: om du plötsligt känner för att gå omkring som en vandrande atlas

 

 

 

* * *

Lika som bär 1:

L-kandidaten Erik Ullenhag och skådisen Michael J Fox.

Är det »Tillbaka till framtiden« som gäller? Foto: TT och Alan Light

Lika som bär 2:

Tidigare försvarsministern, numera PA-konsulten Sten Tolgfors, och Wikileaksgrundaren Julian Assange. Foto: TT

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]