Andra kammaren

Lättfångade toppolitiker i schlagerns stormvind

Schlagersäsongen drar igång och som vanligt kommer en rad politiker vilja synas. Men vilka har tagit ton själva? Vi kollar. Ett nedslag i SD-bråken, Saab-lobbyisten som inte lobbar jobbar med Finland, och Jan Björklund drar på storövning med en annan stridbar borgerlig tyckare. I Andra Kammaren.

Ulla och Stefan Löfven anländer till Melodifestivalfinalen 2019. Foto: TT

Det är svårt att undkomma schlageryran i dessa dagar. Och musik och politik hör ihop. Inget snack om saken. Vänta bara till finalen i svenska Melodifestivalen, så kommer partiledarna trängas där. Förra året var både Ulf Kristersson och Stefan Löfven där. Många andra har setts i vimlet. Men de är inte de enda med schlagerkoppling.

Om de vinner röster och därigenom makten på kuppen är mer osäkert. Fast en politiker har faktiskt varit med om att vinna hela Eurovision Song Contest.

Mikael Wendt var tidigare ordförande och gruppledare för Folkpartiet i Skövde och körde personvalskampanj inför valet 2010, men kom inte in.

Lotta Engberg när det begav sig. Foto: TT

Han är också textförfattaren bakom svenska schlagervinnare som 1987 ”Fyra bugg och en coca-cola” (Lotta Engberg), 1990 ”Som en vind” (Edin-Ådahl) och Eurovisionvinnaren ”Take me to your heaven” från 1999 (Charlotta Nilsson(Perelli)).

Han låg också bakom Fp:s kampanjlåt 2010.

Mikael Wendt själv om musik och politik.

Wendt drog ett tag iväg till Halmstad och jobbade som skolledare där. Nu är han tillbaka i Skövde, som rektor på en gymnasieskola, men avstår från politiken tills vidare.

Och ja, han är farbror till fotbollsspelaren och tysklandsproffset Oscar Wendt.

Barnkören bakom Jan Malmsjö - fast utan Mona. Men på skiva fick hon vara med. Foto: TT

Mona Sahlin fanns i kören bakom Jan Malmsjös låt ”Hej clown” 1969 (kom på delad förstaplats). Fast hon sjöng bara på skiva, inte på scen. Hon ansågs inte vara söt nog att vara med på scenen i Melodifestivalen. Producenterna för ”Andra chansen” i Melodifestivalen 2004 hade tänkt sig stå för plåster på schlagersåren med ett inslag med Mona Sahlin i egenskap av jämställdhetsminister – och schlagerfantast. Och i juni samma år var det val till EU-parlamentet. Inför val har SVT en regel som säger att inget parti får favoriseras i rutan. Och låten låg i alla fall tvåa på Svensktoppen. För brodern Janne Andersson gick musikkarriären lite bättre. Hans Japop hade bland annat Joachim Berner i bandet. Mer om detta här.

Monica Zetterlund vann 1963 med ”En gång i Stockholm”. 1968 åkte hon på S-valturné med Tage Erlander.

Östen Warnebring vann 1967 med ”Som en dröm”. Hans första fru Kerstin satt i riksdagen för Centerpartiet 1994-98.

Allsångskvällar med Linda Bengtzing och Maud Olofsson. Det sägs att gamla CUF-are spontansjöng den gamla låten från 1973: "Palme ut och Thorbjörn in, jopphejdi, jopphejda". Foto: TT

Linda Bengtzing kom sjua 2006 med ”Jag ljuger så bra”, men åkte sedan på valturné med Maud Olofsson (C) 2010.

Alexander Bard har ett brokigt både politiskt och musikaliskt förflutet. Som textförfattare hade han en vinnare 2010 med ”En dag” (Tommy Nilsson). Han var medlem i Fp 2008–2010, Centerpartiet 2011–2014 och Medborgerlig samling 2018–2019.

Bert Karlsson berättar om sitt gästspel under turnén med Ebba Busch Thor våren 2018. Foto: TT

Bert Karlsson, partiledare i Ny demokrati, självklart närsomhelst med sina försök att få in sina artister i tävlingen. Men också för att han fick Carl Bildt att sjunga.

Men Bert gjorde också en egen insjungning med en svensk version av Israels Eurovisiobidrag 1987: Datner & Kushners låt ”Shir Habatlanim”. På svenska ”Hoppa hulle”.

Här var det "drag under galoscherna", med kampanjlåt signerad Paul Paljett. Foto: TT

Bert gjorde otaliga försök att få med Paul Paljett (Paul Sahlin) i schlagertävlingen. 1980 lyckades de med ”Tusen sekunder”, men nej, ingen vinnare. Däremot gjorde Paul Paljett Ny demokratis vallåt 1991 ”Häng med”. Paul har lämnat musikkarriären och är numera begravningsentreprenör.Men så fick Bert Karlsson till en riktig vinnare 1984, med Herreys och ”Diggo loo, diggy ley”.

Mellanbrodern Richard Herrey (längst till höger på bilden) kandiderade i riksdagsvalet 2018, men nådde inte ändra fram. Som ersättare hoppade han dock in i två månader i höstas.

År 2009 vann Malena Erman med ”La Voix”. Den politiska kopplingen är dotter Greta Thunberg tänker ni. Rätt, men inte bara. Låten skrevs av Fredrik Kempe, låtskrivare som själv tidigare deltagit i tävlingen som artist. Han är också gift med Christoffer Järkeborn, moderat politiker i Stockholm, och gjorde hans kampanjlåt i Europavalet 2009 ”We can change the world”.

Fast Andra kammaren avstår nog från deltävlingar och slår i stället på HBO-serien ”Baron Noir” och andra säsongen. Ingen sång, inget glitter, men en av de bästa politiska dramaserierna någonsin. Vi lovar! Ta det som ett  tips!

* * *

Häxkitteln i SD Uppsala

Partierna har sina oroshärdar, sina bråkstackar. Sverigedemokraterna har (bland annat) Uppsala.

Simon Alm som var senaste distriktsordföranden för SD i Uppsala har nu uteslutits ur partiet. Partistyrelsen i SD motiverar beslutet med han har ”motarbetat och utfryst” medlemmar och anställda.

Om vi säger att företrädaren hette Pavel Gamov så inser de flesta att ordförandeposten redan varit en vibrerande stol ett tag. Pavel Gamov var SD-ledamot i riksdagen, men blev 2017 politisk vilde, efter en beryktad bjudresa till Ryssland. Tidigare var han också gruppledare för SD i Uppsala fullmäktige och i regionen.

Den nu uteslutne Alm själv beskriver det som hänt som ett ”ohederligt maktspel”. Och får oväntat stöd av Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan: "Du är skarp, insatt och driftig. Duktig helt enkelt".

Men saken kompliceras av att Alms sambo Linnea Bjuhr, även är SD-fullmäktigeledamot i Uppsala.

Ännu mer kompliceras det av att den som i Alms frånvaro nu leder partiet i Uppsalas fullmäktige, i regionen och är ordförande för partiet i Uppsalas kommunförening, är David Perez. Han har nyligen utretts av Skatteverket för att ha undvikit miljoner i skatt efter aktieförsäljning, och krävs på 6,3 miljoner kronor i skatt.

Vice ordförande för SD i Uppsala län är Gunnar Larsson från Knivsta, som är en Almanhängare. En annan Knivstapolitiker, Gunnar Parnell, meddelade att han byter parti från SD till KD. Gunnar Larsson säger i UNT att han kan tänka sig göra detsamma.

En för SD i Uppsala försvårande omständighet är också att deras plats på Uppsalabänken i riksdagen blir tom under mars månad. Då åker nämligen Paula Bieler på bröllopsresa.  Hon gifter sig i februari och åker därefter på smekmånad mellan den 29 februari och 31 mars.

Nyligen föreslog hon att en smekmånad skulle vara anledning för ledighet från riksdagsuppdraget. Men 329 ledamöter röstade nej till Bielers ansökan, därav en majoritet av SD-ledamöterna.

– Det har varit planerat i flera år att vi skulle gifta oss på skottdagen och i min värld inleder man sitt äktenskap genom att vara med varandra, förklarade Paula Bieler.
Månadsarvodet på 68 400 kronor betalas ändå ut.

Fast även här fanns en komplikation - om en ledamot är tjänstledig mer än en månad tas en ersättare in. Fast näst itu på SD:s lista i Uppsala län står David Perez, som alltså har fullt upp med sina pengatransaktioner från skatteparadis, avslöjade i Panamaläckan.

Goda vänner då - Paula Bieler och Hanna Wigh, när de båda kandiderade till riskdagen 2014. Den senare hoppade av, och Bieler tar ledigt för smekmånad. Men tycks också allt mer fjärma sig från partiet. Foto: TT

* * *
Andra häxkittlar i SD

Valet 2014 var en succé för SD i Falköping. I fullmäktige vann partiet sex mandat, och gick från fyra till tio med en röstandel på 21,2 procent, en av de bästa i landet. Men sedan började problemen. SD lanserade en egen kommunalrådskandidat, Martin Lundin, som hoppade av sina SD-uppdrag i juni 2015.

I september i 2017 hoppade Hanna Wigh och Maddelen Larsson av SD. De blev partilösa vildar, och drog med sig stora delar av fullmäktigegruppen. Som mest var fem av SD:s tio platser bemannade, ibland bara två.

Hanna Wigh valdes också in i riksdagen 2014. I september 2017 lämnade hon SD i protest mot hur partiet behandlar visselblåsare. Enligt henne hade hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en SD-riksdagsledamot som bestraffning för att ha larmat om förskingring. Förskingraren, SD-riksdagsledamoten Anders Forsberg som varit kassör i Skaraborgsdistriktet, och norpat en miljon ur kassan, dömdes senare till ett års fängelse, och fick lämna sin riksdagsplats.

Några veckor efter att hon lämnat SD utsattes Wighs hem i Falköping för skadegörelse, när en man kastade in en brandsläckare genom hennes köksfönster. Mannen hävdade att han handlat på uppdrag av Wigh (!), men det ansåg tingsrätten vara en inte trovärdig efterhandskonstruktion. Mannen som också varit verksam för SD fick villkorlig dom för skadegörelse.

* * *

Magnus (då Andersson) kampanjar inför valet 2010 med James Bond och serietidningsstuk.

Centerpartiets svar på James Bond

Magnus Demervall är en hyvens hälsing från Bollnäs, och numera policychef i Centerpartiet och biträdande partisekreterare ”med politisk inriktning”, som det heter på hemsidan. Då kan man i och för sig undra vad partisekreteraren Michael Artursson ägnar sig åt.

Magnus Demervall i dag. Foto: Centerpartiet

Magnus Demervall var CUF-ordförande 2007–2011 (då Andersson i efternamn). I valrörelsen 2010 var han riksdagskandidat och nummer fyra på C-listan hemmavid.

Vad gör han? Jo, drar igång en… James Bond-kampanj där han lanseras som agent 004. Ovanligt men kreativt. Nu undrar vi om Demervall har en framtid som partisekreterare. Arthursson har suttit i nio år, vilket är länge för dagens partisekreterare.

Och det blir dessutom snart ett jobb som landshövding ledigt i Halland, även om den politiska tågordningen efter de senaste utnämningarna föreskriver att det efter M (Beatrice Ask i Sörmland), och L (Maria Arnholm i Kronoberg) borde bli någon från rödgröna sidan. Men kanske Januariavtalspartierna kan frångå den ordningen? Arthursson kommer från halländska Kungsbacka, men har sitt politiska liv i Stockholm.

 * * *

Hög diskretion för herrklubben i DN

En s k native, uppdragspublicering, i annonsbilagan som gick med DN.

Under onsdagen skickade Dagens Nyheter hem en resebilaga tillsammans med morgontidningen till prenumeranterna. I resebilagan fanns bland annat en reklamtext om en ”herrklubb i Köpenhamn” som var ”värd att återvända till”. På klubben erbjöds gästerna både ”hög kvalitet” och ”diskretion” för gäster som ”gärna njuter av livets goda”.

I klartext: DN skickade ut en helsidesannons för en dansk strippklubb. Inte bra, ansåg chefredaltören Peter Wolodarski som var snabb med att pudla.

Tidningen ”ber oförbehållsamt om ursäkt för att annonsen publicerades” och lovar skärpta kontroller på externt producerade bilagor i framtiden.

 * * *

Löfvens ex-rådgivare Gripen av ögonblicket

Wille Birkstens nya jobb som lobbyist åt Saab har vi skrivit om tidigare. Som här och här. Fast någon politisk påverkan kan det ju inte handla om. Eller...?

 

 

 * * *

Vad gör en utrikesminister så där en ledig helg? Jo, åker på ostron-EM i Trollhättan förstås.

 

 * * *

Exilbor gladdes åt hemmaseger - trots avbrott

Luleå hockey hade finfrämmande på läktaren när de mötte Växjö hemma. Där satt Kommunal-ordföranden Tobias Baudin och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, båda tidigare Luleåbor. Baudin fick dessutom tillfälle att ge sin bror understöd - han leder Luleås hejarklack. Och gissningsvis förde de här två en del diskussioner om hur arbetsrättsfrågan ska hanteras framöver.

För de fick ju tid över. Ett elavbrott förlägne matchen med en halvtimme. Men Baudin som själv haft sin arbetsplats i hallen var redo att rycka in:

 * * *

Brothers in arms

Storövning med hemvärnet. Och vilka är på plats? Jo, f d partiledaren Jan Björklund men också Tomas Gür, skribent och tyckare som är något av högerns svar på vänstersidans Daniel Suhonen. Men också med ett förflutet som presschef åt ÖB och pressofficer för FN-trupper i Libanon.

 * * *

S-ledarens snikegebyr

Den norske S-ledaren Jonas Gahr Støre hade häromdagen bråttom in till stortinget. Det bar sig inte bättre än att han fastnade in en biljettkontroll på vägen in. Kontrollanterna köpte inte riktigt hans förklaring om att appen inte funkade just då.

 * * *

I väntan på....

 * * *

Lika som bär

Finlands statsminister Sanna Marin och Nour El Refai, skådespelare och komiker. Foto: TT

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

andrakammaren@fokus.se

 

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera