Inrikes

Löfvens närmaste medarbetare blir lobbyist på Saab

Bara några dagar efter uppgörelsen om fem miljarder mer årligen till försvaret blir en av Stefan Löfvens allra närmaste medarbetare lobbyist på Saab, i dag ägare till i princip all svensk försvarsindustri.

Wille Birksten blev medarbetare till Stefan Löfven redan på 00-talet när båda jobbade åt fackförbundet IF Metall. När Metallordföranden Stefan Löfven i januari 2012 valdes till partiledare för Socialdemokraterna tog han med sig sin utredare Wille Birksten och gjorde honom till inrikespolitisk sekreterare. Birksten avancerade senare till statsrådsberedningens planeringschef.

Men efter att den rödgröna regeringen fick mandat att fortsätta regera efter överenskommelsen med C och L har han varit en av de som utnyttjat de politiskt anställdas fallskärm. I Birkstens fall 61 000 kronor i månaden.

Efter ett halvår som ledig berättar han nu att han börjat ett nytt jobb som Senior Public Affairs Advisor på Saab AB.

Och en egenskap delar han i hög grad med Wallenbergsfären som dominerar ägarsidan i Saab: ”Att verka men inte synas”.

Som statsministerns rådgivare har han ständigt nobbat intervjuer och bara synts i samband med att han arbetat med statsministerns initiativ, Nationella Innovationsrådet. Utåt sett har han inte haft en speciellt synlig roll, men enligt samstämmiga källor varit en av de som Löfven lyssnat mest på.

Löfven som Metallordförande och Birksten som rådgivare var centrala också när facket bistod Saab i försöken att sälja Jas 39 Gripen till danska regeringen 2008 genom kontakter med danska motsvarigheten Dansk Metal.

Att en av statsministerns närmaste medarbetare tar steget till Saab kan väcka ny fart på diskussionen om karenstid för de som har politiska tjänster. Sedan förra året finns ett års karens för statsråd och statssekreterare. Men de som finns på övriga politiska tjänster, som politiskt sakkunniga eller pressekreterare, har ingen karens.

Om S och M står långt ifrån varandra i den politiska vardagen gäller inte samma sak bland ledande företrädare för Saab AB. Saab har konsekvent värvat folk från S och M till olika ledande funktioner där Birksten är senast i raden.

Pär Henriksson var kommunikationschef på Moderaterna och är i dag vice kommunikationschef på Saab. Sebastian Carlsson var presschef hos Reinfeldt och är i dag kommunikationschef på Saab. Petter Larsson, som var pressekreterare hos Anders Borg, kallas i dag Media Relations Manager på Saab.

Per de la Gardie, med titeln director på Saab, var tidigare pressekreterare (M).

Birkstens blivande kollega inom public affairs, Fredrik Hassel, var politisk sakkunnig (S) i förvarsdepartementet 1999–2001. Ann Wolgers, nu presschef för Saab Sverige, var pressekreterare åt Mikael Damberg och senare mediestrateg hos Löfven. Jonas Hjelm, chef för affärsområdet Saab Aeronatics, var statssekreterare i förvarsdepartementet under S-regeringen på 00-talet.

Gunnar Wieslander, vd för Saab Kockum, var statssekreterare hos Reinfeldt.

I styrelsen för Saab AB sitter Cecilia Stegö Chilò, som en kort tid var kulturminister (M) i alliansregeringen som tillträdde hösten 2006.

Dessutom är den tidigare försvarsministern Sten Tolgfors (M) i dag delägare i public affairs-byrån Rud Pedersen som har försvarsjätten Saab som kund, och där bland annat Anders Borg finns bland konsultkollegorna. Det gör för övrigt även den tidigare norske försvarsministern Anne-Grete Strøm-Erichsen, från Jens Stoltenbergs regering.

Krigsveteranen och amerikanske presidenten Dwight Eisenhower varnade i sitt avskedstal som president 1961 för ”det militärindustriella komplexet” och de täta kopplingar som finns mellan försvarsindustrin och den politiska makten.

”Vi måste skydda oss mot anklagelser om oberättigat inflytande, oavsett om det sökts eller inte sökts av det militära–industriella komplexet”, sa Eisenhower.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera