Aktuellt / Inrikes / Politik

Svep: Göteborgsvänstern vill att en kvinna ska ersätta Sjöstedt

Jakten på Jonas Sjöstedts efterträdare har börjat, L tvekar inför tågsamtal och så visar det sig att den falska officeren hade möten med rysk säkerhetstjänst. I Fokus svep.

Bernmar: Det ska vara en kvinna

Genast efter att Jonas Sjöstedt igår meddelade sin avgång på kongressen maj 2020, startade spekulationerna kring vem som ska efterträda honom på posten. En som Fokus redan före jul pekade ut som möjlig efterträda är Daniel Bernmar i Göteborg.

När DN får tag i honom säger han:

– Jag har bara en synpunkt: Det ska vara en kvinna.

– Vi är ett feministiskt parti. Efter två manliga är det dags igen. Vi har gott om kvinnor i partiet som har erfarenhet och kunskap. Det är min starka förhoppning att det blir så.

L tvekar om tågen

Liberalerna tvekar om framtiden när det gäller de politiska samtalen om höghastighetståg, skriver Sydsvenskan. Samtalen inleds i dag.

– Vi vet ju att infrastruktur i regel blir dyrare än man tänkt sig. Det får inte gå utöver pengar till välfärden och rättsväsendet, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna, till tidningen.

Falsk officer på möten med Ryssland

Den falska officer som DN har rapporterat om, vilket har blivit en omskriven nyhet i våra grannländer, skickades på möten med rysk säkerhetstjänst. Det skriver tidningen i dag. Enligt DN hävdar underrättelseexperter att de nya uppgifterna visar de risker den falske officeren utsatt sig själv och Sverige för.

Debatter:

”EU:s radikala klimatplan ”New green deal” är en farlig utopi. För att ersätta det fossila bränslet krävs ny teknik som kan ge oss mycket mer elektricitet. Och den som seriöst sätter sig in i realistiska scenarier inser att vi i Europa inte kommer att klara oss utan kärnkraftsenergi”, skriver Lino Guzzella, Juergen Hambrecht och Lars G Josefsson på DN Debatt.

”Regeringens agerande i Preem-fallet för tankarna till länder som vi inte gärna vill förknippas med när det kommer till synen på demokrati och rättsstat”, skriver Gunnar Strömmer och Louise Meijer, Moderaterna, på SvD Debatt.

”För att klara målen om fossilfri industri och transport behöver Sverige öka elproduktionen lika mycket som 1,5 gånger Danmarks nuvarande elanvändning. Den expansionen kräver att energiföretagen får betalt för leveranssäkerhet”, skriver Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen och Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera