Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Veckans bråk

Veckans bråk: Straffvevandet

Brott och straff är fortfarande den viktigaste väljarfrågan. Det märks i debatten.

I Agenda den 16 februari uppmärksammades brott mot unga utförda av unga. Enligt programmet har antalet ungdomsrån ökat och vid flera tillfällen har dessutom rånarna förnedrat offren.

Veckan innan har partier föreslagit bland annat utegångsförbud och helg-
-hemarrest. Aftonbladets ledarsida har skrivit att offren inte kommer att förlåta, medan Expressen skrev att det redan är för sent när barnrånen nått villaidyllerna.

Statsminister Stefan Löfven skyller ungdomsrånen på flera år av skattesänkarpolitik. Moderaternas svaromålsvillige rättspolitiska talesperson Johan Forssell kritiserar som vanligt Löfvens uttalanden och kallar dem för »stötande«.

Aftonbladets rättskolumnist Oisín Cantwell tar inte ställning i skuldfrågan men irriterar sig på att Expressens och Aftonbladets ledarsidor driver samma linje. Han tycker att »det är djupt olyckligt att pressen och kommen-tariatet än en gång har drabbats av masspsykos«.

Svenska Dagbladets grävande reporter Negra Efendic påminner om att ungdomar förnedrar varandra på internatet Lundsberg också. Kritik mottas.

På Twitter landar debatten som så ofta i antalet poliser, och i  en pajkastning där S och M skyller på varandra för att det inte är tillräckligt många poliser ute på gatorna.

Expressens kolumnist Patrik Lundberg skriver i en text att det krävs nyanser i debatten.

»Sättet vi i dag talar om invandrare: Som vore alla likadana; som vore alla förtryckare, våldtäktsmän och rånare«, skriver han och får oväntat medhåll från forskaren Ann Heberlein som »längtar efter lite svenskt lagom i debatten«.

Debatten lägger sig tillfälligt, till nästa justitieutskott där Johan Forssell tänker veva i gång debatten om straffrabatt på nytt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera