Hemliga ba(S)tuklubben som skakar om Borås politiska elit

Text: Andra Kammaren

 

[caption id="attachment_631328" align="alignnone" width="614"] Åsnor (demokrater) eller elefanter (republikaner)? Framöver avgörs vem som blir hjälteförklarad av de amerikanska kampanjledarna.[/caption]

Vinnare och förlorare

Vinnande kampanjchefer i amerikanska val blir hjältar och kan sedan ägna sig åt lukrativa rådgivaruppdrag, skriva böcker och hålla föreläsningar. Förlorarna blir i allmänhet bortglömda.

James Carville (Bill Clinton 1992), Lee Atwater (George Bush 1988), David Plouffe och David Axelrod (Barack Obama 2008) och Karl Rove (George W Bush 2000 och 2004) och Kellyanne Conway (Donald Trump 2016), de är några av kampanjchefer och strateger som har tillskrivits avgörande betydelse i en framgångsrik kampanj.

Och nu – vem kommer att stiga fram som makthavaren bakom nästa amerikanska president? Greg Schultz, Faiz Shakir eller Brad Parscale? I dag verkar den första och sista av dessa tre onekligen ligga bäst till.

Greg Schultz (Biden D) är 39 år och kommer från en förort till Cleveland i Ohio. Han har en bakgrund på lobbyfirman Business forward men engagerades till en början i Hillary Clintons presidentkampanj 2008, och jobbade som kampanjchef i Ohio åt Obamakampanjen 2012. Under Obamaadministrationens andra period verkade han som rådgivare åt vicepresident Joe Biden och har varit hans kampanjchef sedan början av 2019.

Faiz Shakir (Sanders D) är 40 år och föddes i Pakistan, men växte upp i Florida. Han har tidigare varit rådgivare åt Nancy Pelosi, talman i representanthuset, och Harry Reid, Demokraternas tidigare ledare i senaten. Shakir var innan dess redaktör för bloggen ThinkProgress och jobbat åt American civil liberties union.

[caption id="attachment_631317" align="alignnone" width="616"] Foto: TT[/caption]

Brad Parscale (Trump R) är 44 år och kommer från Topeka i Kansas. Hans far Dwight kandiderade till kongressen som 28-åring 1974 – förDemokraterna. Efter utbildningen jobbade Brad med digital marknadsföring. 2011 värvades han till Trumpkoncernen som digital utvecklare, och blev inkopplad på att göra en hemsida åt den kommande Trumpkampanjen 2015 och blev digital chef för valkampanjen under 2016.

Brad Parscale anses ligga bakom kampanjens framgångsrika metoder för att via Facebook fånga in individer i ”swingstates” och i samarbete med Cambridge analytica utveckla ”microtargeting” för att nå väljare med specialanpassade budskap.

Redan i februari 2018 utnämndes han till att leda Trumps återvalskampanj.

Trumpkampanjen inför 2016 var mer skakig på det övergripande planet. Kellyanne Conway kom in som kampanjchef först i augusti 2018, men är den första kvinna som varit kampanjchef i en framgångsrik presidentkampanj. Trots många personskiften runt Trump fortsätter hon som rådgivare åt presidenten.

Robby Mook som var kampanjchef åt Hillary Clinton 2016 och som hade varit aktiv på delstatsnivå för Hillarykampanjen redan 2008, är i dag kommentator på CNN.

Kampanjchefer på film:

 

"Boogie man: The Lee Atwater story" (2008) (finns på Amazon).

Amerikansk dokumentär om den kampanjteknik som användes av George H W Bush presidentkampanj 1988. Den har beskrivits som ”Tactics of fear”, och tv-reklamen om Willie Horton anses ha bidragit till den demokratiske kandidaten Michael Dukakis tillbakagång. En minidokumentär om kampanjen 1988 finns också här.

"By the people: The election of Barack Obama" (2009) (finns på Apple tv).

Amerikansk HBO-dokumentär om vägen till presidentskapet för Barack Obama där också kampanjteamet spelar en central roll.

"The War room" (1993) (finns på Amazon)

Klassisk dokumentär om Bill Clintons presidentkampanj 1992. Från de första stegen i primärvalet i New Hampshire till valnatten. Speciellt skildrar den samspelet mellan den karismatiske och lätt galne James Carville och den lugne och eftertänksamme George Stephanopoulos som senare blev programledare på ABC.

"Get me Roger Stone" (2017) (Finns på Netflix)

Dokumentär om den republikanska strategen och lobbyisten Roger Stone som under lång tid varit rådgivare åt Donald Trump, men som fanns med redan på Richard Nixons tid och senare var rådgivare hos Ronald Reagan. Dömdes tidigare i år till 20 års fängelse för sin roll i den ryska inblandningen i presidentvalet 2016. Känd för att stå bakom parollen: "Attack, attack, attack – never defend".

"Wag the dog" (1997) (finns på SF Anytime)

Spelfilm där den politiske konsulten Conrad Brean (Robert de Niro) kallar in en Hollywoodregissör (Dustin Hoffman) för att iscensätta ett fiktivt tv-krig för att täcka  en sexskandal kring presidenten. Har kallats för en av ”historiens främsta politiska satirer”, och det är bara att instämma.

"In the loop" (2009) (Finns på TriArt, SF Anytime)

Fortsättning på film av de brittiska TV-serien "The thick of it" (eller "Trist herr minister") där Peter Capaldi spelar den hysteriske spinndoktorn Malcolm Tucker, med starka drag av Tony Blairs motsvarighet Alistar Campbell.

"The ides of march" (2011) (finns på HBO)

Spelfilm där Ryan Gosling spelar Stephen Meyers, en ung kampanjmedarbetare som vill uppåt, och har den demokratiske kandidaten Mike Morris (George Clooney) kampanjchef Paul Zara (spelad av Philip Seymor Hoffman) som läromästare. Naturligtvis kommer en skandal i vägen.

"The West wing" (1999) tv-serie (finns på Canal Digital)

Aaron Sorkins serie gick i sju säsonger med totalt 155 avsnitt. Från det att Leo McGarry övertygar sin vän Jed Bartlet att ställa upp i presidentvalet till att Matthew Santos svärs in som hans efterträdare med Josh som sin kampanjchef. Oavsett politisk hemvist en given favorit hos alla som är eller har befunnit sig i den politiska miljön.

"Brexit" (2018) (finns på HBO)

Benedict Cumberbatch är (naturligtvis) lysande som Dominic Cummings, kampanjledaren för lämna-sidan som hittade de tre miljoner väljare som normalt inte röstar. Och om en kampanj, vars effekter Storbritannien kommer att leva med länge.

"Baron noir" (2016-2020) (finns på HBO)

Philippe Rickwaert, borgmästare och parlamentsledamot från Dunkerque, är med och ser till att Francis Laugier blir vald till Frankrikes president. Men någonstans där spricker det mellan de två och en stark fiendskap utvecklas. Rickwaert skyr inga medel för att driva igenom sin vilja och socialistpresidenten Leugier gör det samma. Maktspelaren Rickwaert intrigerar bort honom och ser till att hans favorit (och älskarinna) blir presidentkandidat samtidigt som hans själv fängslas. Nu inne på sin tredje säsong.

"Game change" (2012) (finns på HBO)

Film om hur det (kanske) gick till när Sarah Palin blev republikanernas vicepresidentkandidat. Woody Harrelson spelar kampanjstrategen Steve Schmidt som blir lika överraskad som omgivningen av Palins grunda kunskaper.

* * *

Kaak-bak i väntan på Hanoi

När politikerna inte kan träffa väljarna ute i Sverige utan sitter fast i ett lamslaget Stockholm gör vänsterledaren Jonas Sjöstedt det bästa han kan av situationen. Sjöstedt bjöd in till eftermiddagsfika klockan tre via partiets Facebooksida. Ungefär 800 personer var inne och fikade med den avgående partiledaren.

Det här är inte första gången partierna försöker göra politik av tre-fikat. I valrörelsen 2010 hade Moderaterna valaffischer med ett gäng byggarbetare som drack kaffe. På affischen stod det ”tre-fika: bara en av många anledningar till varför fler ska ha ett jobb”.

Problemet var att inga byggarbetare fikar klockan tre. Fika har man senast klockan 13.30 om man är byggarbetare.

Trefikat med Jonas är säkert också ett sätt att fördriva tiden i väntan på att avgå som partiledare och flytta till familjen i Hanoi. Han har både tvingats skjuta upp partiets kongress, med val av ny partiledare, liksom flytten till Vietnam. Landet är stängt för utifrånkommande.

Vad ska jag baka? Varför inte en Kaak(a), svarar Sjöstedt, på en fråga under sitt trefika. Tydligen bakas sådana vetebröd som heter Kaak i Jerusalem. Nu väntar vi även på vietnamesiska baktips.

* * *

Du borde köpa dig en ... 

Den 9 mars listade Folkhälsomyndigheten Tyrolen som ett riskområde med anledning av covid-19. Då hade EU-minister Hans Dahlgren varit där tre dagar redan på en privat resa. ”Det var en privat skidresa. Jag åkte iväg fredagen den 6 mars”, sa han till DN. Och fortsatte:

”Jag hade ingen avrådan från att resa till Österrike. Men jag fick ett mejl på eftermiddagen om att Folkhälsomyndigheten hade sagt att de som varit i Tyrolen och fått symtom skulle kontakta sjukvården och testa sig. När jag såg meddelandet packade jag ihop och reste hem så snart jag kunde på tisdagen”, sa Hans Dahlgren och tillägger att han befann sig i Sölden, cirka 10 mil öster om Ischgl. Om hattköp ingick i hans Tyrolenbesök framgår inte.

* * *

Snart i en tv nära dig?

[caption id="attachment_631321" align="alignnone" width="552"] KDU:s pressekreterare om programmet vi alla (?) vill se.[/caption]

* * *

Bland våra danska vänner…

* * *

Tris(S) i skiften i Stockholm

Tre kvinnor tar över på ledande funktioner i Socialdemokraterna i Stockholms stad och län.

 

Kommunsekreterare i Stockholms arbetarekommun är en tung och anrik funktion. I veckan kom ett skifte på posten, och ny kommunsekreterare är Catharina Piazzolla, som närmast var medarbetare hos socialminister Lena Hallengren.

Av motsvarande dignitet är jobbet som försteombudsman hos SSU i Stockholms län, ”lenet”. En språngbräda i karriären som kan ta vederbörande nästan hur långt som helst. Ny på det jobbet är Ayla Eftekhari, från Sundbyberg som varit ersättare i kommunstyrelsens där. Sundbyberg är en klassisk plantskola för S.

 

Tredje ut har fått tyngsta uppdraget. Den 25–26 april har S i Stockholms län distriktskongress och Åsa Westlund, riksdagsledamot och tidigare Europaparlamentariker, föreslås då till distriktsordförande efter Helene Hellmark Knutsson.

Lite intrikat kan det onekligen bli, men kanske inte så mycket för hennes del. Maken Anders Lindberg är politisk chefredaktör på Aftonbladet, och i takt med att Åsa får allt viktigare uppdrag kan ledarsidans oberoende bli svår att hävda. Åtminstone på hemmaplan, när makthavaren där talar.

* * *

Bråk i Borås om bastuklubb

[caption id="attachment_631318" align="alignnone" width="550"] Borås Tidning kan rent av publicera ett "organisationsschema" för bastuklubben. Skärmdump från BT.[/caption]

En bastuklubb där ledande S-företrädare träffas, svettas och för protokoll över kvinnors utseende och vad de ska göra vid nästa fest- eller bastutillfälle. Med en dit också kopplad aktieklubb som ska göra allt annat än etiska investeringar. Socialdemokraterna i Borås skakas nu av det som avslöjats i Borås Tidning: en grabbig partikultur. Två kvinnliga kommunalråd har avgått, den senaste alldeles nyligen.

– Det är ett sektbeteende, det är inte sunt. Senast i vintras hörde jag en av männen säga: Det där får vi ta i bastun, säger en anonym S-kvinna till Borås Tidning.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson och riksdagsledamoten Petter Löberg pekas ut som drivande i bastuklubben, men slår ifrån sig och vill inte kännas vid någon maktgrupp som sammanträder i bastun.

* * *

Damberg kallar in hjälp från Arnland

 

Att inrikesminister Mikael Damberg förstärker under våren med ytterligare en statssekreterare, Oskar Magnusson, fick oss först inte ha höja på ögonbrynen. Men att ha ett sådant efternamn, och komma från Varnhem, utanför Skara, gör att vi direkt ser Arn-kopplingen. Det var ju där Guillous romanfigur Arn Magnusson uppfostrades av Cisterciensorden på Varnhems kloster.

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_631308" align="alignnone" width="491"] Alex Azar, hälsominister i USA och i hetluften nu, och Anders Borg, tidigare finansminister och i dag rådgivare. Foto: TT och skärmdump SVT.[/caption]

 * * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]