Småföretagen drabbas hårt i krisen: »Vi måste hålla Sverige öppet«

Text:

Foto: TT/pressbild

För många småföretag blir effekten omedelbar när oron för att smittas i offentliga miljöer växer, kunderna uteblir. I veckan satte Putte Svensson Sahlins (Mona Sahlins svärson), som driver Hotell Hulingen i Hultsfred, ansikte på många företagares förtvivlan genom en video på Facebook som visar hur småföretagen drabbas extra hårt av effekterna av coronavirusets spridning.

– Det är ett extremt allvarligt läge. Vi ser att det är en kris som drabbar mindre företag väldigt hårt. Där syns effekterna på väldigt kort tid och det har spritt sig i alla branscher och sektorer, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

De krisåtgärder som regeringen presenterat är bra, menar han, men för småföretag innehåller de många frågetecken.

– Ta stödet till korttidspermittering – där ingår ju inte egenföretagare. En egenföretagare som drar ned på egen arbetstid får ingen ersättning.

LÄS OCKSÅ: Ett förlorat år i världsekonomin: ”Mitt i en börskrasch”

Stöd för korttidspermittering omfattar inte ägare, delägare eller ägares familjemedlemmar som är anställda i verksamheten. Den tillfälliga lag som gäller från 16 mars och under 2020 bör omfatta även ägare och ägarens familjemedlemmar som är anställda och uppbär lön, menar Företagarna.

Stödet till korttidspermittering förutsätter också att ett företag inte är på obestånd. Men många mindre företag i branscher som nu mer eller mindre är nedstängda, som restauranger och besöksnäringen, hamnar fort i obestånd när alla intäkter försvinner. Företagarna menar att ”obeståndsdatumet” för när de utökade reglerna som ska gälla under 2020 därför bör sättas till 1 februari 2020.

– Det är samma med likviditetsstöden där småföretagen riskerar att hamna utanför. De 500 miljarder Riksbanken anslår riskerar att inte nå de minsta företagen. Söker de sådant stöd via bankerna utsätts de för samma kreditbedömning som tidigare, samtidigt som de redan nu kan närma sig en konkurs, säger Daniel Wiberg.

Företagarna efterlyser någon form av garantier från staten.

– Det har man experimenterat med tidigare i form av tillväxtlån från Almi, till de företag som inte har klassisk säkerhet. Ta en frisör, han eller hon har ju bara sitt eget kunnande, ingen maskinpark som säkerhet, säger Daniel Wiberg.

Deras juridisk rådgivningstjänst har den senaste veckan varit helt nedringd av oroliga medlemmar. Många frågor handlar om hur de ska göra med anställda, om de är tvungna att säga upp eller permittera. I ett företag med ett fåtal anställda arbetar man tätt tillsammans, och ett varsel om uppsägning handlar inte om ett anonymt namn på ett papper utan en nära kollega.

En egenföretagare kan själv välja längd på karenstiden i sjukförsäkringen – 1, 14, 30, 60 eller 90 dagars karenstid. Om de inte gör ett eget val får de 7 karensdagar. Och sambandet är omvänt – ju längre karenstid desto lägre avgift för företagaren.

– Många känner stor oro för sin egen hälsa, och vad som gäller om de själva blir sjuka. Vi är glada för att man tar kostnaden för sjuklöner, men det finns 10 000-tals företagare som har 30–90 dagars karensdag och som inte omfattas av sjuklöneersättningen.

LÄS OCKSÅ: Regerings stödpaket i krisen: 300 miljarder kronor

Daniel Wiberg ser inte att staten kunde agerat på så mycket annorlunda sätt än de senaste veckorna, men att vad man gör i nästa steg blir viktigt och avgörande:

– Jag tror det är riktigt regering och myndigheter fokuserat på stoppa spridningen, men det blir också allt viktigare att nu upprätthålla verksamheter i samhället. De ekonomiska effekterna riskerar redan bli långsiktiga. När akuta krisen avtagit måste vi alla se till att verksamheterna kommer igång igen så snart som möjligt.

– Bland företagarna finns en allmän frustration, men också en stark vilja att hjälpa till och hålla Sverige öppet. Leveransbilarna måste ut och verksamheterna vara öppna. Stannar det av ytterligare, kommer ännu fler verksamheter att drabbas. Du kanske inte sätter dig på en restaurang – men använd då deras takeaway åtminstone, säger Daniel Wiberg, Företagarna.

I knallestaden Borås kan sedan i torsdags stadens butiker och restauranger flytta ut sin verksamhet på gatan.

– Som besökare kan du känna och klämma på varor och förtära mat och dryck utan att behöva gå in och oroas över smittspridning, skriver Borås City i ett pressmeddelande.

Företagarna är inne på något liknande när de föreslår att kommunerna ska tidigarelägga öppningen av uteserveringar för att göra det lättare för restauranger och kaféer att få gäster, eftersom de kan sitta ute i friska luften där risken för att bli smittad är mindre.

Fotnot: Regeringen och C och L meddelade sent på fredagen att Almi Företagspartner får ett kapitaltillskott på 3 miljarder kronor för att öka sin utlåning till små och medelstora företag.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.