”Välj gärna den mindre festen till nyår”

Smittspridningen ökar, men julen ska inte vara hotad. Det sa Lena Hallengren på en pressträff.

Text:

Bild: Duygu Getiren/TT

–Vi har haft vaccin i ett helt år och förutsättningarna är helt annorlunda.

Förra året var den magiska siffran åtta. Fler än så skulle man inte vara tillsammans i några sammanhang, särskilt inte på jul. Smittspridningen inför julen 2020 låg på högre nivåer än vad den gör i år, men skillnaden mot i år handlar snarare om vaccinationsgraden. Fler är vaccinerade. Jularna behöver inte ställas in, men..

– Välj gärna den mindre festen till nyår, sa socialminister Lena Hallengren.

Smittspridningen fortsätter. Avstånd ska hållas, rusningstrafik ska undvikas. Men julen, den ställs inte in i år. Det meddelar Lena Hallengren på en pressträff under torsdagsförmiddagen. Ovaccinerade bör bara fira med sin närmaste familj och undvika kontakt med riskgrupper. Ställ in julen om du får symptom.

– Vi behöver fira och umgås med lite extra omtanke i år. Välj de mindre kalasen, sa Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

– Åtgärderna måste ha en proportionalitet, sa Karin Tegmark Wisell.

På pressträffen berättade Karin Tegmark Wisell att de allra flesta som behöver intensivvård i nuläget är äldre. Medelåldern på smittade som behöver intensivvård är 20 år lägre för ovaccinerade jämfört med vaccinerade. 50 år är snittåldern för ovaccinerade, 70 år för vaccinerade.

En del åtgärder har vidtagits för att minska smittspridningen. Under morgonen sa Lena Hallengren att Sverige kräver vaccinbevis på alla resenärer från nordiska länder som kommer till Sverige. Dessutom rekommenderas alla som över 6 år att testa sig vid inresa till Sverige.

– Fira jul som ni hade tänkt, men var försiktiga, sa Lena Hallengren.