Svenskarnas dom: Vaccinpass, ja tack!

Åtta av tio svenskar vill ha vaccinpass vid inträde till restauranger, teatrar och sportevenemang. Och sex av tio tycker att arbetsgivare ska få kräva att anställda vaccinerar sig. Det visar en färsk undersökning från Fokus/Novus.

Text:

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Frågan om vaccinpass i Sverige har väckt het debatt på senare tid. Många länder trycker på i frågan och idrottsklubbar, teatrar och andra arrangörer av stora evenemang vill använda pass för att kunna ta in fler åskådare.

Frågan delar riksdagen politiskt. Det enda partiet som säger kategoriskt nej till vaccinpass är Vänsterpartiet.

– Det är lätt att säga att vi vill ha covidpass överallt, men det måste ju också finnas någon slags fakta att utgå ifrån. Och vi tycker inte riktigt att vi har den. Man måste också fundera på om detta kan innebära att vi går vidare med andra vaccinationer också om man klubbar det här i riksdagen, sa Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Karin Rågsjö till SVT nyligen.

Övriga partier är positiva i varierande grad eller har inte tagit ställning i frågan. Nu kan dock Fokus tillsammans med opinionsinstitutet Novus visa att det finns ett stort stöd för vaccinpass hos svenska folket, både när det handlar om stora evenemang och om arbetsgivaren ska ha rätt att kräva vaccinpass av de anställda. 

Inte mindre än 78 procent av svenskarna anser att det vore rätt att kräva bevis på vaccinering för tillträde till offentliga tillställningar som till exempel restauranger och biografer. Knappt en av sex, femton procent, anser att det vore fel. Sju procent svarar »vet ej«. 

– Svenskarna vill öppna samhället, det är vad det här handlar om. Tilltron till vaccination är hög och viljan att kunna vara trygg i det offentliga rummet ligger bakom, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, om undersökningsresultatet.

Störst är stödet för vaccinpass vid offentliga tillställningar bland dem som är över 50 år.  Där vill 85 procent av de tillfrågade ha vaccinpass.

Stödet för att kunna kräva vaccinbevis är högt hos sympatisörer till alla riksdagspartier. Högst är det bland Centerpartiets och Socialdemokraternas väljare, 88 respektive 87 procent. Lägst hos Sverigedemokraternas väljare, 67 procent.

Fokus/Novus frågade även om arbetsgivaren bör ha rätt att kräva att anställda är vaccinerade mot covid-19 för att få arbeta. Detta är inte tillåtet i dag enligt lagen, men även här anser en majoritet av de tillfrågade att arbetsgivare bör ha den rätten. Dock inte lika stor majoritet som i frågan om vaccinpassen. 59 procent vill ge arbetsgivaren den rätten medan 30 procent svarade nej (och 12 procent svarade »vet ej«). Även här är stödet för vaccinationskrav större bland äldre än bland yngre. Men i alla åldersgrupper förutom 30–49 år är det en klar majoritet som anser att arbetsgivaren bör kunna kräva vaccinering av sina anställda. Moderaternas väljare är mest positiva till idén medan Centerpartiets väljare är mer skeptiska. 

Torbjörn Sjöström tror att resultatet beror på att många är trötta på antivaccinationsrörelsen och även på restriktionerna. Eftersom en övervägande majoritet är positiv till vaccinet vill man inte behöva ha en debatt om vaccin och därmed kan man också tänka sig att ge arbetsgivaren det här verktyget, menar Torbjörn Sjöström. 

– Det tror jag är förklaringen bakom. Man vill inte ha den här dumma diskussionen i det offentliga rummet.

 Vaccinpass har införts i bland annat Tyskland och Frankrike. Totalt handlar det om ett dussintal europeiska länder som har krav på vaccinpass i olika hög utsträckning. I vissa länder kan ett negativt pcr-test ersätta vaccinationsbeviset.