Var sjätte svensk är en knäppgök

Varje krögare eller hotellägare har rätt att själv ställa krav på sina gäster för att garantera säkerheten.

Text:

Toppbild: Tor Johnsson/TT

Toppbild: Tor Johnsson/TT

Det som mäts blir gjort, brukar det heta. Vi får väl se hur det är med den saken när det gäller vaccinpass. Opinionsinstitutet Novus har i alla fall kartlagt åt Fokus hur svenska folket ställer sig till krav på sådana. Alltså bevis på att man är vaccinerad för att få tillträde till restauranger, biografer, sportevenemang med mera. Resultatet är uppmuntrande. Närmare åtta av tio tycker att ett sådant krav är rimligt. Med tanke på att vi svenskar vanligen beskrivs som både rationella och fyllda av tillit till omgivningen är väl en sådan pragmatisk inställning egentligen inte ägnad att förvåna. Ytterst handlar det trots allt om en önskan att livet ska återgå till det normala nu när pandemins effekter klingar av.

Nej, det som får mig att studsa till är snarare att 15 procent av de svarande anser att det vore fel av krögare, idrottsklubbar, teatrar och konsertarrangörer att kräva att de som frivilligt tränger ihop sig på en liten yta ska vara vaccinerade. Är var sjätte svensk en knäppgök? Och, egentligen ännu intressantare, hur tänker de?

Att det ska vara frivilligt att vaccinera sig är förstås bortom diskussion. Det står till och med i grundlagen. Men därav följer knappast att den som väljer att avstå sprutan ska ha samma möjlighet som en besprutad att gå exempelvis på det hett emotsedda fotbollsderbyt mellan AIK och Djurgården nästa helg. Eller, för den delen, att ta ett glas alkoholfritt på puben efteråt.  

Jag ser en parallell till de amerikaner som – med hänvisning till ett rätt vagt formulerat tillägg i konstitutionen – anser det vara en mänsklig rättighet att gå omkring beväpnad. Till och med sådana frihetstörstande själar finner sig i att lämna ifrån sig pistolen innan de bordar ett plan eller går in i en federal byggnad. 

Varje restauratör, flygbolag eller hotellägare har förstås rätt att själv ställa krav på sina gäster för att kunna garantera allas trevnad och säkerhet. Om jag vore klubbdirektör i AIK – vilket jag är tacksam för att jag slipper, och det ska fansen också vara – skulle jag inte tveka en sekund att kräva vaccinpass av supportrarna på Friends Arena nästa helg.

Text:

Toppbild: Tor Johnsson/TT