Judarna får skulden för pandemin

I jakten på syndabockar kan man alltid skylla på judarna. Så sker i Frankrike.

Text: Anna Trenning-Himmelsbach

Bild: Adrienne Surprenant/AP

Det var i augusti under en av dessa lördagar när hundratusentals personer samlas i demonstrationståg över hela Frankrike för att protestera mot regeringens pandemipolitik. 

En ung kvinna bar ett hemsnickrat plakat, där hon hade plottrat namn på flera kända personer av judisk härkomst. Jämte ordet Förrädare!!! Och så detta Qui? (Vem? på svenska) Med djävulsöron på bokstaven Q. 

Nu riskerar hon ett års fängelse och 450 000 kronor i böter för hets mot folkgrupp. 

– Det är nytt att antisemitismen visas öppet och ohämmat på det här sättet, säger Rudy Reichstadt, statsvetare och chef för sajten Conspiracy Watch, en referens i Frankrike vad gäller kartläggning av konspirationsteorier. 

Bakom det till synes så triviala Qui? döljer sig en ny antisemitisk symbol.  

I början av sommaren intervjuades en pensionerad fransk general med sympa­tier på den extrema högerkanten i tv-­kanalen Cnews. 

»Ni vet mycket väl vem som står bakom mediekopplet, vem som kontrollerar Washington Post, New York Times, BFM TV hos oss  …«

På frågan vem han talade om, svarade han svävande, men ändå tillräckligt tydligt för att det var klart att han syftade på judar. Programledaren avbröt intervjun. 

Frågan Qui? blev kvar. En retorisk fråga, som en slags kod. 

Kvinnan med plakatet är lärare och före detta aktiv medlem i Front National, men tillhör numera ett litet parti längst ut på den yttersta högerkanten. Hon är inte ensam om att hänvisa till frågan Qui? antingen under demonstrationerna eller i anti-vax-grupper på sociala medier.  Där finns också andra symboler som är öppet antisemitiska. 

Banksläkten Rothschild anklagas till exempel för att ha ett finger med i spelet. 

– Ja, det är absurt. Det finns ingen som helst koppling mellan familjen och pandemin, säger Rudy Reichstadt. 

Andra personer banaliserar judeförföljelserna under andra världskriget när de kallar Emmanuel Macron för Hitler, eller när de bär en Davidsstjärna runt armen som ett tecken på att de som ovaccinerade skulle vara förföljda.  

– De som protesterar är en heterogen samling, och det är omöjligt att säga hur många av dem som har antisemitiska idéer. Men det är märkligt att ledarna för demonstrationerna och att andra personer i tågen inte reagerar mot plakaten, säger Rudy Reichstadt. 

Han vet inte om det här är ett tecken på att antisemitismen ökar eller är konstant sedan två decennier tillbaka. 

– Det krävs långtgående studier för att ta reda på det. Men angreppen mot judar i Frankrike ökade märkbart efter år 2000, och de har inte minskat sedan dess. Ett tiotal personer har mördats under de senaste femton åren, enbart på grund att de är judar. 

Antisemitismen bygger sedan artonhundratalet på en konspirationsteori. 

Enligt Rudy Reichstadt är idén i dag om att det ligger något skumt bakom pandemin utbredd bland dem som protesterar i Frankrike. De tror att faran med covid är överdriven, att vaccinerna är giftiga eller ineffektiva, och att medierna, regeringen, industrin, har gått samman i en manipulation för att kontrollera invånarna. 

– När det i verkligheten finns en väldigt stor vetenskaplig konsensus kring pandemin och vaccinernas effektivitet. 

Anti-vax-demonstrationerna tog fart i juli efter att Emmanuel Macron hade meddelat att vaccinerna snart blir obligatoriska för all personal inom vård och omsorg, och att invånarna ska ha ett hälsopass som visar att de inte bär på viruset, för att komma in på bland annat restauranger, museer och badhus. 

– Konspirationsteorierna är i dag ett hot mot folkhälsan. Men jag är inte pessimist. 

Vi ser ju att fler och fler är beredda att vaccinera sig, säger Rudy Reichstadt.