Covid-19 / Inrikes

Johan Giesecke: »600 000 stockholmare har haft covid-19«

Av alla stockholmare har 600 000 haft det nya coronaviruset, uppskattar Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare till WHO. Vilket inte ska tolkas som att restriktionerna kan lätta, anser han, och tror att livet först efter sommaren kan återgå till det normala.

Smittskyddsexpert Johan Giesecke tror att 600 000 stockholmare förmodligen redan har haft covid-19, men att 99 procent av dem inte ens vetat om att de haft sjukdomen.

– De som smittas märker inte av att de haft det. Sen är det några som blir sjuka, några svårt sjuka och några dör. Men tittar man på alla som smittats är det en väldigt liten andel, säger Johan Giesecke i SVT Morgonstudion.

I Sverige utökas antalet tester nu rejält, vilket Fokus tidigare rapporterat om. 

När region Stockholm nu åtgärdat bristen på testkit ska man kunna testa 5000 personer per dag.

Just de tester som undersöker antikroppar visar både om man för närvarande bär på viruset, om man tidigare burit det, och om man utvecklat antikroppar mot det.

– Det blir oerhört mycket enklare när vi kan se om människor haft det och är immuna, säger Johan Giesecke till SVT.

Däremot innebär det inte att man från den ena dagen till den andra kan släppa på restriktionerna-då kommer viruset tillbaka.

Först efter sommaren kan livet återgå till det normala, spår Giesecke, och tillägger:

– Vi ser ljuset i tunneln.

Kunskapsläget om immunitet mot covid-19 tycks ännu oklart. Nyligen gick Världshälsoorganisationen WHO ut med en varning om att inga bevis finns för att den som smittas av covid-19 blir immun. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är kritisk mot WHO:s uttalande.

– Vi vet självklart inte säkert, men de allra flesta experter är övertygade om att man får en viss immunitet, säger han till TV4.

Enligt Tegenll finns få fall där man kan se att någon har blivit smittad två gånger.

Med några få undantag leder alla virussjukdomar till en större eller mindre grad av immunitet, och Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, uppger till Aftonbladet att det är rimligt att anta att detta även gäller covid-19.

– Det vore extremt konstigt om man inte skulle bli immun ett tag efter att man genomgått den här sjukdomen, säger han till tidningen, men tillägger att ingen däremot vet hur lång den perioden är.

FAKTA: Flockimmunitet 

Flockimmunitet uppstår när en stor andel av befolkningen är immun, antingen genom att de har fått smittan och blivit friska igen, eller att de har vaccinerats. När flockimmunitet uppnåtts upphör eller minskar smittspridningen.

Flockimmunitet är dock inte en av- och påknapp. När allt fler blir immuna nås effekt först vid 10, 15 eller 20 procent, enligt Folkhälsomyndigheten. För att smittspridningen ska plana ut behöver minst 50 procent av befolkningen vara immun.

Antikroppar ger inget fullständigt skydd mot nya sjukdomsangrepp. Viruset kan ta sig in i kroppen igen. Men utbredningen blir då så begränsad, att man inte insjuknar. Den som är immun kan sannolikt ännu vara smittsam, men i väldigt låg grad.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera