Aktuellt / Covid-19 / Inrikes / Utrikes

Svepet: 44 000 operationer har ställts in i Sverige under pandemin

Operationskön i Sverige växer, restriktioner för äldre kan lättas och biståndet kan minskas till följd av coronakrisen. Läs mer i morgonens nyhetssvep!

Inställda operationer under pandemin

Hittills har 44 000 operationer ställts in i Sverige på grund av coronapandemin: allt från hjärtfel och trasiga höftleder till ljumskbråck. Totalt står över 150 000 människor i operationskö nu, visar siffror från Svenskt Perioperativt Register (SPOR). Detta rapporterar Svt.

Ska kartlägga varför Järvaområdet är extra drabbat

Varför har Järvaområdet drabbats särskilt hårt av coronaviruset? Ett lokalt nätverk som själva ska kartlägga spridningen i området och granska myndigheternas agerande har bildats, rapporterar Sveriges Radio.

Restriktioner för äldre kan lättas

Redan denna vecka kan råd riktade till äldre lättas, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell i intervju med DN. Det handlar om en eventuellt höjning av åldern som Folkhälsomyndighetens råd riktas till.

Coronakrisen kan minska Sveriges bistånd

Storleken på det svenska biståndet är kopplat till landets BNP. Eftersom ekonomin krymper i år kan det innebära att minst två miljarder försvinner från biståndet, om inte riksdagen beslutar att skjuta till extra pengar, visar beräkningar från SVT.

Debatter

Försvarsmaktens utredning om fallet med den falske officeren är ofullständig och i vissa avseenden direkt missvisande: både de övergripande slutsatserna och analyserna kan missleda allmänheten att tro att några större fel eller lagbrott inte har skett. Detta skriver förre överstelöjtnanten vid Must Lennart Ohlsson på DN Debatt, som menar att utredningen måste göras om.

Effektiviseringarna hitintills har inte fått tillräckligt starkt genomslag. Om förvaltningen framöver ska klara av sina huvuduppgifter måste den både bantas och effektiviseras, skriver tidigare näringsministern Björn Rosengren på Di Debatt.

Regeringen har helt missat kundperspektivet när man nu är på väg att lägga fram ett förslag för elnätsavgifter och landets elkonsumenter kan få betala ytterligare 30 miljarder kronor, skriver flera debattörer på SvD Debatt.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera