Här är ditt nya hemland, lãnh đạo Jonas!

Text: Andra Kammaren

I veckan gjorde Jonas Sjöstedt sin sista partiledardebatt i riksdagen och hyllades av åtminstone sex andra partiledare (Jimmie Åkesson hade annat för sig, och det hade väl på det hela taget kunnat bli pinsamt). Men vad händer när han anländer till Vietnam? Vi kan tänka oss att det finns en gnagande misstanke om att hans ankomst till landet kan misstolkas en aning. Så varför inte stämma i Röda floden redan nu och skicka ett meddelande:

”Tôi rất vui mừng và tò mò muốn đến đất nước của bạn. Nhưng nếu bạn có bất kỳ ghi chú lỗi thời nào về tôi với tư cách là lãnh đạo của Đảng Cộng sản Thụy Điển, tôi có thể phủ nhận điều đó. Trong thời gian tôi làm Lãnh đạo Cánh tả ở Thụy Điển, chúng tôi đã ủng hộ chủ nghĩa xã hội dân chủ và tách mình khỏi chủ nghĩa cộng sản cũ. Vì vậy, tôi hy vọng được sự hiểu biết của tôi rằng tôi kiêng cữ trong cuộc diễu hành tiếp tân mà bạn đã vui lòng mời tôi. Điều này không phải là thiếu tôn trọng đối với Cộng hòa Nhân dân Việt Nam.

Trân trọng Jonas Sjöstedt”

Eller: ”Jag är spänd och nyfiken på att komma till ert land. Men om ni skulle ha några inaktuella anteckningar om mig som det svenska kommunistpartiets ledare så kan jag dementera det. Under min tid som Vänsterledare i Sverige har vi förespråkat den demokratiska socialismen och tagit avstånd från den gamla kommunismen. Därför hoppas jag på förståelse för att jag avstår från den mottagningsparad som ni så vänligt inbjudit mig till. Detta inte i bristande respekt för folkrepubliken Vietnam.

Hälsningar Jonas Sjöstedt”

Nåja, en hel del kan ha ändrat sig sen Jonas första gången var i Hanoi 1982, på en resa till Sydostasien med svenska ungdomsorganisationer, där han representerade Elevorganisationen. Här på en elefant i Pnom Penh tillsammans med Mats Erikson, nu politisk sekreterare på LO och gift med utrikesminister Ann Linde.

* * *

Andra kammaren vill naturligtvis bidra till presentfloden. Och valet var enkelt. En bok utgiven 1976:

Vänstern har hamnat i en återvändsgränd, skriver en 24-årig Janne Josefsson ihop med medförfattaren Mats Zetterberg. Och "Medlemmar passiviseras, försvinner från politiskt arbete och börjar "syssla med sig själva", skriver de. Och vi noterar att Janne redan då mötte "skeptiska" intervjuobjekt.

Säg till när du kan hämta boken, Jonas!

* * *

[caption id="attachment_645376" align="alignnone" width="624"] Politikens svar på Camilla Läckberg? Foto: TT[/caption]

Vem tar Sjöstedt livet av i riksdagen?

Andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V) avslöjade (kanske omedvetet) en nyhet i avtackningen av Jonas Sjöstedt i veckan. Han kommer med en ny deckare ”snart”, som utspelar sig i riksdagen.

Jonas Sjöstedt var flitig deckarförfattare som samlade material och idéer som Europaparlamentariker och som skrevs när han var ”hemmapappa” som medföljande till hustrun Ann Måwe (som nu är svensk ambassadör i Hanoi) på FN-jobb i New York.

Det blev tre deckare som utspelade sig helt eller delvis i EU-kvarteren; Sammanflöden (2009), Sahara (2010) och Spanska brev (2010) ­– som handlar om den vänsterpartistiska EU-parlamentarikern Johannes Viksten och hans assistent David Löf.

Sjöstedt tar i de tre böckerna livet av sammanlagt två högerpolitiker och en socialdemokrat.  Men David Löf får jobb i riksdagen i sista boken. Och Sjöstedt har flaggat för en Löf-fortsättning när han slutat som partiordförande.

– Jag skulle älska att skriva deckare nu också, men den där tiden finns inte riktigt, sa han i Metro 2014.

Nu har han uppenbarligen fått tid, i glappet mellan den kongress som skulle hållits i våras och som blev uppskjuten till hösten. Andra kammaren återkommer om både den boken och om andra politiker som skriver deckare.

* * *

[caption id="attachment_645391" align="alignnone" width="632"] Christer Lindvall, hela havet stormar i Umeåpolitiken. Foto: Skärmdump Folkbladet[/caption]

Umeå - staden med en ständig politisk silly season

Ny höstsäsong, nytt partibyte för en Umeåpolitiker. Den här gången är det den mångårige socialdemokraten Christer Lindvall som lämnar S för att gå med i Moderaterna. Partibyten i Umeå är ingenting nytt, i somras gick f d MP-landstingsrådet Robert Winroth till M, 2018 bytte miljöpartisten Alireza Mosahafi till samma parti och i februari gick hans tidigare partikollega Mia Winroth samma väg. Dessförinnan hade MP:s riksorganisation ”tvångsförvaltat” MP i Umeå och avsatt gamla styrelsen.

Christer Lindvall säger att han lämnar för att hans värderingar ligger närmare Moderaterna. Socialdemokraterna menar å sin sida att han snarare drivs av makt än av ideologi och att det därför inte spelar någon större roll för honom vilket parti han representerar.

Strömningarna från Socialdemokraterna och Miljöpartiet till andra partier är ingenting nytt i Umeåpolitiken. Redan 1998 lämnade ett 30-tal personer med invandrarbakgrund partiet i Umeå. En av dessa var Jabar Amin, senare riksdagsledamot och del av Miljöpartiets partistyrelse.

[caption id="attachment_622511" align="alignnone" width="352"] Ständig maktfaktor - Lennart Holmlund. Bild: Umeå Meme-huvudstad[/caption]

Rent maktmässigt brukar alla partibyten inte spela någon större roll i Umeå. Det slutar alltid med att någon av Lennart Holmlunds gamla kompisar tar makten och får kommunalrådsposten. Sedan det mångåriga kommunalrådet Lennart Holmlund pensionerade sig har Hans Lindberg basat över kommunen, den här gången efter en mycket komplicerad valteknisk samverkan med praktiskt taget varenda parti i fullmäktige förutom Sverigedemokraterna.

Och att samverka har krävt sina tribut. Umeå kommun har numera tolv politiska sekreterare vilket kan vara svenskt rekord (per capita).

Att partierna på yttersta vänsterkanten går åt olika håll insåg de flesta redan på 70-talet. Den svenska grenen av Labours trotskistiska Militant-fraktion som samlades kring tidningen Offensiv grundades i Umeå. De var politikens ”hemliga Jönsson” och ville ta över Socialdemokraterna inifrån. När det inte gick så bra bildade de trotskistiska Rättvisepartiet Socialisterna som har haft Umeå som sitt enda fäste i landet, där de tidigare hade tre mandat i fullmäktige. Men 2010 splittrades partiet, och utbrytarna, som numera heter Arbetarpartiet, fick 3,6 procent i senaste valet och har nu två mandat i fullmäktige. De kallar sig numera sekulära socialister och talar allt mer om ett islamistiskt hot mot Europa.

* * *

[caption id="attachment_645405" align="alignnone" width="658"] Annie och Stefan strålar ihop. Annat var det förr. Foto: SVT Forum[/caption]

Stefannia Lööfven?

Sällan har väl S- och C-ledaren sett mer samspelta ihop än när de i måndags presenterade de 19,7 miljarderna till kommuner och regioner. Det viskades och spekulerades rent av om ett kommande samarbete mellan partierna på insidan av regeringskansliet.

Snidaruffe, Ulf Hillermyr, i Borås har snidit den här unika tolkningen av det rödgröna samarbetet.

Annat var det i valdebatten 2014:

* * *

Slaget om Borlänge avgjort

Slaget är över. Dalarna har skakats om, Borlänge ruckats i sina grundvalar. En ny S-ordförande är efter 21 år vald och det är inte Peter Hultqvist, Sveriges försvarsminister. Nej, i stället blev det Erik Nises, barnbarn till tidigare S-försvarsministers Börje Andersson, och tidigare pressis hos Stefan Löfven.

I världen utanför Borlänge, för att inte tala om Helgeandsholmen och redaktionerna med fokus på den samma, har den här händelsen noll och inget intresse. Men bland journalisterna har det varit som nedräkningen till julafton. Expressens Torbjörn Nilsson var på plats vid spektaklet och utbrast i politikpodden Verkställande utskottet ”Jag var faktiskt på plats i Folkparken!”

Vi förstår inlevelsen. För denna strid innehöll inte bara politisk arvsrätt och en medial David- mot Goliat-inramning. Möjligen markerade den, vilket Torbjörn var inne på i podden, också ett förestående generationsskifte i den socialdemokratiska rörelsen. Politikredaktören på liberala Dalarnas Tidningar, Jens Runnberg, citerade den ofta fyndige kristdemokraten Johan Ingerö: ”att Hultqvist alls tillåter en motkandidat tyder väl ändå i någon mån på att glasnost börjat komma till Dalarna?”

[caption id="attachment_645418" align="alignnone" width="443"] Nises laddar upp med en semla inför kommande strider. Foto: privat[/caption]

För egen del är vi inte förvånade, den där Nises är nämligen lite av det omöjligas man.

Som ännu arbetslös men strävande journalistnykomling sägs han ha sett sin chans till ett brejk när Aftonbladets omvittnat tuffa personalchef Marianne Pettersson skulle handla en gran till julen. Med en journalistkarriär som såg ut att gå åt skogen (!) drog Nises på sig vinterpälsen och började kränga granar. Och slöt en deal med kunden framför sig: om du ger mig en intervju på tidningen så får du granen till halva priset.

Han fick jobbet. Blev först nattreporter men efter några år till slut politikreporter – tidningens mest upphöjda reporterjobb. Sedan blev han sosse och stod plötsligt bakom Löfven.

Nu tror kanske en del att Nises gör detta för att få en språngbräda in i rikspolitiken. Vi är inte så säkra. Likt sin morfar ”Röde Börje” (Börje Andersson) trivdes nog aldrig Nises i Stockholm. En stad som är lite för tillgjord och krokig för den obotligt spikrake dalmasen. Nej, vi spår en framtid som kommunalråd/KSO i Borlänge. Janne Bohman är 61 år och gör knappast en mandatperiod till när han är 63.

Det blir nog ”Starke Nises”, eller ”Röde Erik”, eller vad han nu lär kallas i folkmun.

* * *

G som i gemenskap - K som i konkurs

Filmen ”G – som i gemenskap” kom 1983 var mottagandet minst sagt blandat, men de unga som det handlade om såg den, och med tiden har den blivit något av en kultklassiker. Det ganska övertydliga budskapet om moral och att klippa sig och skaffa sig ett jobb (var det här det uppstod?).

Nu noterar vi att den nu 74-årige filmaren bolag Staffan Hildebrand Communication AB gått i konkurs, och att övriga fem bolag han är involverad i är overksamma eller har stora ekonomiska problem. De som hoppats på en nutida uppföljare till G kan nog glömma det.

Magnus Uggla i G-filmen: "Harru inte snackat me morsan än?"

Lasse Strömstedt I G-filmen: ”Min moral är jävligt gammal”

Ett slags uppföljare kom med ”halvformatfilmen” (47 minuter), Stockholmsnatt (1987) som Hildebrand gjorde för dåvarande Televerket räkning. Där en ung Paolo Roberto och en lika ung Liam Norberg, båda senare mer kända för helt andra saker, dök upp första gången i offentligheten.

* * *

Kommande klan(s)trid i Norrköping?

Jo, vi kommer nog alla sakna Lars Stjernkvist, ks-ordförande i Norrköping, som nu ska lämna uppdraget. På något sätt antitesen till ”starke man”, men ändå stark som politisk person. Alltid tillgänglig, alltid både intressant och ofta eftertänksam. Sina talepunkter har han definitivt tänkt ut själv. Vi hoppas den till Norrköping importerade gemytlige motalasonen fortsätter ha politiska funderingar och annat att bidra med i offentligheten även i fortsättningen.

Och humorn! Förra året när O-ringen genomfördes utanför Norrköping var Stjernkvist själv med och tävlade:

– Jag är jätteorolig att jag ska bli den första i O-ringens historia där man tvingas kalla in Missing people, sa Stjernkvist till SVT på O-ringens första dag. Men han gjorde också ett annat konstaterande:

– Det är nog första gången jag är på ett ställe där jag inte är sämst klädd.

Men vem tar över? Mycket pekar på det andra kommunalrådet (S) i Norrköping: Kikki Liljeblad. Inte ur-östgöte utan från Halland som hamnade i länet när hon studerade på Linköpings universitet.

✔️ Check på att hon haft uppdrag i S-ledens främsta karriärplattform, S-studenter, som förbundssekreterare.

✔️ Check på att hon varit politisk sekreterare (landstinget) en annan plattform, innan hon kom in som kommunalråd.

[caption id="attachment_645378" align="alignnone" width="330"] Kikki Liljeblad. Foto: Norrköpings kommun[/caption]

Blir det inte hon pekas efterträdaren ut som någon av två i staden tunga S-klaner.

  • Olle Vikmång, heltidspolitiker redan som nämndordförande, storebror Nils Vikmång är statssekreterare hos Stefan Löfven, och var valgeneral för S i valet 2018. Olles hustru Eva är försteombudsman i Östergötland och har tunga kommunala uppdrag, och svägerskan Sara Helge Vikmång är oppositionsråd i Huddinge.

  • Theresa Carvalho, nu riksdagsledamot och tidigare kommunalråd i Norrköping, det var mamma Ulla Pettersson Carvalho också, och moster Gunnel Färm var bland annat statssekreterare och landstingsråd i Stockholm. Syrran Paula Carvalho Olovsson är statssekreterare hos Hans Dahlgren och svågern Fredrik Olovsson ordförande i finansutskottet.

Och jo, Kikki Liljeblad har naturligtvis också familjekoppling, maken Håkan satt tidigare i fullmäktige och är marknadschef på Riksbyggen. Fast hon får nog jobba lite på det där med marknadsföringen själv. På sin blogg beskriver hon sig som ”Sveriges tråkigaste politiker”.

* * *


Campaign workers off the world – unite!

Kampanjerna pågår för fullt i USA inför valet i november. Samtidigt pågår ett arbete med en facklig organisering av kampanjarbetarna. CWG, Campaign Workers Guild, försökte redan i mellanvalet 2018, men nu tycks det gå bättre. Framgångarna finns på den demokratiska sidan, och pandemin har gett draghjälp.

”Pandemin har verkligen satt ljuset på systemets brister. Om du jobbar i en kampanj och vi befinner oss mitt i en pandemi gör det de saker vi slåss för ännu viktigare”, säger Aidan King i Campagns & Elections. Två demokratiska konsultbyråer har skrivit avtal med CWG och en tredje ska vara på väg.

Vad CWG kräver: Jo, minimilön, garanterade löneökningar, vinstdelning och att arbetsgivaren står för 100 procent av kostnaden för sjukvård.

* * *

Politisk shopping: Trumpmålarbok och Biden-munskydd

Merchandising är en viktig del av en amerikansk valkampanj. Knappar och prylar finns överallt, även i coronatider. Kampanjmakarnas egen tidning, Campagns & Elections, bidrar med ett eget urval just för kampanjfolk.

[caption id="attachment_645387" align="alignnone" width="482"] Den givna T-shirten för en kampanjchef som vill ha koll.[/caption]

 

Yard signs, nu vet de där skyltarna som bara mäklare använder i Sverige, delar uppenbarligen kampanjlägren.

[caption id="attachment_645412" align="alignnone" width="259"] Ett glas vin för "four more years".[/caption]

[caption id="attachment_645411" align="alignnone" width="397"] Trump-trä-tåget rullar på.[/caption]

[caption id="attachment_645421" align="alignnone" width="398"] Färglägg Trump som du själv vill ha honom.[/caption]

[caption id="attachment_645389" align="alignnone" width="404"] Munskydd har blivit en inofficiell symbol för demokraterna i årets val.[/caption]

Lite utanför de officiella kanalerna finns också Trumpy Bear. Stora överraskningar utlovas i barnrummen.

* * *

Lill-Boris har redan rätta fluffet

[caption id="attachment_645422" align="alignnone" width="587"] Wilfred Lawrie Nicholas Johnson, Boris son, har redan antagit hans frisyr. Foto: 10 Downing Street[/caption]

* * *

Vattenfall helgarderar sig med S och M

Stora företag helgarderar sig ofta i sina kontakter med omvärlden. Vattenfall har just anställt Nathalie Sial från S-leden. Som chef får hon Markus Friberg presschef för Svensk Handel och var pressekreterare åt Fredrik Reinfeldt åren 2011-2014 och dessförinnan pressekreterare åt Tobias Billström.

  

* * *

[caption id="attachment_645385" align="alignnone" width="331"] Glömt det andra ledet?[/caption]

Poetisk professor efterlyser gamla KD

Professorn i journalistik och politisk kommunikation Jesper Strömbäck är besviken på Kristdemokraterna och satt sig att göra en ny text till Cornelis Wreeswijks ”Jag hade en gång en båt”:

Det fanns en gång ett parti

Som stod för etik och moral

Men det var för länge sen

Så länge sen

Svara mig du

Var är det nu

Jag bara undrar

Var är det nu

 

När det stod för medmänsklighet

Fick det en gång tolv procent

Nu försöker det härma ett parti

Vars motsats det var

Svara mig du

Var är det gamla KD nu

Jag bara undrar

Var är det nu?

 

* * *

[caption id="attachment_645407" align="alignnone" width="333"] * Göran Holm, legendarisk ”borgmästare” (M) i Vellinge[/caption]

Hög med Holmhögern*

Andra kammaren inspirerades av Jesper Strömbäck när vi såg en nyhet i veckan. Plötsligt, till melodi av Mikael Wiehes ”Huddinge, Huddinge” kom det bara:

Vellinge, Vellinge, vad blev det av er
Pamparna pratar var gång det är val
Dom lovar oss trygghet och inga droger
När valet är vunnet, går det ut i avloppskanal

Själv minns Andra kammaren ett sent kvällsbesök i Vellinge. Vi var på jakt efter någonstans att övernatta, eller åtminstone få något att äta. Allt var stäng, inga människor var ute. Utom tre märkbart glada tonårstjejer i sällskap med... en get (ja, faktiskt). Vi börjar första nu ana sammanhangen.

* * *

Lika som bär (nu på video): Pølsemannen importerad från Sverige

Varför hitta på egna idéer när man kan sno rakt av? Nä, vi vet inte om det var så danska Socialdemokratiet tänkte. Men helt klart har de snott idén från svenska S valfilm 2018 rakt av. Peter Hummelgard som är beskæftigelsesminister (arbetsmarknadsminister) berättar varför bryggeriarbetaren Arne (affischnamn för danska S i pensionsfrågan) bör få tidigare pension.

Fast å andra sidan vill ju svenska politiker sno allt möjligt från Danmark i dessa dagar, som åtgärdspaket mot gängbrottslighet (M o KD), och danska pensionslösningar (S). Då är en korvkiosk inget att bråka om.

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_645394" align="alignnone" width="563"] Candice Bergen, amerikansk skådespelare (bl a Soldier Blue, Sex and the City), och Candice Bergen, ny vice partiledare för konservativa partiet i Kanada.[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]