Aktuellt / Covid-19

WHO-chef: Sverige bör rekommendera munskydd – »Styrka att byta strategi«

Svensk smittskyddsexpert vill stänga gymnasieskolorna, och WHO tycker Sverige bör rekommendera munskydd. Tyskland kan inte enas om skärpta restriktioner men partierna i Danmark enas om minkavlivning. I dagens svepet.

Virolog: Stäng gymnasieskolorna

Höga smittotal bland gymnasieungdomar och unga gör att debatten om att stänga gymnasieskolorna har tagit ny fart.

– Det skulle minska smittspridningen om ungdomarna hängde mer hemma och blev undervisade på distans och undvek lokaltrafik i högre utsträckning, säger Niklas Arnberg, virolog vid Umeå universitet, till TT.

Jonas F Ludvigsson, läkare vid Örebro universitetssjukhus och professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna, är mer tveksam.

– Min erfarenhet är att ungdomarna inte bara kommer att sitta hemma om de inte går i skolan. Frågan är då, vill vi hellre ha dem i skolan, eller på McDonalds?

***

WHO: Sverige bör rekommendera munskydd

Världshälsoorganisationen, WHO, tycker att Sverige borde fundera på att rekommendera användandet av munskydd. Skydden fungerar, sa Mike Ryan, WHO:s chef för krisberedskap, till SvD under en pressträff i går.

– Vi rekommenderar alla länder i situationer där det finns samhällsspridning att överväga användning av munskydd, sa Ryan.

Han är positiv till de nya tuffare riktlinjerna som Sverige införde i går. Och han menar att det inte är en svaghet att ”anpassa, ändra och skifta strategier”, utan en styrka. Sverige är ett av få länder i världen som inte har infört rekommendationer eller krav på munskydd.

***

Ingen strejk för Hotell- och restaurang

Hotell- och restaurangfacket har tecknat ett nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Visita, vilket innebär att det inte blir någon strejk, rapporterar Sveriges Radio.

Parterna uppges ha tackat ja till medlarnas bud på måndagskvällen. En av det mest svårlösta frågorna har varit lönen. Uppgörelsen innebär en ökning om 5,4 procent över 29 månader, vilket är i nivå med det så kallade märket.

– Vi är väldigt nöjda med avtalet, som ger våra medlemmar en bra löneökning och en hel del ordning och reda i branschen, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt till TT.

***

UTRIKES

Biden: Trumpadministrationen bromsar  coronaåtgärder

Fler riskerar att dö under coronapandemin om inte Trumpadministrationen bidrar till en smidig övergång till den nya administrationen och delar med sig av sina pandemiplaner. Det sa Biden i ett tal på måndagen enligt flera medier.

– Ju snabbare vi får tillgång till planerna, desto smidigare blir övergången, sa Biden.

Trumpadministrationens ovilja att dela med sig av information till den tillträdande administrationen har fått hård kritik från flera håll. Biden har redan tillsatt en särskild arbetsgrupp för coronapandemin som leds av Marcella Nunez-Smith. Hon har i sin tur gjort klart att hennes arbete försvåras av att inte få del av informationen, skriver TT.

***

Pfizer gör stortest i fyra delstater

Läkemedelsbolaget Pfizer inleder redan nu testleveranser i USA för att utvärdera hur coronavaccinet bäst kan transporteras, i väntan på att få nödgodkännande för sin vaccinkandidat. Det skriver Reuters.

Pfizers covid-19-vaccin måste fraktas och förvaras i minus 70 grader, till skillnad mot standardvaccin som brukar kunna förvaras i 2–8 grader.

Bolaget har valt ut Rhode Island, Texas, New Mexico och Tennessee utifrån skillnader i staternas storlek, mångfald i befolkningen, immunitetsnivå och behov av att nå personer både i städer och på landsbygd. Medborgarna i de fyra staterna kommer dock inte få vaccindoser tidigare än andra amerikaner, enligt Pfizer.

Fokus skriver om metoderna att förvara vaccinet här.

***

Angela Merker överkörd om restriktioner

Tyskland valde på måndagskvällen att skjuta upp beslutet om att skärpa landets coronarestriktioner ytterligare, skriver Reuters. Förbundskansler Angela Merkel hade legat på för att restriktionerna skulle skärpas men stötte på patrull hos en majoritet av ledarna för de olika förbundsländerna.

Enligt Merkel har landets nuvarande åtgärder inte varit tillräckliga för att vända utvecklingen, även om ökningen inte längre går lika snabbt.

I förslaget som hade lagts fram ingick bland annat obligatoriska munskydd i skolor och ytterligare begränsningar när det gäller sociala kontakter.

***

Dansk enighet uppnådd om minkavlivning

De danska Socialdemokraterna är nu överens med sina samarbetspartier om en lagändring som gör att alla 14 miljoner minkar i landet kan avlivas, rapporterar danska medier.

Redan den 4 november meddelade statsminister Mette Frederiksen (S) att minkarna skulle dödas på grund av några minkar visat sig bära på muterade former av coronaviruset. Det förslaget visade sig dock bryta mot den då gällande lagen.

– Det har varit en en stökig process, det är jag den förste att erkänna, säger Mogen Jensen (S), livsmedelsminister, till Danmarks Radio.

Fokus skriver om danska debatten om minkarna och hur det påverkar Sverige.

***

USA drar tillbaka soldater från Afghanistan, Irak och Somalia

Vita huset har bett försvarshögkvarteret Pentagon förbereda ett tillbakadragande av amerikanska soldater i Afghanistan, Irak och Somalia, skriver flera amerikanska medier.

I Afghanistan ska den amerikanska närvaron minska med hälften och tillbakadragandet ska ske i mitten av januari, bara några dagar före det att Joe Biden tillträder som president.

Sittande presidenten Donald Trump har även tidigare lovat att dra tillbaka de amerikanska trupperna, planer som mött kritik eftersom de bedöms kunna öka instabiliteten i länderna. De nya planerna fick genast kritik från den republikanske senatsledaren Mitch McConnell.

– Det skulle skada våra allierade och glädja våra fiender, sa McConnell enligt Politico.

***

DEBATT

”Varför får inte handelsbolagen stöd?”

”Den nuvarande bedömningen är att de budgetpåverkande åtgärderna för 2020 summerar till drygt 200 miljarder kronor. En hisnande men förmodligen relevant summa för att hindra Sverige från att gå under ekonomiskt. I dagsläget har man valt att hjälpa bolag, även stora börsnoterade bolag med rejäl kassa, med flertalet olika åtgärder. Man har kunnat skicka hem folk med nästan full lön utan krav på motprestation. De enda bolagsformer i dag som är undantagna från någon form av stöd är handelsbolag och kommanditbolag. Jag vill ha svar från regeringen varför jag och mina företagande kollegor har blivit exkluderade från hjälp.  Jag vill ha svar från regeringen samt deras stödpartier, Centern och Liberalerna, som säger sig värna småföretagarna”, skriver Paula Olinder, konsult och småföretagare på Dagens Industri Debatt.

 

”Vi måste införa språkkrav i äldreomsorgen”

”Vi socialdemokrater har krävt att Göteborg utlyser krisledningsnämnd och gör allt i vår makt för att minska smittspridningen. Flera oberoende experter pekar på bristande svenska som en orsak till vårens stora smittspridning i äldreomsorgen. I stället för att lyssna på expertisen väljer högerstyret politiskt rävspel med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ”, skriver Jonas Attenius (S), oppositionsråd på G-P Debatt.

”Hittills har högerstyret och de rödgrönrosa partierna sagt nej till språkkrav med motiveringen att det redan finns. När vi nu fått svart på vitt att det inte är så, eller åtminstone att de sätt man har att säkerställa personalens kunskaper i svenska inte räcker, hade man kunnat förvänta sig en större krisinsikt, särskilt när det fastslås av en rapport man själv varit med och beställt”, skriver Jonas Attenius.

 

”Att hundratusentals med privat försäkring går före i kön är ett lagbrott”

”Hälso- och sjukvårdslagen stadgar att vård ska ges ”på lika villkor för hela befolkningen” och att ”den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården”. Men hundratals vårdgivare, i alla landsändar, på alla vårdnivåer, tar emot olika patientgrupper på olika villkor. 680 000 personer med privat sjukvårdsförsäkring går före alla andra medborgare till dessa kliniker.

Men de som begår brottet är inte de privata vårdgivarna, utan regionerna som tecknar avtal i vetskap om att vården inte bedrivs på lika villkor. Regeringens utredare måste nu se till att stoppa detta”, skriver John Lapidus, Enna Gerin och Daniel Suhonen på DN Debatt.

 

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera