Danska minkdebatten når Sverige – kan Corona bli dödsstöten för pälsindustrin?

Text:

Morten Pedersen är en 40-årig minkuppfödare från Stevns i Danmark. Han har haft ungefär 10 000 minkar på sin farm, men nu är det slut med minkuppfödningen. Trots att han inte hade någon smitta på sin farm har han redan börjat avliva alla djuren på gården.

— Loppet är kört. Jag kan se att man inte önskar mink i Danmark år 2021, säger han till den danska tidningen Berlingske.

Politikerna i landet bråkar nu om huruvida det var lagligt eller inte av regeringen att beordra avlivning av alla landets minkar (grundlagsexperter menar att det var olagligt och livsmedelsministern verkar riskera jobbet för sin hantering), men för Morten Pedersen spelar det ingen roll.

— Från och med den här helgen har jag inget foder kvar. Det finns inget hopp, det är slut, säger han.

Danmark blir inte det första europeiska landet som ger upp pälsindustrin. Nu höjs röster även från svenskt håll om en nedstängning av pälsindustrin.

När den nyvalda vänsterledaren Nooshi Dadgostar under onsdagsmorgonen gick ut och krävde en snabb avveckling av alla minkfarmer i Sverige fick hon snabbt stöd av Miljöpartiet i frågan. Minkindustrin i Sverige är inte vad den en gång i tiden var – enligt uppskattningar finns ungefär 40-50 farmer i landet kvar – men oron för att det muterade coronaviruset ska få fäste på svenska minkfarmar fungerade som ett bra argument på en bransch som länge legat i skottgluggen för pälsmotståndare.

1990 fanns det drygt 600 minkfarmar i Sverige. I dag är de knappt en tiondel så många, men producerar fler skinn per farm än tidigare. Enligt en rapport från Länsstyrelsen från 2013 omsatte den blekingedominerade branschen strax under miljarden.

Miljöpartiet har länge velat avveckla minkfarmarna i Sverige, men har än så länge inte fått gehör för sitt förslag. Förra månaden varnade 120 veterinärer och akademiker på DN Debatt för att smittan kan spridas på minkfarmer och uppmanade Sverige att följa efter Nederländerna som nyss beslutat om att avveckla pälsverksamheten. Även Norge har fattat beslut om en avveckling och har beslutat att mink- och rävuppfödning ska förbjudas inom pälsindustrin.

I Danmark stoppades avlivningen av alla landets minkar eftersom lagstödet saknades, men regeringen ämnar återkomma med ett nytt lagförslag i framtiden. I Sverige har fortfarande inga konkreta förslag lagts fram av regeringen. Det återstår att se om pälsfrågan kommer att ta ännu större plats i debatten framöver.

LÄS OCKSÅ: Virusutbrott på danska minkfarmar skapar politisk strid