Hanif Balis insamling gav två miljoner till pojkar som blev torterade på kyrkogård

Text: Redaktionen

Foto: TT

Hanif Balis insamling gav två miljoner till brottsoffer

Moderaternas riksdagsman Hanif Bali har under helgen samlat in pengar via sociala medier till förmån för de unga pojkar som blev grovt misshandlade på en kyrkogård i Solna tidigare i år.

Bali säger att den största donationen låg på 5000 kronor och att de flesta skänkte i snitt 100-200 kronor. När han summerade insamlingen efter helgen hade totalt två miljoner kronor kommit in.

– De första tio minuterna kom det in 200.000, sedan fortsatte det att accelerera. Det slutade med att mitt swish-konto kraschade, säger Hanif Bali till DN.

 

Skarpare ton om hemarbete

För att minska smittspridningen vill regeringen att fler personer än nu ska jobba hemifrån, meddelar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till Ekot. Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten får nu i uppdrag att ta fram en vägledning för vad som förväntas av arbetsgivarna när det gäller bland annat hemarbete.

 

Första vaccinet i Storbritannien

Som första land i västvärlden inleder Storbritannien sin massvaccinering mot covid-19. Under dagen väntas flera hundra få den första sprutan. 90-åriga Margaret Keenan blev den första att få Pfizervaccinet.

 

Företag missbrukar asylrätten

Ett ukrainskt företag säljer jobbresor till Sverige men väl här skjutsas deras klienter till Migrationsverket och uppmanas att söka asyl, rapporterar Ekot Asylsökande får boende och mat och rätt att arbeta i Sverige under den tid som asylansökan prövas. Företaget i Ukraina har inte velat svara på frågor.

 

Förseningar i vaccintillverkning

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har fått problem i tillverkningskedjan för sin vaccinkandidat mot covid-19, skriver Financial Times. Före årsskiftet skulle det levereras 30 miljoner doser, men nu verkar det bara bli 4 miljoner doser.

 

Hälften vaccinerade – om sex månader

Fem miljoner svenskar kan vara vaccinerade mot coronaviruset redan i början på juni 2021, uppger vaccinsamordnaren Richard Bergström i en intervju med Expressen.

 

DEBATT

Den halva av befolkningen som har lägst inkomster släppte ut 4 ton koldioxid per person och år, den rikaste procenten 43 ton, skriver Mira Alestig och Robert Höglund från Oxfam Sverige på DN Debatt.

För att det fria skolvalet ska fungera behövs tillförlitliga kunskapsmått, möjligheter för populära skolor att expandera vid behov och lättillgänglig information för elever och föräldrar. I dag saknas sådana förutsättningarna, skriver Benjamin Dousa och Emanuel Örtengren från Timbro på Di Debatt.

En EU-lag om minimilöner är fel väg – fack och arbets­givare ska även i fram­tiden göra upp om villkor och löner på svensk arbets­marknad, skriver arbets­marknadsminister Eva Nordmark (S) på SvD Debatt.

Text: Redaktionen

Foto: TT