Professorn: »Ett faktum att 90 procent av makten finns i Stockholm«

Text: Janne Sundling & Kristoffer Törnmalm

Bild: TT

Norrland i synnerhet, men alla utanför 08-området drar det kortaste strået, tycker Peter Waara, professor i utbildningsvetenskap i Uppsala, som forskat och debatterat i frågan i nära 40 år. Han är uppväxt i Haparanda, har studerat och bott i Umeå och jobbat i Luleå. 2015–2018 återvände han till Haparanda som kommunstyrelsens ordförande (S), men är nu åter i akademiska världen 95 mil söderut.

– Metrocentrismen är en norm. Det är en politisk diskurs som påtagligt är knuten till var de stora väljargrupperna finns. Ritar du upp en kvadrat mitt i Stockholm där sidorna är 10 km tror jag att du hittar 90 procent av all makt; politiken, näringslivet, media och kulturen, säger han.

En gång skrev han en artikel om att Stockholmsoperan borde flyttas till Dorotea.

– Ja, man skulle knappast uppnå den kritiska massan av operabesökare där. Men när det finansieras via statsbudgeten så måste man också resa frågan om de i Dorotea har tillgång till operan.

– När Riksutställningar utlokaliserades till Gotland flyttade 7 procent med. När Ardalan Shekarabi presenterade decentraliseringsreformen där 10 000 statliga jobb skulle flyttas ut, vad hände? Jo, man flyttar ut till regioncentrum.

Centrum och periferi finns även i regional tappning. När han var kommunalråd i Haparanda räknade han ut att under fyra månader blev den sammanlagda restiden nästan en hel arbetsmånad för att ta sig till möten i Luleå, Stockholm eller Bryssel.

– Där det finns folk där finns det makt, det är samma mönster i Bryssel där de skandinaviska länderna blir periferi.

Som politiker var han med om att dra i gång regional konferens på temat »Växa eller krympa«.

– Det finns öar av bra ekonomisk utveckling som är beroende av en nisch, som LKAB i Kiruna och Gällivare. Men om det blir en konjunktursvacka för järnmalmen, vad händer då?

Vem är Norrlands röst i dag?

– Ja, söte Jesus  … Av och till finns till och med en animerad debatt om vad som är Norrlands huvudstad. Nej, det finns nog ingen enskild röst. Britta Flinkfeldt var duktigt kommunalråd (S) i Arjeplog, och drev Norrlands- och småkommunernas frågor, men hon slutade i höstas. Sven-Erik Bucht [exkommunalråd från Haparanda] drev som landsbygdsminister igenom Landsbygdskommittén som lyfte intressanta förslag.

– Det blir lite duttar här och där, som inte gör så stor skillnad. Man redistribuerar inte makt, säger Peter Waara.

Läs mer om »Landets 50 mäktigaste«:

-  Mörkblå revolt när SD tog över makten i Bjuv: »Upp till bevis«

L-kommunalrådet som fick 34,2 procent i förra valet: »Som en hockeymatch«

Här är landets 50 mäktigaste 2020