Löfven förlorar regeringsmakten – har en vecka på sig

Stefan Löfven röstas bort från statsministerposten. Nu då?

Text:

Bild: Anders Wiklund/TT

– Jag är inte historielös. Jag vet vad socialdemokratin har betytt för Sverige.

Nooshi Dadgostars hot var inte bara ett hot längre. Vänsterpartiet röstar tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bort Stefan Löfvens regering i misstroendeomröstningen. Såret mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som försatte Sverige i regeringskris och tog statsministern på sängen är vidöppet. Det räckte inte med kompromissförslaget som statsministern och Annie Lööf presenterade i söndags. Gärna förhandlingar, men inte under pistolhot, sa Nooshi Dadgostar. Det här var ju vad ni ville, mässade januaripartierna.

Men förslaget räckte inte. Varken Vänsterpartiet eller Hyresgästföreningen gillade idén. I stället fick inrikesminister Mikael Damberg svettas i Agendastudion under söndagskvällen och försvara ett förslag som partiet själva inte vill ha men som Centerpartiet och Liberalerna beslutat om. Ett handslag är ett handslag, menade Damberg.

De tycks bara ha glömt att Vänsterpartiet inte var med och skakade hand överhuvudtaget.

– Som politiskt parti med regeringsmakt tycks partiet ha lämnat alla sina ideal, också på det här området. Vi vänsterpartister kommer inte bidra till att montera ner det svenska folkhemmet, säger Nooshi Dadgostar i sitt anförande minuterna innan omröstningen.

I korridorerna utanför har de stora mediehusen fyllt på med extrapersonal. Aftonbladets stjärnkåsör stryker runt och ställer frågor om huruvida regeringskrisen kan påverkas av Sveriges resultat i EM. Tyskarna har ett team här.

På väg upp till omröstningen stannade några av nyckelpersonerna. Annie Lööf tog tillfället i akt att skälla på Vänsterpartiet. Vänsterpartiet gjorde tvärtom. Magdalena Andersson pratade om att ta ansvar. I en pandemi dessutom!

Nu då? Ja, nu då. Centerpartiet hoppas på en mittenlösning. Vänsterpartiet vill stoppa marknadshyror. Ulf Kristersson vill bli statsminister. Jimmie Åkesson och Ebba Busch vill byta regering.

Sedan lades rösterna och regeringskrisen blev ett faktum. Det krävdes 175 röster för att fälla Löfven, 181 röstade bort honom. I samtalen med reportrarna efteråt var tonläget fortsatt högt. Annie Lööf tycker att vi fått se vad som händer om ytterkantspartierna ges makt och att hela den här röran är ett kvitto på att hon haft rätt hela tiden. Hon säger till och med att hon gärna fortsätter i en liknande lösning i framtiden. Johan Pehrsson i Liberalerna pratar om att ”Liberalerna ska ge besked om framtiden inom en snar närtid” och Märta Stenevi kallar måndagen den 21 juni för en sorgens dag.

Nu har statsministern en vecka på sig att ta nästa steg. Antingen blir det talmansrundor eller så blir det extraval. Källor till Aftonbladet har pratat om det senare.

På presskonferensen efter omröstningen fortsätter statsministern försvara januariavtalet. Det var inte perfekt, säger han, men det var att ta ansvar för regeringsbildningen efter fyra månader av politisk kris.

– I en politisk uppgörelse mellan fyra partier måste man kompromissa. Alla måste ge och ta. För mig är det att ta ansvar för landets bästa. Det hade varit enklare att säga "vi ger upp, vi vill ha allt, vi orkar inte kompromissa”. Men då hade vi inte fått till stånd en regering, säger statsministern.

Han redogör för alternativen. Antingen blir det ny talmansrunda, eller så blir det extraval. Han vill inte ge något besked om hur han ska göra i dag, han ska prata med övriga regerings- och samarbetspartier först.

Med Liberalerna blir förhandlingarna allt annat än enkla. På en pressträff strax efter premiärministerns säger partiledaren Nyamko Sabuni att januariavtalet i och med riksdagens beslut under morgonen är historia. Nu kommer partiet verka för en borgerlig regering i stället efter det beslut som partiet tog i den uppslitande processen i våras.

– Oavsett vad som sker kommer jag och mitt parti att stå till förfogande tillsammans med andra för att axla ansvaret att leda landet, säger Stefan Löfven.

Så vad vill Nooshi Dadgostar nu? Hon har lovat att inte släppa fram det hon kallar för ”en högernationalistisk regering”. Hon vill ha Stefan Löfven som statsminister, men inte om fri hyressättning i nyproduktion fortsätter vara aktuellt. Hon ”sträckte ut en hand” till socialdemokraterna på presskonferensen efter omröstningen.

Utanför kammaren droppar en efter en av partiledarna av. Ute är det 27 grader varmt. Sommarkrisen är ett faktum.