Måndag hela veckan

Kommer landets politiska reportrar få någon semester den här sommaren? Alla tecken tyder på nej.

Text:

I filmen Måndag hela veckan Groundhog day på engelska – från 1993 återupplever Bill Murrays rollfigur samma dag om och om igen. Varje morgon vaknar han upp med ett ryck till tonerna av Sonny & Chers I got you babe från klockradion. Under dagen möter han samma personer, samma konversationer, och samma händelseförlopp. Först skapar tidsloopen förvåning, men ju oftare dagarna upprepar sig övergår det till ilska och till sist – uppgivenhet.

I dagarna riktade oppositionen en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Man sparade inte på krutet. SD kallade Johansson ”Sveriges sämsta justitieminister under alla tider”, M drog till med att han är ”den mest lögnaktiga ministern”. Ordet ”kanalje” användes. Statsminister Magdalena Andersson har hotat att avgå om Morgan Johansson faller. Nu tycker sig Fokus-redaktionen kunna höra Sonny & Chers stämmor i bakgrunden. För misstroendeförklaringar verkar ha blivit en del av den politiska cykeln. Kanske ska man se det som ett tidigt sommartecken?

För snart ett år sedan kastades Sverige in i en regeringskris när SD väckte och fick igenom en misstroendeomröstning mot Stefan Löfven. Det var den tolfte misstroendeomröstningen i Sveriges riksdag genom tiderna. Sju av dem inträffade under Löfvens tid vid makten. Den som – likt Bill Murray – har varit med tidigare vet vad som nu väntar. Timmar av livesändningar om diverse utspel. Kohandel med politiska vildar. Och anföranden i riksdagen som aldrig tar slut. Enligt insatta källor fick en och annan politisk reporter skjuta på sin sommarsemester förra gången. Bäst att boka av huset på Österlen redan nu. Talman Andreas Norlén har börjat nattjäsa bullar inför de kommande fikastunderna.

***

Text: