Allvarliga pajaserier

Text:

I somras förpassade tidningen Huffington Post all bevakning av Donald Trumps primärvalskampanj till nöjessektionen. Att dollarmiljardären tagit sikte på att bli republikanernas kandidat och USA:s president bedömdes ännu vara en kuriös bisak, inte mer.

Efter Trumps utspel om att alla muslimer borde hindras från att ta sig in i landet ändrade sig chefredaktören Arianna Huffington i veckan. »Kan du fatta att han sa så?«-känslan har ersatts av insikten att han utgör en otäck och farlig kraft i amerikansk politik, menade hon.

Samtidigt frågar sig allt fler om Trump – en dopad, amerikansk version av Bert Karlsson – verkligen kan komma att flytta in i Vita huset? Är det dags att få panik?

Nej, svarar opinionsoraklet Nate Silver och vädjar till media att sluta flippa varje gång det kommer en väljarundersökning som visar på ökat stöd för Trump. Han har faktiskt bara 20–25 procent bland de amerikaner som identifierar sig som republikaner, påpekar Silver. Det motsvarar 6–8 procent av samtliga väljare eller, om man så vill, är en lika stor andel av amerikanerna som tror att månlandningen var fejkad.

Andra framhåller att det inte är så långsökt att affärsmannen med det fluffiga gulgråa håret lyckas. Trump ligger faktiskt längst fram av de republikanska kandidaterna och opinionen tycks inte rubbas vilka xenofobiska idéer han än häver ur sig. Han är dessutom inte bara enormt förmögen utan också enormt känd och det ska inte underskattas, argumenterar bland annat en artikel i Vanity Fair som målar upp ett scenario där »The Donald« tar hem vågmästardelstater som Florida och Ohio.

Osannolikt eller ej, det vore ingenting för nöjessidorna.