Audiens åt alla

Text:

– Aldrig tidigare i livet har en påve pussat mig!

Som första statsöverhuvud fick Argentinas president Cristina Kirchner i veckan audiens hos landsmannen och den nyblivna påven Franciskus. Med sig hade hon en kalabassbägare avsedd för  traditionellt argentinskt te – och en politiskt infekterad begäran, nämligen att påven ska intervenera och aktivt främja en dialog i den diplomatiska dispyten med Storbritannien om Falklandsöarna.

När påven hette Jorge Mario Bergoglio och var ärkebiskop i Buenos Aires hade det varit desto mer främmande att utbyta gåvor och kindpussar. Relationen mellan den tidigare kardinalen och president Kirchner och hennes framlidne make, tillika företrädare Néstor Kirchner, har länge varit frostig. Medan Bergoglio har motsatt sig sociala reformer och hävdat att Argentina skadas av totalitarism och korruption har Cristina Kirchner anklagat honom för att förespråka en medeltida syn på homosexuellas rätt att adoptera. Men säg den som inte tar tillfället i akt att knyta vänskapsband med Guds ställföreträdare på jorden. Även Zimbabwes president Robert Mugabe, som gjort det till en vana att trots sitt inreseförbud till EU slinka förbi den italienska gränsen, sökte sig till tisdagens påveinstallation på Petersplatsen.

Det återstår att se om Cristina Kirchners uppvaktning får något gehör. Påve Franciskus, som tidigare har hävdat att Storbritannien »lagt beslag« på de omstridda öarna, har nu 1,2 miljarder människor att ta hänsyn till. Dessutom tycks jesuiten mer bekväm med att pussa på vanliga dödliga än potentater.

Läs mer: Ämbete med oändlig makt