Bortom bageriet

Text:

Egentligen var sverigedemokraternas partiledare på plats vid Nytorget i Stockholm förra tisdagen för att signera sin nya bok. I stället fick Jimmie Åkesson en tårta i ansiktet. Den 60-åriga kvinnan som kastat bakverket motiverade handlingen med att hon hatar rasister och fascism. Men reaktionerna i tidningarna kom att handla om något annat. »Det är en terrorhandling i det lilla«, löd budskapet på ledarsidorna dagen efter.

Riktigt så skarpa blev inte protesterna efter att dåvarande finansministern och socialdemokraten Bosse Ringholm fick en tårta i huvudet under budgetpromenaden 2001. Dagen efter publicerade till exempel Aftonbladet ett recept med rubriken »Så gör du din egen Bosse-tårta«. Men incidenten gick få förbi och substantivet tårta blev officiellt etablerat som ett verb.

Några månader senare ven nästa tårta genom luften. Kung Carl XVI Gustaf var på besök i Varberg när han plötsligt blev träffad av ett bakverk. Säkerhetspolisens vakter tryckte snabbt ner den 17-åriga förövaren på marken medan kungen tog det hela med ro. Med sylten drypande i ansiktet lutade sig kungen över ynglingen och frågade hur han mådde och passade samtidigt på att meddela att tårtan i alla fall smakade gott.

Tårtangreppen har alltså fått uppmärksamhet men medierna har sällan tagit till sig och fört vidare kastarnas budskap. Men så är heller kanske inte en gräddig sockerkaksbotten det absolut bästa sättet att demonstrera makt och få sin vilja igenom. Nej, vill man förödmjuka någon och samtidigt visa sin makt behövs ingen riktig tårta. Titta bara på Jimmie Åkesson. Förra veckan beslutade han och resten av sverigedemokraternas partistyrelse sig för att sparka ut den bråkige SDU-basen Gustav Kasselstrand från partiledningen. Stadgar? De är bara att ändra på.

Så demonstreras riktig makt.