Brist på sjukvårdsmateriel – leveranser stoppade av EU-restriktioner

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

Ett problem för materieltillförseln har varit att EU-länder har inför förbud för export.

– Nu arbetar vi för att restriktionerna inom EU ska släppas fullt ut. Vi har tryckt på i EU på högsta nivå. Ett exempel är att 10 000-tals ansiktsskydd satt fast i Tyskland, sa Lena Hallengren på en presskonferens under onsdagen.

– Ett första steg är att häva exportrestriktionerna, den inre marknaden måste fungera.

Socialstyrelsen har nu en medicinsk samordningsfunktion för inköpen.

– Vi har dagliga avstämningar med regionerna. Vi har redan ett visst litet lager och nu kommer nya leveranser som skyndsamt kommer att levereras till regionerna, sa Socialstyrelsens chef Olivia Wigzell.

Lena Hallengren berättade också att regeringen planerar för att Socialstyrelsen inrättar en samordningsfunktion för intensivvård för Covid-19-drabbade.

– I regionerna pågår arbete för att skala upp regionernas intensivvårdskapacitet

Socialstyrelsen ska ha en lägesbild av antalet platser, och stödja arbetet med att utöka antalet platser

– I går talade med ordföranden i landets samtliga 21 regioner. Mitt budskap var: Ta vara på varje timme. Uppdraget till Socialstyrelsen ersätter inte regionernas arbete. Regionerna kommer också att ersättas för extrakostnader i den extra vårbudgeten, sa Hallengren.

– Det regionerna talar om nu är att det också finns tomma vårdplatser. Utifrån hur var och en bedömer sin situation har många avstått från plats, och det ökar kapaciteten, sa Olivia Wigzell.

LÄS OCKSÅ: Stödpaketet för att hantera coronakrisen: 300 miljarder kronor

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.