Diamant Salihu: Ett fängelsestraff kan rädda livet på Kurdiska räven

Rawa Majid har blodtörstiga fiender både i Sverige och Turkiet. Nu kan hans dagar vara räknade.

Text:

Bild: TT

Förra veckan häktades en kvinna i 30-årsåldern, anställd vid Attunda tingsrätt, för grovt brott mot tystnadsplikten. Dagens Juridik rapporterade sedan att kvinnan har handlagt flera ärenden rörande gangsterbossen Rawa Majid, den så kallade ”Kurdiska räven”. Och i veckan skrev Aftonbladet att Rawa Majid, som har bott i Turkiet i minst ett och ett halvt år, har skyddats av en högt uppsatt polischef i Istanbul.  

Samtidigt som det blir allt mer uppenbart att hans inflytande inte bara sträcker sig till unga gängkriminella i hela Sverige – hans tentakler tycks nå ända in i rättsapparaterna i både Sverige och Turkiet – så tycks snaran dras åt runt honom. Enligt medieuppgifter misslyckades ett mordförsök mot honom för några veckor sedan i Turkiet. 

– Det bästa som kunde hända honom i nuläget vore att han utlämnades från Turkiet, skickades till Sverige, lagfördes och hamnade i svenskt fängelse. Han är persona non grata överallt i både Sverige och Turkiet. Människor med både finansiellt kapital och våldskapital vill i nuläget se honom död. Ett utlämnande till Sverige vore en biljett att fortsätta leva, säger Diamant Salihu, journalist och författare som har specialiserat sig på gängkonflikter och skrivit två uppmärksammade böcker om de kriminella nätverkens inre liv.  

Rawa Majid, även kallad "Kurdiska räven".

Men innan det sker verkar konflikterna bara eskalera. De senaste veckorna har nio personer skjutits ihjäl i Sverige, främst gängkriminella men även helt oskyldiga personer, bland dem en 71-årig blind man i Sandviken utan någon som helst koppling till gängkriminalitet.  

Den senaste tiden har konflikterna blivit så brutala att det till och går chockvågor i den under världen, menar Diamant Salihu.  

– En gräns passerades när en mamma sköts ihjäl nyligen. Fiender till Kurdiske räven anser att han ligger bakom mordet. Sådant är helt oförlåtligt.  

Kvinnan som sköts ihjäl var i 60-årsåldern och mor till Ismail Abdo, en 33-årig man som även kallas ”Jordgubben”. Han har betecknats som Rawa Majids högra hand i nätverket Foxtrot, men en konflikt mellan männen ska ha uppstått i somras, då ett större parti narkotika försvann. Även Abdo misstänks befinna sig i Turkiet.  

Det talas nu om att Rawa Majid befinner sig i ett trefrontskrig. Förutom konflikten inom Foxtrot finns sedan tidigare en djup konflikt med det så kallade Dalen-nätverket, vilket leds av en Mikael Tenezoz, också kallad ”Greken”. Dessutom rapporteras om en oavslutad konflikt med mc-gänget Bandidos som fick en makaber kulmen på Delta Gym i Stockholm förra våren där en 16-åring av misstag sköt ihjäl en gymbesökare i 50-årsåldern. Den egentliga måltavlan var en Bandidos-medlem och bakgrunden ska handla om oenighet gällande betalningen av ett narkotikaparti.  

Kurdiska rävens dagar kan vara räknade

Men Diamant Salihu tror alltså att Rawa Majids tid i livet är räknad. I Turkiet pågår en rättsprocess mot Majid rörande urkundsförfalskning, vilket kan komma att kosta honom hans turkiska medborgarskap. Det väcker frågan huruvida Majid skulle kunna utlämnas till svenskt rättsväsende. Fast även om han lyckas stanna kvar i Turkiet så är han inte på något sätt fredad där heller.  

– Många av de ledande i nätverken finns med stor sannolikhet även i Turkiet. Han är skuldsatt upp över öronen på grund av narkotikaaffärer som har gått över styr. Dessutom ökar antalet fiender dramatiskt nu när offren utvidgats även till anhöriga.  

Foxtrotnätverket har under Rawa Majid haft som ambition att erövra hela Skandinaviens narkotikamarknad, en verksamhet som har omsatt enorma pengar. Men när kommunikationstjänsten Enchrochat knäcktes härom året gjordes stora beslag av narkotika vilket skapade sprickor, både internt i Foxtrot och mellan gängen. Majid har samtidigt nogsamt odlat myten om sig själv som ett slags svensk gudfader. 

– Rawa Majid beskrivs i miljön som en affärsman som har skapat sig ett stort namn, eller varumärke, de senaste åren genom det enorma kapital han har tjänat. Medierna har stärkt bilden genom att utmåla honom som en farlig aktör, liksom de rapartister som stödjer honom. Det har skapat en stark lojalitet från unga personer i Sverige som har varit beredda att ta stora risker och utföra besinningslösa våldsdåd på hans uppdrag. 

Salihu beskriver också Foxtrotnäteverket som en väloljad organisation med många funktionärer som mobiliseras vid insatser eller kriser.  

– När ett mord ska utföras så finns det unga människor runt om i hela landet som hjälper till och bokar boende, fixar bilar, skaffar sprängämnen, eller rekryterar andra ungar från den delen av landet. Det är ett väloljat maskineri som de senaste åren har orkestrerats från utlandet. 

Samtidigt hörs nu också röster inifrån gängen som börjar få nog.  

– Från miljön hör jag alltmer hur det börjar gå överstyr. Att Rawa Majids hybris nu har börjat kosta honom. Den senaste tiden vittnar de om en stigande desperation till följd av de enorma skulderna han har byggt upp.  

Vad händer med nätverket om Rawa Majid fängslas eller dödas? 

– Det behövs starka ledare i organisationen för att hålla ordning i leden. När ledarna försvinner uppstår först ett vakuum och sedan ett kaos. Det var vad som skedde för några år sedan då runt 400 ledande personer dömdes till följd av Enchrochat. Många yngre personer såg chansen att återta kontrollen över olika områden av narkotikaförsäljningen vilket ledde till ett otal konflikter och maktkamper.  

Att antalet skjutningar och bombdåd har som har ökat så dramatiskt de senaste åren menar han är en följd av det kaos som uppstod då.  

– Problemet är alltså att om Rawa Majid, Jordgubben eller Greken försvinner så finns det alltid andra som kommer underifrån och vill tillskansa sig makt. Knarkmarknaden är för lukrativ och Sverige anses vara ett land dit det är oerhört lätt att smuggla narkotika.  

"Ropen på hjälp togs inte på allvar"

I boken När ingen lyssnar beskriver Salihu hur enskilda poliser larmade om Majids nätverk redan 2021. Varningarna handlade bland annat om att han redan då hade infiltrerat både Polismyndigheten och Tullen.  

– Ropen på hjälp togs inte på allvar av Polismyndigheten. Jag pratar ofta med enskilda poliser som beskriver en oerhört ineffektiv organisation, säger Diamant Salihu.  

– Polisen har tappat sin förmåga att omorganisera och saknar flexibilitet när allvarliga händelser inträffar. 

Polismyndighetens stora omorganisation 2015 under ledning av dåvarande rikspolischef Dan Eliasson uppges har varit en bidragande orsak till ineffektiviteten inom kåren.  

– Omorganisationen skapade ett stort vakuum för polisen och har beskrivits som en katastrof. Den värdefulla närvaron i lokalsamhällena gick förlorad. Nätverken fick växa sig starkare och bygga sitt kapital. Det lämnade fältet fritt att tjäna pengar på narkotika och att smuggla in vapen. Nu försöker man desperat att jobba ikapp, men överallt uppstår nya bränder som ska släckas.  

Diamant Salihu menar även att en rädsla att göra fel har spridit sig inom polisen, vilket hämmar verksamheten.  

– Det råder en stor tystnadskultur. Många tackar nej till att bli intervjuade i viktiga frågor. Vissa säger att det påverkar deras karriärmöjligheter om de säger saker som inte sanktioneras av ledningen.  

Polisen har cirka 200 anställda kommunikatörer. Får du hjälp av dem? 

– En kollega beskrev det träffande och tragikomiskt – Foxtrottnätverket har en tydligare och effektivare kommunikationsverksamhet än vad Polisen har. Jag använder mig i princip aldrig av Polisen kommunikationstjänst. Jag gör det endast när jag till exempel behöver komma i kontakt med någon som ska vara gäst i vår studio eller dylikt.  

Hur ska våldskarusellen stoppas om inte polisen lyckas? 

– Bra fråga. Hur stoppar man konsumtion av narkotika? Hur stoppar man införseln av tunga skjutvapen? Det är skjutvapenvåldet och sprängningarna som utmärker det svenska våldet så det vore värdefullt att göra det svårare att smuggla.  

Men den gangsterkultur som nu har uppstått är svår att radera, menar han. Han drar paralleller med terrororganisationer som Islamiska staten.  

– Islamiska staten hade en effektiv propagandaapparat och har lyckats rekrytera människor från hela världen, inte minst från Sverige. Människor som befann sig i utanförskap och sökte någon form av samhörighet. Det fungerar ungefär på samma sätt med gangsterkulturen.  

Han pekar även på att Foxtrot-nätverket, liksom IS, inte är begränsade till en specifik ort eller region. De finns i hela Sverige och lockas in i det genom Rawa Majids varumärke.  

– Det är både invandrarbarn och barn till medelsvenssons som lockas in i det.  

Är det hopplöst att försöka knäcka gängen? 

– Nej. Se på IS. Det har ju faktiskt gått att göra något åt det problemet genom ett omfattande samarbete mellan länder. Så varför skulle man inte kunna krossa dessa nätverk? 

Med militära medel alltså? 

– Nej, det sa jag inte. Men man måste jobba på flera fronter. Börja tidigt att arbeta med moralfrågor samtidigt som polisen ges bättre möjligheter att klara upp brotten. Det är ett underbetyg för Sverige när mord kan genomföras utan att det blir kännbart.

***