Efter valfloppen: Paludan blir ”ärkebiskop”

Koranbrännaren Rasmus Paludan kammade nästan noll i valet. Nu satsar han i stället på en karriär som ärkebiskop – i sin egen kyrka.

Text:

Bild: Henrik Sjögren

Koranbrännaren Rasmus Paludans parti Stram Kurs kammade nära nog noll i valet. Nu satsar den kontroversielle dansken på religion i stället.

Rasmus Paludan fick stor uppmärksamhet för sina demonstrationer i våras där han brände koraner. I flera städer utbröt kravaller och omkring 200 poliser skadades. Men hans parti Stram Kurs floppade fullständigt i riksdagsvalet. Den preliminära rösträkningen pekar i nuläget på ytterst få röster. Nu pausar Paludan politiken – och satsar på en karriär inom religionen. I en kyrka som han grundat själv: Sankt Jakob Mordödarens Kyrka.

– Jag pluggar på Köpenhamns universitet nu. Eftersom jag är ärkebiskop så är det ju bra om jag också studerar teologi, säger Rasmus Paludan till Fokus på telefon. 

Kyrkan säger han sig ha grundat i Danmark för redan två år sedan.

– Jag är sedan tidigare ärkebiskop i Danmark. Men i våras, närmare bestämt den 1 maj, grundade vi även kyrkan i Sverige. Jag skickade in en ansökan till Kammarkollegiet i Sverige för några månader sedan också.

Kammarkollegiet: ”strider mot goda seder”

Kammarkollegiets advokatfiskal Anna Lothigius bekräftar att en sådan anmälan har kommit in.

– Det stämmer att Rasmus Paludan har ansökt om att registrera Sankt Jakob Mordödarens kyrka som trossamfund. Kammarkollegiet avslog ansökan den 30 augusti 2022, säger hon.

Enligt Kammarkollegiet strider namnet mot goda seder. ”Enligt Kammarkollegiets mening måste en sådan kombination av ord, när det gäller registrering av en gemenskap för religiös verksamhet, vara ägnad att väcka anstöt i samhället i allmänhet och i de kretsar av allmänheten som har en muslimsk förankring i synnerhet.”

Men trots detta fortsätter Rasmus Paludan sin kyrkliga bana.

– Sankt Jakob var en av de tolv apostlarna. Myten säger att 600 år efter att han hade blivit dödad i Rom så kom han tillbaka och hjälpte spanjorerna att slå ut morerna från Spanien.

Rasmus Paludan: ”Svårt att samla svenska folket mot islam”

Morer var den samtida benämningen på de muslimer som intog och bebodde den iberiska halvön från 700-talet till slutet av 1400-talet.

– Jag tycker det är viktigt att kämpa emot islam i Norden och i Sverige. Men det är svårt att samla svenska folket mot något. Det går bra att samla dem för något. Sverige är ett kristet land och denna kyrka är vi som tycker att det Jesus gjorde var ganska bra och det Muhammed gjorde var ganska dåligt, säger Rasmus Paludan.

Han vill gärna framhäva sin egen betydelse för att valet utföll till, som han säger, ”Sverigedemokraternas fördel”.

– Den bästa gåva jag skulle kunna ge Sverige är mig själv, som statsminister. Men nu ger jag i stället gåvan att Jimmie Åkesson får mycket makt.

***