Rasmus Paludan: ”45 procent av svenskarna är dumma i huvudet”

Rasmus Paludan kommer att fortsätta sin valrörelse i Sverige med koranbränningar, trots Polisens avslag och trots den uppenbara livsfaran. Det säger den dansk-svenske högeraktivisten i ett samtal med Fokus.

Text:

Bild: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / TT

Stilla veckan – veckan som föregår påskdagen – blev allt annat än stilla. Facit efter de våldsamma kravaller som uppstod i bland annat Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona och Malmö, blev (i skrivande stund) 183 skadade poliser varav 16 så allvarligt att de blev sjukskrivna. Minst 14 civila personer skadades och fler än 20 fordon förstördes av bland annat molotovcocktails. 

I händelsernas centrum står ledaren för det islamkritiska partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, advokat med medborgarskap både i Sverige och Danmark. På skärtorsdagen brände han ett exemplar av Koranen på ett torg i Råslätt i Jönköping – vilket dock inte ledde till några kravaller. Kravallerna uppstod först senare, i de städer där han hade aviserat att han skulle genomföra koranbränningar, men där han i ett flertal av fallen inte dök upp. 

Efterspelet i media har bland annat handlat om varför polisen inte lyckades slå ner kravallerna eller varför de inte använde mer våld. Dessutom har polisens motiveringar i samband med att de gav avslag till ytterligare demonstrationer vållat stor debatt. Kring första maj gav polisen avslag med hänvisning till de våldsamma upplopp som inträffade under påskhelgen. Kommenderingschef Emelie Kullmyr manade i pressmeddelandet till motstånd mot Paludans politik med orden ”Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt för att slå hål på den retoriken”. Detta har av debattörer tolkats som att Polisen aktivt försöker begränsa yttrandefriheten. 

Medierna har varit mycket flitiga att prata om Rasmus Paludan. Färre har talat med Rasmus Paludan. Fokus fick tag på honom för en längre intervju strax före valborgsmässoafton, ett par dagar innan han besökte Uppsala där han skulle bränna ytterligare ett exemplar av Koranen, men avbröts då han blev attackerad av en grupp innan han lyckades ta sig därifrån i sin bil.

Rasmus Paludan: "45 procent av svenskarna är dumma i huvudet"

Rasmus Paludan får strax före intervjun ta del av siffror från en nyligen gjord Novus-undersökning som visar att 28 procent av svenskarna uttryckligen vill förbjuda demonstrationer som kränker en person eller grupp. 55 procent säger nej till ett sådant förbud.

– Det betyder att 45 procent av svenskarna är dumma i huvudet. Nästan en tredjedel vill uttryckligen förbjuda alla demonstrationer, för alla demonstrationer kan ju tänkas kunna kränka en grupp, säger Rasmus Paludan.

Han säger att detta går i linje med hur svenskarna har agerat de senaste åren och är inte överraskad över resultatet. 

– Om ett folk väljer att släppa in en miljon människor vars värderingar är totalt motsatta till vad man själv står för på nästan alla punkter, så är man helt enkelt dum i huvudet. Jag tycker mest synd om den kommande svenska generation som inte har haft möjligheten att rösta. Det är de som nu utsätts för överfallsvåldtäkter och förnedringsrån. 

I Danmark blev Paludan för några år sedan ett välkänt Youtube-fenomen, särskilt bland ungdomar. I sina klipp reser han runt i Danmarks utanförskapsområden, där han bränner Koranen eller håller alternativa Pridefestivaler.

Den 20 april i år meddelade han att Stram Kurs väljer att ställa upp i svenska riksdagsvalet. I Danmark gjorde partiet ett försök att komma in i Folketinget 2019, där det krävs två procent för att ta sig över spärren. Partiet gick till val på att stoppa invandring från icke-västliga länder, samt att utvisa alla icke-västliga invandrare och flyktingar. Man erhöll 63 091 röster och hamnade på 1,8 procent, endast 0,2 procentenheter under spärren. Sedan dess har Stram Kurs fört en tynande tillvaro i Danmark och Paludan har fått mindre uppmärksamhet i danska medier. 

– Det finns många orsaker till att vi dalade i opinionen. Men man ska komma ihåg att vi låg på 4–5 procent i valrörelsen. Dansk media valde att skriva väldigt negativt om oss vilket är en delförklaring. Efter valet, när vi inte kom in i Folketinget, dalade opinionssiffrorna mycket, för ingen vill ju rösta på ett parti som inte har möjlighet att komma in. 

Nog har det varit rabalder kring Rasmus Paludan i både svenska och danska medier tidigare. Danska Ektra Bladet rapporterade hösten 2021 att han ska ha sexchattat med minderåriga i partiets forum på plattformen Discord. Händelserna fick partiet Alternativ för Sverige, som Paludan då hade samarbete med, att ta avstånd från honom. Något åtal väcktes dock aldrig. 

– Det stämmer att jag var väldigt frispråkig om sex med ungdomar på vårt forum, men jag har inte sexchattat med någon, som medierna skrev. En sexchatt innebär att man skriver sexmeddelanden till varandra och det gjorde jag aldrig. De som deltog i forumet var dessutom 15 år eller äldre. Reaktionerna var dessutom mycket kraftigare i Sverige än i Danmark, säger Rasmus Paludan.

Vad gäller inträdet i den svenska politiken så är han osäker på hur väljarkåren kommer att möta honom. Den viktiga frågan för honom är: Kommer han att överleva ända till valet?

– Det är svårt att nu i början av maj veta hur det går, när valet är i september. Jag hoppas att jag lever ända till september. Det mest effektiva vore ju att mörda mig. 

Stenkastning mot polisen i Örebro 15 april efter att Rasmus Paludan fått tillstånd för en sammankomst. Foto: Kicki Nilsson / TT

Att han löper risk att bli mördad är också något han tar upp i det brev han har skrivit till justitieminister Morgan Johansson (S) och statsminister Magdalena Andersson, samt vissa personer inom Polismyndigheten, något som Fokus tidigare har rapporterat.

– Ja, jag är orolig för att dödas i Sverige. I Danmark var jag aldrig orolig för det, men i Sverige får jag intrycket av att både polisen och regeringen vill se mig dödad. De säger att det finns en hög hotbild mot mig, men de vill inte skydda mig när jag vistas här. Jag har också uppgifter om att ordern om att inte ge tillstånd till demonstrationerna kommer direkt från regeringen.

I ovan nämnda undersökning anser en tredjedel av svenska folket (31 procent) att det är du som bär ansvaret för kravallerna under påskhelgen. Vem tycker du bär ansvaret?

– Huvudansvaret har upploppsmakarna själva. I andra hand är det de som lät upploppen fortsätta, nämligen polisen. Om poliserna hade skjutit skarpt mot upploppsmakarna så hade det inte fortsatt.

Så polisen borde ha skjutit skarpt mot upploppsmakarna?

– Ja, självklart. Det var ingen småsten som kastades mot dem. Det var stora kantiga stenblock. Det var ingen tvekan om att poliserna utsattes för livsfara. 

Din pappa är den svenska journalisten Tomas Polvall. I ett Facebookinlägg uttryckte han för ett par veckor sedan oro för att du kan komma att dödas i Sverige. 

– Min pappa och jag är djupt oense vad gäller politiken. Men på den punkten är jag rädd att han har rätt. 

Varför utsätter du dig för detta?

– När jag hör och läser om fall som förnedringsrån och överfallsvåldtäkter på oskyldiga svenska ungdomar blir jag oerhört ledsen. När jag fick höra talas om rånet på Solna kyrkogård hösten 2020, där två pojkar inte bara blev rånade utan utsattes för tortyr och våldtäkt, då blev jag så ledsen som jag nästan aldrig varit någonsin tidigare. 

Vad är avsikten med din politik i Sverige?

– Det behövs en massiv återvandring av icke kompatibla främmande personer och en avislamisering av Sverige, säger Rasmus Paludan. 

I det danska partiprogrammet för Stram Kurs står det att partiet eftersträvar ”etnonationalistisk utilitarism” med målet att erbjuda ”största möjliga lycka till så många danskar som möjligt”. Danskar innefattar etniska danskar, danska judar samt adoptivbarn till etniskt danska föräldrar. 

För att vara etnisk dansk krävs att man har danska anor (släkt) och danskt modersmål. Dessutom kännetecknas en dansk, enligt partiprogrammet, av att han eller hon har haft danskt medborgarskap från födseln och inte har något annat medborgarskap. Vidare står att en dansk är en del av och omfamnar dansk kultur och präglas av upplysningstiden och av västeuropeisk och nordisk civilisation. En del av dansk kultur är den kulturkristna livssynen och erkännandet av det sekulära samhället.

Kommer det svenska partiprogrammet att i stora drag vara som det danska?

– Vi arbetar för fullt med att få klart en svensk version. Det kommer i stort sett vara likt det danska men med vissa variationer beroende på de olikheter de två länderna uppvisar. 

Har du lyckats rekrytera svenska partifunktionärer?

– Ja, men jag vill inte avslöja vilka det är. De är av förståeliga skäl livrädda att något ska hända dem och jag vill inte att de ska utsättas för livsfara. 

Enligt partiprogrammet kommer ni dels att återkalla alla uppehållstillstånd från alla icke-västliga personer och utvisa dem, dels ompröva alla medborgarskap och utvisa alla personer som ni inte bedömer som danska. I Sverige ska det gälla svenskar. Hur ska det rent praktiskt gå till?

– Där det finns en vilja, finns också en väg. Jag är en handlingens man. Rent praktiskt är det inte svårt. Det svåra blir att få en politisk majoritet. Men om man är en bra organisatör kan det gå ganska fort. Det står också i partiprogrammet att det finns möjlighet för utomeuropeiska personer att vistas i landet, om de befinns särskilt värdefulla. Människor som bidrar ekonomiskt genom högkvalificerat arbete och som uppskattar landets kultur och värderingar, säger Rasmus Paludan.

I det danska partiprogrammet står även att man behöver anställa 30 000 poliser, varav många ska specialutbildas för deportationer. Ett stort antal av dessa ska fokusera på att upptäcka illegala migranter och bidra till tvångsrepatriering av muslimer och andra som inte har grund för att bo i landet. 

Är det en polisstat med fokus på upprätthållande av ett etniskt homogent land ni vill ha?

– 30 000 poliser i Danmark är inte en polisstat. 200 000 vore det. Jag har sagt att Sverige behöver minst fem gånger så många poliser som de har i dag för att komma till rätta med problemen. Det är fortfarande inte en polisstat. 

Du kallar dig libertarian, men många betecknar din politik som högerextrem. Hur ser du på det?

– Jag är inte högerextrem. Att vara extremist innebär för mig att man bejakar våld eller vill använda olagliga metoder för att tillskansa sig makten. Jag är emot all form av våld som inte är sanktionerat av staten. 

Har du förståelse för att det kan uppfattas som ren och skär nazism att återupprätta och behålla en stat etniskt homogen med hjälp av en kraftig polisstyrka?

– Nej, det förstår jag inte. Danmark, Sverige och Norge var fram till ungefär 50-talet etniskt homogena stater utan att för den sakens skull vara nazistiska. Utgångspunkten för fridfulla samhällen i världen är att de är etniskt homogena, vilket det finns belägg för i psykologin, sociologin, antropologin och inte minst i historien. Vi har sett hur illa det kan gå i historien, bland annat i Rwanda och forna Jugoslavien. 

Du har blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp då du hävdade att afrikaner har lägre iq. Skulle du säga att det finns rasistiska inslag i din politik?

– Det som hände var att jag hävdade att det har blivit värre att bo i Sydafrika sedan ANC fick makten, eftersom om man har låg iq så kan man inte styra ett land. Jag menade inte att svarta generellt har låg iq – utan snarare att de ledande politikerna i ANC hade det. Men rent krasst går det att själv studera ”World iq map” och konstatera vilka länder som har högre och lägre iq än snittet. Men att vi skulle hävda att svarta är mindre värda än vita är fel. Vi tillåter ju till exempel att man adopterar svarta barn. 

Hur kommer du att agera under valrörelsen i Sverige?

– Jag tänker hålla jättemånga valmöten runt om i Sverige fram till valet och prata med väljarna om min politik. Vi bildade Stram Kurs Sverige den 3 september 2021 i Stockholm och sedan dess har vi fått de formella bitarna på plats med Valmyndigheten. Jag har också beställt valsedlar. 

Vad kan vi vänta oss under dessa valmöten?

– Jag kommer att tala om för svenskarna att de inte fattar vad som håller på att hända. Svenskar tror att världen består av människor som jättegärna vill bli som svenskar, eller åtminstone kommer vilja bli som svenskar när de upptäcker hur bra Sverige är. Men jag vill tala om att det är raka motsatsen. Många som har invandrat till Sverige vill inte alls bli som svenskar. En mycket stor andel tycker till och med att det vore det värsta som finns att vara som en svensk.

***