Emanuel Sidea, ekonomiredaktör på Fokus, kan bli Årets Journalist

Text:

Tidsskriftspriset delas varje år ut till branschens bästa tidningar och enskilda journalister. I år är Fokus ekonomiredaktör Emanuel Sidea nominerad i kategorien ”Årets Journalist”.

– Det känns mycket oväntat. Jag tycker att det finns så många enormt duktiga journalister i Sverige. Med tanke på att vi bara är 10 miljoner håller svensk journalistik världsklass, en stor del av det som görs är fullt jämförbar med de främsta internationella publikationerna, säger Emanuel Sidea.

I motiveringen står det att du får läsaren att fråga sig: ”Varför har ingen skrivit om detta tidigare?”. Hur väljer du vad du ska skriva om?

– Jag väljer utifrån vad som väcker min nyfikenhet. Men istället för att sitta på kammaren och undra varför något är intressant och filéa allt i oändlighet, så hoppar jag på tåget och ser var det för mig.

Vilka jobb det senaste året är du mest stolt över?

– Jag blickar alltid mot nästa reportage och det jag jobbar med nu blir bäst! Men den som vill läsa något redan nu kan kika på reportaget från ett mansläger i Småland, till exempel.

Hur stort intresse finns det för ekonomijournalistik just nu?

– Intresset är stort för nya historier. De flesta av oss vill lära sig mer, ta del av nya infallsvinklar. Sedan om det är från företagsvärlden spelar mindre roll.

Vad gör du om du vinner?

– Åker till Papua Nya Guinea – har alltid velat göra ett reportage därifrån.

Ur juryns motivering:
Han lyfter fram människor och miljöer långt bortom journalistikens huvudfåra och får läsaren att förvånat fråga sig: varför har ingen skrivit om detta tidigare? Hans förmåga att belysa de stora samhällstrenderna utifrån den enskilda människan gör läsandet och lärandet till en journalistisk fest. Emanuel Sidea, Fokus, är nominerad till Årets Journalist.

Övriga motiverade: Julia Lundin & Yasmine Winberg (Resumé), Per Snaprud (Forskning & Framsteg), Elinor Torp (Dagens Arbete).

Jury: Eva Hamilton, journalist och tidigare vd på SVT (ordf.), Johar Bendjelloul, journalist DN, Negra Efendić, reporter Svenska Dagbladet, Martin Schori, chef för Gräv och Story Aftonbladet och Olle Zachrison, chef för Ekot Sveriges Radio.

Vinnarna av Tidskriftspriset utses i 12 kategorier på Tidskriftsgalan den 6 november.